Bosznia-Hercegovina első Pride-ját rendezi idén Szarajevó

Szerző: Pintér Bence
2019.04.02. 08:12

Szeptemberben szivárványszínbe öltözhet Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó.

Bosznia-Hercegovina első Pride-ját rendezi idén Szarajevó

Boszniai emberi jogi aktivisták bejelentették: azt tervezik, hogy szeptember nyolcadikán Pride-felvonulást tartanak a városban.

Ha összejön, ez lesz az első melegfelvonulás Bosznia-Hercegovinában.

A politikai pártok a BalkanInsight szerint egyelőre nem nagyon reagáltak a hírre, leszámítva a nacionalista horvát Dragan Čovićot, aki támogatásáról biztosította a rendezvényt. Boszniában egyébként 1998-ig büntették a homoszexualitást, 2008-ban pedig próbáltak szervezni egy LMBTQ-fesztivált, de azt huligánok verték szét.

Már csak ezért is merész húzás az idei szarajevói Pride: még pár hónapja is arról cikkezett a szarajevói Oslobodjenje napilapban Muharem Bazdulj boszniai író, hogy az ország továbbra sem érett meg arra, hogy legyen neki egy Pride-ja. Szerinte a 2008-as szarajevói queerfesztivál elleni radikális támadás oka az is volt, hogy azt akkor szeptember végén rendezték, egy időben a ramadán kezdetével, ezt pedig rengetegen provokációnak fogták fel, hiába pozicionálták a szervezők a rendezvényt inkább (igaz, tudatosan politikai felhanggal rendelkező) művészeti fesztiválnak. A Pride szervezői úgy néz ki, tanultak az akkori dátumból.

A tágabb régióban (V4+Balkán) az első Pride-felvonulást Budapesten 1998-ban, Ljubljanában és Varsóban 2001-ben, Zágrábban 2002-ben, Athénban és Bukarestben 2005-ben, Szófiában 2008-ban, Belgrádban (egy sikertelen 2001-es kísérlet után) 2010-ben, Pozsonyban 2010-ben, Prágában 2011-ben, Koszovóban 2017-ben tartották, Albániában és Észak-Macedóniában pedig nem volt még Pride.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek