+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 21. szerda, 08:34
Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

Azoknál az embereknél, akik rossz levegőminőségű vidéken nőnek fel, nagyobb a valószínűsége annak, hogy az életük során depresszió vagy bipoláris zavar alakul ki – írja az Independent egy kedden megjelent új tanulmányra hivatkozva. A kutatáshoz amerikai és dániai emberek millióinak adatait használták fel, amelyeket elemezve arra jutottak: szignifikáns, vagyis jelentős kapcsolat van a mentális zavarok és a légszennyezettségnek való kitettség között.

 

Amerikában egy 151 millió ember adatait tartalmazó egészségbiztosítói adatbázist elemeztek. Ennek eredménye szerint

 

a legrosszabb levegőminőséggel rendelkező területeknél 27 százalékkal volt nagyobb a bipoláris zavar, 6 százalékkal pedig a súlyos depresszió előfordulása, mint ott, ahol a legjobb volt a levegőminőség.

 

Dániában pedig 1,4 millió ember adatait vizsgálták, és azt találták: 29 százalékkal magasabb volt a mentális zavarok előfordulása a légszennyezettséggel leginkább érintett területeken élőknél. Például ott, ahol az emberek magas mértékű légszennyezettségnek voltak kitéve,  több, mint kétszeresére nőtt a skizofrénia megjelenése, de magasabb volt a személyiségzavarok, a depresszió és a bipoláris zavar aránya is.

 

A tanulmány egyik szerzője, Andrey Rzhetsky szerint a kutyákon és rágcsálókon végzett kutatások azt mutatják:

 

a légszennyezettség hatással lehet az agyra, gyulladást okozhat, ami pedig a depresszióra hasonlító tüneteket eredményez.

 

A professzor szerint elég valószínű, hogy hasonló módon hat az emberekre is a rossz levegőminőség.

 

A tanulmány kritikusai szerint viszont más tényezők is felelhetnek a rosszabb mentális egészségért azoknál, akik légszennyezéssel sújtott vidéken élnek, például ilyen lehet a nagyobb népsűrűség.

 

Tehát nehéz a levegőszennyezést önmagában mentális betegséget kiváltó faktorként azonosítani.

 

Ennek ellenére nem a mostani tanulmány az első, ami kapcsolatot vél felfedezni a mentlis zavarok és a légszennyezettség között, hasonló megállapításra jutottak például angliai kutatók is, amelyről itt lehet olvasni

 

Mindenesetre a WHO becslése szerint a légszennyezés évente hétmillió ember haláláért felel, vagyis olyan, mintha percenként tizenhárman halnának meg miatta.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A Mikulás vagy a Télapó a helyes? A Munkáspárt elnöke elárulta, mi az újévi fogadalma: hogy olvasni fogja az Azonnalit.

A tettes még szökésben van, négyen haltak meg.

Nem volt elég ágy, a kórház padlóján kellett aludnia egy kisfiúnak. A miniszterelnök nem akarta megnézni a képet.

Az egyelőre kérdés, hogy Barcelonába vagy Moszkvába ment a miniszterelnök leggazdagabb bizalmasa. Közben arról is beszélt, a pénznek, vagy a szakértelemnek köszönhető-e a javuló foci.

Brazíliában ma már az emberektől kell kunyerálnod,
ha az LMBTQ-ról
akarsz filmet készíteni.

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora
a Liberálisok elnökével.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás