+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. március 27. szerda, 19:27
Egy új tanulmány szerint minél inkább ki volt téve a légszennyezettségnek egy tinédzser, annál nagyobb volt a valószínűsége, hogy már volt pszichotikus élménye. Utóbbi azt jelenti, hogy valakinek megszakad a kapcsolata a valósággal.

Gyakoribbak  a pszichotikus élmények – vagyis az, amikor valaki elszakad a valóságtól – azoknál a tinédzsereknél, akik a legszennyezettség magasabb szintjének vannak kitéve – írja a CNN egy szerdán publikált tanulmányra hivatkozva. Ehhez több mint kétezerkétszáz Angliában született kamasz adatait gyűjtötték össze, akiket öt, hét, tíz, tizenkettő és tizennyolc éves korukban vizsgáltak.

 

Többek közt olyan kérdéseket tettek fel nekik, minthogy hallottak-e valaha olyan hangokat, amelyeket más emberek nem, vagy hogy érezték-e már úgy, hogy követik őket.

 

Az eredmények szerint a vizsgált kamaszok harminc százalékának volt legalább egy pszichotikus élménye tizenkét és tizennyolc éves kora között.

 

A kutatók ezt követően azt vizsgálták, hol töltik idejük nagy részét a kamaszok. Az eredmények szerint a pszichotikus élmények jelentősen gyakrabban fordulat elő azoknál, akik a légszennyezéssel leginkább sújtott helyeken laktak. Ez az eredmény akkoris igaz volt, mikor a kutatók kiszűrték az olyan egyéb, szintén pszichózishoz is vezethető tényezőket, mint a dohányzás vagy a kannabisz-függőség.

 

Például azoknak, akik például a légszennyezésért szintén felelős nitrogén-dioxidnak leginkább ki voltak téve, 71 százalékkal nagyobb esélye volt a pszichotikus élmények megtapasztalására, mint azoknak, akiket a legkevésbé érintett a szennyezés. Az eredmények szerint a mentális zavar valószínűsége fokozatosan nőtt, ahogy a vidéken, a külvárosban, illetve a belvárosban lakókat vizsgálták.

 

Például a leginkább városi környezetben élőknek 94 százalékkal magasabb esélye volt a pszichózisra a vidéken élőkkel összevetve.

 

A kutatók hangsúlyozták: eredményeik nem azt jelentik, hogy ok-okozati összefüggés lenne a légszennyezés és a pszichózis között, de azt igen, hogy valamifajta kapcsolat létezik.

 

Aki elolvasná a teljes tanulmányt, az itt teheti meg.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás