+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. március 27. szerda, 19:27
Egy új tanulmány szerint minél inkább ki volt téve a légszennyezettségnek egy tinédzser, annál nagyobb volt a valószínűsége, hogy már volt pszichotikus élménye. Utóbbi azt jelenti, hogy valakinek megszakad a kapcsolata a valósággal.

Gyakoribbak  a pszichotikus élmények – vagyis az, amikor valaki elszakad a valóságtól – azoknál a tinédzsereknél, akik a legszennyezettség magasabb szintjének vannak kitéve – írja a CNN egy szerdán publikált tanulmányra hivatkozva. Ehhez több mint kétezerkétszáz Angliában született kamasz adatait gyűjtötték össze, akiket öt, hét, tíz, tizenkettő és tizennyolc éves korukban vizsgáltak.

 

Többek közt olyan kérdéseket tettek fel nekik, minthogy hallottak-e valaha olyan hangokat, amelyeket más emberek nem, vagy hogy érezték-e már úgy, hogy követik őket.

 

Az eredmények szerint a vizsgált kamaszok harminc százalékának volt legalább egy pszichotikus élménye tizenkét és tizennyolc éves kora között.

 

A kutatók ezt követően azt vizsgálták, hol töltik idejük nagy részét a kamaszok. Az eredmények szerint a pszichotikus élmények jelentősen gyakrabban fordulat elő azoknál, akik a légszennyezéssel leginkább sújtott helyeken laktak. Ez az eredmény akkoris igaz volt, mikor a kutatók kiszűrték az olyan egyéb, szintén pszichózishoz is vezethető tényezőket, mint a dohányzás vagy a kannabisz-függőség.

 

Például azoknak, akik például a légszennyezésért szintén felelős nitrogén-dioxidnak leginkább ki voltak téve, 71 százalékkal nagyobb esélye volt a pszichotikus élmények megtapasztalására, mint azoknak, akiket a legkevésbé érintett a szennyezés. Az eredmények szerint a mentális zavar valószínűsége fokozatosan nőtt, ahogy a vidéken, a külvárosban, illetve a belvárosban lakókat vizsgálták.

 

Például a leginkább városi környezetben élőknek 94 százalékkal magasabb esélye volt a pszichózisra a vidéken élőkkel összevetve.

 

A kutatók hangsúlyozták: eredményeik nem azt jelentik, hogy ok-okozati összefüggés lenne a légszennyezés és a pszichózis között, de azt igen, hogy valamifajta kapcsolat létezik.

 

Aki elolvasná a teljes tanulmányt, az itt teheti meg.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás