+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. június 25. kedd, 15:15
Hiába az életmódváltás: ha egyszer fiatal fiúként telezabáltad magad egészségtelen, zsíros ételekkel, lehet, hogy soha nem lesz gyereked. Hogy miért? A Harvard Egyetem kutatói elmagyarázzák.

Az nem volt titok eddig sem, hogy a táplálkozás – nemtől függetlenül – komoly befolyással van a termékenységünkre. Az ezt mérő kutatások eddig azonban rendszerint a már testi fejlődés minden fázisán keresztülment emberekre fókuszáltak, így csak kevés ismeretünk volt arról, hogy a fejlődésben lévő szervezetet hogyan érintheti a táplálkozás minősége.

 

Vajon a fiatalság megvédi a termékenységünket akkor is, ha egészségtelenül étkezünk?

 

Így egyél, ha virgonc spermiumokat akarsz!

 

Az amerikai Harvard Egyetem friss kutatása szerint közel sem, sőt, a fiatalkori kalóriazabálás egy életre „kiherélheti” a fiúkat. A Harvard kutatói konklúziójukat közel háromezer fiatal férfi egészségügyi adataira alapozzák, akik azelőtt vettek részt egy teljes körű orvosi kivizsgáláson, hogy megkezdték szolgálatukat a dán fegyveres erőknél. A fiatalok átlagos életkora 19 év volt.

 

A kutatás alanyai között négyfajta étkezési szokást azonosítottak: a nyugati típusú táplálkozást a vörös és a feldolgozott hús, valamint a kifejezetten hizlaló és cukros ételek, italok jellemzik. Ide tartoznak az olyan készítmények is, mint a pizza, a sült krumpli vagy a különböző rágcsák. A Smørrebrød-féle étrend (ami nevét egy tradicionális skandináv szendvicsfajtáról kapta) feldolgozott húsokat, teljes kiőrlésű gabonákat, majonézt, halat, fűszereket és tejtermékeket tartalmaz. A hagyományos vegetáriánus étrend rengeteg zöldséggel, valamint szójatejjel és tojással operál, míg az úgynevezett „prudens” táplálkozás legfőképpen csirkét, halat, zöldségeket és gyümölcsöket takar.

 

A Harvard eredményei szerint

 

azoknak a fiúknak voltak a legegészségesebb spermiumai – mérjük azt akár a spermiumok számában, koncentrációjában vagy mozgékonyságában –, akik ez utóbbi kategória szerint élik mindennapjaikat;

 

utánuk következnek vegetáriánusok, majd pedig a Smørrebrød-étrendet követők. A legrosszabb termékenységi eredményekkel nem meglepő módon a nyugati táplálkozási normákat követők rendelkeztek.

 

Mi a tudományos magyarázat?

 

Persze a spermiumok egészségét lehet javítani életmódváltással, ám a kutatás tanúsága szerint ennek mértéke korlátozott. Az egészségtelen étkezés ugyanis az úgynevezett Sertoli-sejteket károsítja, visszafordíthatatlanul.

 

A heréken belül ezek a sejtek felelnek – amolyan védőburokként – a spermiumok egészséges fejlődéséért.

 

A Sertoli-sejteken belül alakul ki az érett spermiumokra jellemző ék alakú fej, aminek a petesejtbe való behatoláskor van kulcsfontosságú szerepe. Továbbá a Sertoli-sejtekben fejlődik ki a spermiumok mozgását lehetővé tevő ostor is. A kutatók szerint

 

a gyorskaják a Sertoli-sejtek működéséhez szükséges antioxidánsok mennyiségét csökkentik a szervezetben, ezzel akkora stresszt okozva a Sertoli-sejteknek, hogy azok végérvényesen elhalnak.

 

Így a nemzésre alkalmas spermiumok számának csökkenése permanens probléma marad, hiába változtat az ember az életmódján.

 

A folyamat nem csupán a spermiumok termékenységére, hanem mennyiségére is negatív hatással van. Ez utóbbinak már rövid távon lehetnek mentális kockázatai is. Ahogy arra a kutatás vezetője, dr. Jorge Chavarro felhívta a figyelmet: sok érzékenyebb, fiatal férfi számára a férfiasságuk egyik mérője lehet az, hogy mennyi spermát termel a szervezetük.

 

A Harward Egyetem kutatási eredményeit alátámasztani látszik az a 2017-es összegző tanulmány is, amit egy nemzetközi kutatócsoport végzett a Jeruzsálemi Héber Egyetemen. Eszerint a nyugati kultúrkörbe (Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Új-Zéland) tartozó férfiak körében 1973 és 2011 között 59,3 százalékponttal csökkent átlagosan az egy fő által termelt spermiumok száma.

 

FOTÓMONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali a Pexels és a Picsart képei alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás