+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. június 25. kedd, 15:15
Hiába az életmódváltás: ha egyszer fiatal fiúként telezabáltad magad egészségtelen, zsíros ételekkel, lehet, hogy soha nem lesz gyereked. Hogy miért? A Harvard Egyetem kutatói elmagyarázzák.

Az nem volt titok eddig sem, hogy a táplálkozás – nemtől függetlenül – komoly befolyással van a termékenységünkre. Az ezt mérő kutatások eddig azonban rendszerint a már testi fejlődés minden fázisán keresztülment emberekre fókuszáltak, így csak kevés ismeretünk volt arról, hogy a fejlődésben lévő szervezetet hogyan érintheti a táplálkozás minősége.

 

Vajon a fiatalság megvédi a termékenységünket akkor is, ha egészségtelenül étkezünk?

 

Így egyél, ha virgonc spermiumokat akarsz!

 

Az amerikai Harvard Egyetem friss kutatása szerint közel sem, sőt, a fiatalkori kalóriazabálás egy életre „kiherélheti” a fiúkat. A Harvard kutatói konklúziójukat közel háromezer fiatal férfi egészségügyi adataira alapozzák, akik azelőtt vettek részt egy teljes körű orvosi kivizsgáláson, hogy megkezdték szolgálatukat a dán fegyveres erőknél. A fiatalok átlagos életkora 19 év volt.

 

A kutatás alanyai között négyfajta étkezési szokást azonosítottak: a nyugati típusú táplálkozást a vörös és a feldolgozott hús, valamint a kifejezetten hizlaló és cukros ételek, italok jellemzik. Ide tartoznak az olyan készítmények is, mint a pizza, a sült krumpli vagy a különböző rágcsák. A Smørrebrød-féle étrend (ami nevét egy tradicionális skandináv szendvicsfajtáról kapta) feldolgozott húsokat, teljes kiőrlésű gabonákat, majonézt, halat, fűszereket és tejtermékeket tartalmaz. A hagyományos vegetáriánus étrend rengeteg zöldséggel, valamint szójatejjel és tojással operál, míg az úgynevezett „prudens” táplálkozás legfőképpen csirkét, halat, zöldségeket és gyümölcsöket takar.

 

A Harvard eredményei szerint

 

azoknak a fiúknak voltak a legegészségesebb spermiumai – mérjük azt akár a spermiumok számában, koncentrációjában vagy mozgékonyságában –, akik ez utóbbi kategória szerint élik mindennapjaikat;

 

utánuk következnek vegetáriánusok, majd pedig a Smørrebrød-étrendet követők. A legrosszabb termékenységi eredményekkel nem meglepő módon a nyugati táplálkozási normákat követők rendelkeztek.

 

Mi a tudományos magyarázat?

 

Persze a spermiumok egészségét lehet javítani életmódváltással, ám a kutatás tanúsága szerint ennek mértéke korlátozott. Az egészségtelen étkezés ugyanis az úgynevezett Sertoli-sejteket károsítja, visszafordíthatatlanul.

 

A heréken belül ezek a sejtek felelnek – amolyan védőburokként – a spermiumok egészséges fejlődéséért.

 

A Sertoli-sejteken belül alakul ki az érett spermiumokra jellemző ék alakú fej, aminek a petesejtbe való behatoláskor van kulcsfontosságú szerepe. Továbbá a Sertoli-sejtekben fejlődik ki a spermiumok mozgását lehetővé tevő ostor is. A kutatók szerint

 

a gyorskaják a Sertoli-sejtek működéséhez szükséges antioxidánsok mennyiségét csökkentik a szervezetben, ezzel akkora stresszt okozva a Sertoli-sejteknek, hogy azok végérvényesen elhalnak.

 

Így a nemzésre alkalmas spermiumok számának csökkenése permanens probléma marad, hiába változtat az ember az életmódján.

 

A folyamat nem csupán a spermiumok termékenységére, hanem mennyiségére is negatív hatással van. Ez utóbbinak már rövid távon lehetnek mentális kockázatai is. Ahogy arra a kutatás vezetője, dr. Jorge Chavarro felhívta a figyelmet: sok érzékenyebb, fiatal férfi számára a férfiasságuk egyik mérője lehet az, hogy mennyi spermát termel a szervezetük.

 

A Harward Egyetem kutatási eredményeit alátámasztani látszik az a 2017-es összegző tanulmány is, amit egy nemzetközi kutatócsoport végzett a Jeruzsálemi Héber Egyetemen. Eszerint a nyugati kultúrkörbe (Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Új-Zéland) tartozó férfiak körében 1973 és 2011 között 59,3 százalékponttal csökkent átlagosan az egy fő által termelt spermiumok száma.

 

FOTÓMONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali a Pexels és a Picsart képei alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Az Azonnali úgy tudja, Eszes Ádám nem a jobbikos kilépési hullámmal összefüggésben távozik a Jobbik portáljától.

Az egészségügyi tanácsnok szerint a budafokiak több, nem egészen konstruktív megjegyzést tettek az ehhez szükséges megállapodáshoz, így elhúzódott minden.

A Dél-dániai Egyetem kutatóinak robotja ráadásul pontosabban is tesztel, mint az emberek.

Ismételten több mint százzal csökkent az aktív esetszám, mivel 140 gyógyultra csak 23 új megfertőzés jutott.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás