+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 29. hétfő, 09:56
Súlyos mértékben nő meg a cukorbetegség és a szívelégtelenség kockázata is azoknál, akik elhíznak.

Ötven százalékkal nő a korai elhalálozás esélye azoknál, akik súlyosan el vannak hízva – írja a BBC egy új tanulmányra hivatkozva, amely mintegy 2,8 millió brit egészségügyi adatainak bevonásával készült.

 

Azt, hogy ki mennyire elhízott, a testtömeg-index (BMI) kiszámításával állapították meg. Utóbbi azzal kapható meg, ha a kilogrammban vett testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Míg az érték 18,5 és 25 közötti szám esetén normál testsúlyt jelez, 25 felett már túlsúlyt, 30 felett elhízást, míg 40 felett súlyos elhízottságot mutat.

 

A vizsgálat a 40-45 közötti BMI-vel rendelkező embereknél nemcsak a korai halálozás nagyobb veszélyét állapította meg, hanem azt is,

 

hogy háromszorosára nő a szívelégtelenség kockázata, tizenkétszeresére a kettes típusú diabéteszé, míg huszonkétszer valószínűbb lesz az alvási apnoé (alvás közbeni légzéskimaradás) kialakulása.

 

Utóbbi betegségek kockázata már a 35-40 közötti testtömeg-indexszel rendelkezőknél is megsokszorozódik: például kilencszer gyakoribb volt a kettes típusú diabétesz kockézata, míg az alvási apnoénak tizenkétszeres.

 

A tanulmány szerzője, Christiane Haase arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt az elhízottak száma világszerte.

 

Míg ez 1975-ben csak 105 millió embert érintett, 2016-ban már 650 milliót.

 

FOTÓ: Flickr
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Most, hogy a Kvartal 95 alapítója maga lett Ukrajna elnöke, a stúdiónak találnia kell valakit, aki parodizálja majd. Ki tudja, akár még te is lehetsz az!

Tovább növelte előnyét a brit Konzervatívok vezetéséért vívott harcban a londoni expolgármester, a vitába új színt vivő Rory Stewart kiesett.

A bécsi szocdemek így tanítanák meg a kutyatartás alapjait. Szerinted kéne hasonló intézkedés itthonra is? Szavazz!

Bár már régóta ígérgetik ennek a három országnak, hogy beléphetnek a schengeni zónába, az Európai Bizottság illetékes biztosa most azt mondta: tényleg hamarosan Schengen-tagok lehetnek.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő mátrai szénerőművet azért záratná be a szervezet, hogy a lehető leggyorsabban a lehető legtöbb széndioxid-kibocsátást lehessen megspórolni.

A hét kérdése

Kálmán Olga? Karácsony Gergely? Kerpel-Fronius Gábor? Ez a hét kérdése, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Buda mellett, és még mindig van rá jegy! Június 19-22.

A borzalmas név ellenére is érdemes újragondolni mindazt, amit erről az unalmasnak tűnő fajtáról tudni vélünk. Június 22.

A Piacok Napján az Erzsébet tér egy hatalmas közösségi piaccá változik, idén már 6. alkalommal, június 23-án.

JazzTM, július 5-7. között Európa 2021-es kulturális fővárosában. Elég erős lineuppal, a közelben!

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogy történt a rendszerváltás? Mit kell tudni a prágai gólemről? Milyen bosszúra készül az Álmok Fejedelme? Könyves Kálmán!

Valerij Pekar szerint az egész nyelvtörvényügy csak egy háborús ország átmeneti problémája. Interjú.

Amikor mi olyan speciálisnak érezzük magunkat, nem árt elmenni egy magát ugyanúgy meg- és feltalálni igyekvő másik volt szocialista fővárosba.

Ellenőriztük, mennyire vannak képben az emberek azzal, hogy kikre is lehet szavazni. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás