+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 29. hétfő, 09:56
Súlyos mértékben nő meg a cukorbetegség és a szívelégtelenség kockázata is azoknál, akik elhíznak.

Ötven százalékkal nő a korai elhalálozás esélye azoknál, akik súlyosan el vannak hízva – írja a BBC egy új tanulmányra hivatkozva, amely mintegy 2,8 millió brit egészségügyi adatainak bevonásával készült.

 

Azt, hogy ki mennyire elhízott, a testtömeg-index (BMI) kiszámításával állapították meg. Utóbbi azzal kapható meg, ha a kilogrammban vett testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Míg az érték 18,5 és 25 közötti szám esetén normál testsúlyt jelez, 25 felett már túlsúlyt, 30 felett elhízást, míg 40 felett súlyos elhízottságot mutat.

 

A vizsgálat a 40-45 közötti BMI-vel rendelkező embereknél nemcsak a korai halálozás nagyobb veszélyét állapította meg, hanem azt is,

 

hogy háromszorosára nő a szívelégtelenség kockázata, tizenkétszeresére a kettes típusú diabéteszé, míg huszonkétszer valószínűbb lesz az alvási apnoé (alvás közbeni légzéskimaradás) kialakulása.

 

Utóbbi betegségek kockázata már a 35-40 közötti testtömeg-indexszel rendelkezőknél is megsokszorozódik: például kilencszer gyakoribb volt a kettes típusú diabétesz kockézata, míg az alvási apnoénak tizenkétszeres.

 

A tanulmány szerzője, Christiane Haase arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt az elhízottak száma világszerte.

 

Míg ez 1975-ben csak 105 millió embert érintett, 2016-ban már 650 milliót.

 

FOTÓ: Flickr
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

Megszüntette volna a Madrid központjába behajtó autókat büntető intézkedést a város jobboldali polgármestere, civilek szerint emiatt sokat romlott nyáron a levegőminőség.

Több utcát is letakarítottak állítólag a Csarnoknegyedben szombaton, legalábbis ezzel dicsekszik a VIII. kerületi önkormányzat. Mutatjuk, mennyi látszik belőle most.

Csak egy kis áramszünet volt a támadás eredménye, de kiderült: valószínűleg nem ez volt a támadók célja.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás