+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 29. hétfő, 09:56
Súlyos mértékben nő meg a cukorbetegség és a szívelégtelenség kockázata is azoknál, akik elhíznak.

Ötven százalékkal nő a korai elhalálozás esélye azoknál, akik súlyosan el vannak hízva – írja a BBC egy új tanulmányra hivatkozva, amely mintegy 2,8 millió brit egészségügyi adatainak bevonásával készült.

 

Azt, hogy ki mennyire elhízott, a testtömeg-index (BMI) kiszámításával állapították meg. Utóbbi azzal kapható meg, ha a kilogrammban vett testtömeget elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Míg az érték 18,5 és 25 közötti szám esetén normál testsúlyt jelez, 25 felett már túlsúlyt, 30 felett elhízást, míg 40 felett súlyos elhízottságot mutat.

 

A vizsgálat a 40-45 közötti BMI-vel rendelkező embereknél nemcsak a korai halálozás nagyobb veszélyét állapította meg, hanem azt is,

 

hogy háromszorosára nő a szívelégtelenség kockázata, tizenkétszeresére a kettes típusú diabéteszé, míg huszonkétszer valószínűbb lesz az alvási apnoé (alvás közbeni légzéskimaradás) kialakulása.

 

Utóbbi betegségek kockázata már a 35-40 közötti testtömeg-indexszel rendelkezőknél is megsokszorozódik: például kilencszer gyakoribb volt a kettes típusú diabétesz kockézata, míg az alvási apnoénak tizenkétszeres.

 

A tanulmány szerzője, Christiane Haase arra hívta fel a figyelmet: az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt az elhízottak száma világszerte.

 

Míg ez 1975-ben csak 105 millió embert érintett, 2016-ban már 650 milliót.

 

FOTÓ: Flickr
 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

A horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás