Kapcsolatot találtak a légszennyezettség és egy súlyos mentális zavar között

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.27. 19:27

Egy új tanulmány szerint minél inkább ki volt téve a légszennyezettségnek egy tinédzser, annál nagyobb volt a valószínűsége, hogy már volt pszichotikus élménye. Utóbbi azt jelenti, hogy valakinek megszakad a kapcsolata a valósággal.

Kapcsolatot találtak a légszennyezettség és egy súlyos mentális zavar között

Gyakoribbak  a pszichotikus élmények – vagyis az, amikor valaki elszakad a valóságtól – azoknál a tinédzsereknél, akik a legszennyezettség magasabb szintjének vannak kitéve – írja a CNN egy szerdán publikált tanulmányra hivatkozva. Ehhez több mint kétezerkétszáz Angliában született kamasz adatait gyűjtötték össze, akiket öt, hét, tíz, tizenkettő és tizennyolc éves korukban vizsgáltak.

Többek közt olyan kérdéseket tettek fel nekik, minthogy hallottak-e valaha olyan hangokat, amelyeket más emberek nem, vagy hogy érezték-e már úgy, hogy követik őket.

Az eredmények szerint a vizsgált kamaszok harminc százalékának volt legalább egy pszichotikus élménye tizenkét és tizennyolc éves kora között.

A kutatók ezt követően azt vizsgálták, hol töltik idejük nagy részét a kamaszok. Az eredmények szerint a pszichotikus élmények jelentősen gyakrabban fordulat elő azoknál, akik a légszennyezéssel leginkább sújtott helyeken laktak. Ez az eredmény akkoris igaz volt, mikor a kutatók kiszűrték az olyan egyéb, szintén pszichózishoz is vezethető tényezőket, mint a dohányzás vagy a kannabisz-függőség.

Például azoknak, akik például a légszennyezésért szintén felelős nitrogén-dioxidnak leginkább ki voltak téve, 71 százalékkal nagyobb esélye volt a pszichotikus élmények megtapasztalására, mint azoknak, akiket a legkevésbé érintett a szennyezés. Az eredmények szerint a mentális zavar valószínűsége fokozatosan nőtt, ahogy a vidéken, a külvárosban, illetve a belvárosban lakókat vizsgálták.

Például a leginkább városi környezetben élőknek 94 százalékkal magasabb esélye volt a pszichózisra a vidéken élőkkel összevetve.

A kutatók hangsúlyozták: eredményeik nem azt jelentik, hogy ok-okozati összefüggés lenne a légszennyezés és a pszichózis között, de azt igen, hogy valamifajta kapcsolat létezik.

Aki elolvasná a teljes tanulmányt, az itt teheti meg.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek