Simán lehet, hogy Strache EP-képviselő lesz a végén

Szerző: Bukovics Martin
2019.05.24. 14:25

A szélsőjobb kampányt indított: az FPÖ szavazói írják rá Strache nevét külön is a szavazólapra. Ausztriában ilyet lehet, mi több: még figyelembe is veszik a listás helyek elosztásakor.

Simán lehet, hogy Strache EP-képviselő lesz a végén

A közéleti tevékenységét az osztrák alkancelláriáról a Facebookra áttevő Heinz-Christian Strache simán lehet, hogy jövő héttől európai parlamenti képviselő lesz. Bár az ibizai videófelvételek közzétételekor megbukott politikus csak a szimbolikus 42. helyen szerepel pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) EP-listáján, az osztrák választóknak a magyaroknál sokkal több beleszólása van abba, hogy melyik párttól ki kapjon brüsszeli-strasbourgi munkát. Az osztrák EP-választáson

lehetősége van a szavazóknak arra, hogy az adott pártra való szavazáson túl kiválasszanak valakit a listáról, akit különösen szívesen látnának az Európai Parlamentben a következő öt évben.

Mint azt a Der Standard írja: az EP-választáson a pártlistán való előresorolódáshoz mindössze 5 százalék a küszöb, azaz ha HC Strache nevét – és másét nem – minden huszadik FPÖ-szavazó ráírja a szavazólapra az FPÖ mellé, akkor a volt pártelnök automatikusan az FPÖ-lista élére kerülne, ezáltal mandátumot nyerne. Ehhez persze az kell, hogy más, az FPÖ-listán szereplő politikusokat a párt szavazói 5 százaléknál kisebb arányban preferáljanak, ugyanis a szavazás során az 5 százaléknál nagyobb arányú preferenciális szavazatokat kapott jelöltek a szavazataránynak megfelelő sorrendben kerülnek a listára.

ÍGY NÉZ KI AZ OSZTRÁK EP-VÁLASZTÁSI SZAVAZÓLAP, ÉS IGEN, ABBA A RUBRIKÁBA LEHET BELEÍRNI AZ OSZTRÁKOKNAK KEDVENC POLITIKUSUK NEVÉT. FOTÓ: JETZT_IBOE

Az már persze az ő döntése, hogy ezt fel is veszi-e.

Az osztrák identitáriusok vezére, a christchurchi merénylőtől korábban pénzt elfogadó Martin Sellner a héten twitteres kampányt indított #votestrache hashtaggel, ehhez azóta rengeteg szélsőjobboldali internetező csatlakozott. Az identitárius twitterezők a Strachéra való szavazást azzal indokolják főleg, hogy ezzel megtrollkodhatják Jan Böhmermann német humoristát, és jelzést küldhetnek a Piefkéknek, azaz az osztrák viszonyokba beavatkozó németeknek.

Strache amúgy már a 2014-es EP-választáson is kapott 8994 darab pluszjelölést a lista élére, ám akkor senki nem kampányolt ezért. Az biztos, hogy a volt FPÖ-elnöknek nincs visszaút az osztrák parlamentbe, mivel az ibizai videóbotrány kirobbanását követően utólag lehúzatta magát az FPÖ 2017-es választási listájáról. Az EP-listáról már nem tudta volna magát lehúzni, mert lejárt annak határideje. Ha tényleg nem akar beülni az EP-be, akkor annyit tehet, hogy esetleges EP-be kerülése után, június 12-én lehúzatja magát az FPÖ EP-listájáról.

FOTÓ: HC Strache egyik rapszáma

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek