Mintha megtörtént volna az Anschluss, úgy kezelik a németek a Strache-videót

Szerző: Techet Péter
2019.05.23. 10:23

Az, hogy két német újság hozta ki az osztrák kormányválsághoz vezető ibiziai videót, még elismerendő újságírói teljesítmény. Azóta azonban úgy oktatják Bécset, mintha az egy német tartomány lenne, ez pedig az FPÖ-t segítheti.

Mintha megtörtént volna az Anschluss, úgy kezelik a németek a Strache-videót

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Heinz-Christian Strache köz- és magánéleti bukásához, az FPÖ zuhanórepüléséhez, az ÖVP-FPÖ-kormány végéhez, és egy igen mély osztrák kormányválsághoz vezetett az a videó, amit két balliberális német újság, a Süddeutsche Zeitung napi- és a Der Spiegel hetilap hozott nyilvánosságra pénteken (Magyarországon az Azonnali írt erről először). Hogy a felvételt ki készítette, a mai napig nem pontosan tudni, a két német újság krimifilmekbe illő módon jutott az anyaghoz.

A német sajtó kezdettől élénken érdeklődött a Kurz-kormány iránt

Miközben a németnél sokkal jobb osztrák nyugdíj-, egészségügyi, lakhatási, oktatási és szociális rendszert nem sikerült még mindig észrevenni a német politikában, amely maga szeretné feltalálni azt, ami Ausztriában évtizedek óta a német modellnél jobban működik,

a Kurz-kormány és az FPÖ részvétele abban izgalmi állapotban tartotta a német politikát.

Ennek három oka lehet.

1. Az FPÖ-t a német AfD példaképnek tartja, a két párt ugyanazon deutschnational, nemzeti liberális hagyományban gyökeredzik, de az FPÖ sikeresebb, az AfD ezért sokszor ihletet is merít tőlük.

Az FPÖ-re mért ütéssel tehát az AfD-t célozza be sokszor a német baloldali sajtó.

2. Az FPÖ kormányzati részvétele miatt – főleg a kormányválságban is fontos szerepet játszó Herbert Kickl egykori FPÖ-s belügyminiszternek „köszönhetően” – az osztrák alkotmányvédelem és titkosszolgálat már nem számít megbízható partnernek a németek szemében.

Amikor 2018 elején Kickl emberei házkutatást tartottak az osztrák alkotmányvédelemnél, és lefoglaltak olyan iratokat is, amelyek éppen az osztrák szélsőjobb orosz kapcsolatait is érinthették, a legtöbb európai titkosszolgálat számára egyértelmű volt: Ausztriával nem működnek együtt.

Az FPÖ kirúgása a kormányból tehát több európai titkosszolgálatnak is érdeke lehetett.

3. A német közéletet a mai napig sokszor

egyfajta sajátosan morálisan megalapozott kultúrrasszizmus határozza meg más népek irányába.

Ez a kultúrrasszizmus nyilvánult meg sokak szerint az euróválság idején a „lusta” dél-európaiak ellen (akkor a baloldali német sajtó figyelmeztetett is ennek veszélyére), a menekültválságban pedig az „idegenellenes” kelet-európaiak ellen (akkor a jobbos sajtó bírálta ezt). Ausztria kapcsán is – noha sem a gazdasági eredmények, sem a jóléti állam minősége ezt nem indokolná – van egyfajta atyáskodó lenézés a németek (pláne a Bécsben Pieffkének gúnyolt északnémetek) között.

Ausztria német tartomány lett?

Ezt a keddi Neue Zürcher Zeitung is észrevette. A svájci szabadelvű napilap szerint

Berlin úgy viselkedik Béccsel, „mintha Magdeburg vagy Hannover” lenne.

Ami persze nem csak Bécs szépsége miatt sértő (se Hannovert, se Magdeburgot nem lehet különösen szépséggel „vádolni”), de úgy nézhet ki, mintha Ausztriában a döntéseket a német politika és média akarná hozni.

Már az is elég furcsa volt, hogy először Andrea Nahles, a német szocdemek (SPD) elnöke követelt Ausztriában – tehát egy külföldi országban – előrehozott választást, ami tényleg

azt a benyomást keltette: Berlinben egyeseknek nem tűnt fel, hogy Ausztria nem a németek tizenhetedik tartománya.

A Neue Zürcher Zeitung szerint ez a fajta német atyáskodás és lenézés – amely már abban is megnyilvánult, ahogy a német lapok Sebastian Kurzot folyamatosan félreértették, orbánozták – egyfajta osztrák patriotizmusnak segíthet. Ezt pedig az FPÖ használhatja ki.

A deutschnational FPÖ védi majd az osztrák identitást?

Ez azért is sajátos, mert

az FPÖ történelmileg osztrákellenes párt:

azon deutschnational táborból jött létre, amely elvetette mindig is az önálló osztrák nemzet létét, és már a Habsburg Monarchiában a Németországhoz való csatlakozást szorgalmazta. Az FPÖ majdnem minden vezető politikusa – a bukott Strachétől a pártelnökséget átvevő Norbert Hoferig – azon Burschenschaftok, azaz legényegyletekben szocializálódott, amelyek ma is a „német nemzet” részének tekintik Ausztriát.

Az, hogy Ausztria ma is önálló, az sokban a monarchistáknak és sztálinistáknak köszönhető, akik a második világháború során sikeresen alapozták meg az önálló osztrák nemzet gondolatát (az osztrák nemzetről itt olvashattok egy hosszabb esszét), így 1945 után az ország, amely ekként Hitler első áldozatának is tarthatta magát hosszú ideig, önálló lett ismét. Az FPÖ mellett azonban a szocdemeknek se tetszett hosszú ideig az önállóság. Az FPÖ még Haider alatt is ócsárolta az osztrák nemzetet. Haider például 1988-ban Ausztriát „ideológiai szörnyszülöttnek” nevezte.

A Spiegel Online egyik vengégszerzője rögtön elő is vette a témát, miszerint Ausztria a mai napig „egy senki által sem akart nemzet” lenne, mert 1918 után az lett Ausztria, ami megmaradt, úgymond semelyik új „nemzetállamba” se fért be. Ez a vita a két világháború közötti Ausztriát valóban meghatározta, bár azért a huszas évekre a többség elfogadta az önálló létet. A második világháború után pedig – a jólétre, a semlegességre és egyfajta újonnan megfogalmazott kis-osztrák öntudatra építve – megerősödött mára az osztrák identitás.

Már a strachei FPÖ is (ellentétben még a haiderivel) háttérbe szorította – a burschenschaftos kapcsolatok ellenére is – a német nacionalizmust,

ma már az FPÖ is osztrák zászlókat lenget (ami még 25-30 évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna) – és a mostani német beavatkozásokat kihasználhatja a maga javára.

Ezért ajánlatos, hogy a német belpolitika ne belügyként kezelje (nézze le) azt, ami Ausztriában zajlik.

Itt olvashatsz még többet Techet Pétertől az Azonnalin.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek