+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2019. június 17. hétfő, 11:15
Amíg nem tárták fel átfogóan a bukását hozó ibizai botrányvideó készítésének körülményeit, nem tér vissza a politikába az FPÖ volt elnöke.

„Felelősségem és a belém vetett bizalom teljes tudatában, hosszas gondolkodást és a feleségemmel, családommal, bizalmas pályatársakkal folytatott beszélgetéseket követően úgy döntöttem, nem veszem fel az EP-mandátumomat. (...) Ez nem politikai számítás vagy háttérmegállapodás eredménye, hanem a saját döntésem” – így indokolta meg Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár és ex-FPÖ-elnök, hogy végül miért nem akar beülni a brüsszeli-strasbourgi Európai Parlamentbe.

 

 

De miért mehetett volna ő az EP-be?

 

Az osztrák választási rendszernek köszönhetően az ibizai botrány miatt párttisztségeiből és az osztrák parlamentből is távozó Strache számára az EP-választás napján felcsillant a remény arra, hogy a következő években is viszonylag magas fix jövedelme lesz. Ausztriában az EP-választáson ugyanis vannak preferenciális szavazatok, azaz nem csupán ikszelni lehet egy pártra, de mellé is lehet írni, hogy az adott listáról kit szeretnének a leginkább az Európai Parlamentben látni. (Hogy ez hogyan működik, itt írtuk meg.)

 

Strache 45 ezer preferenciális voksot szerzett, így hiába volt az FPÖ-lista 42. helyén eldugva, EP-képviselői helyet szerzett. Ez pártjának, amely éppen szabadulna az ibizai videóbotrány okozta károktól, ritka kínossá vált, a sajtóban a pártvezetők rendre olyanokat nyilatkoztak, hogy szerintük a politikus nem veszi át a mandátumát, ezzel is nyomást gyakorolva Strachéra, nehogy megtegye. Strache először azt posztolta a Facebookon, hogy szívesen beülne az EP-be – a bejegyzést aztán gyorsan törölte is.

 

És mi lesz akkor most Strachéval?

 

Már múlt héten felröppentek spekulációk arról, folytatja-e Strache politikai pályafutását, és ha igen, hogyan tenné ezt: a legtöbben azt valószínűsítik, hogy 2020-ban ismét őt indítja az FPÖ a bécsi főpolgármester-választáson. Strache erről nyilatkozatában azt írta: a politizáláshoz való visszatérés akkor kerülhet szóba, ha átfogóan fel lettek tárva a bukását hozó ibizai videó felvételének és nyilvánosságra jutásának körülményei. Egyébként is, teszi hozzá, ő sose akart Brüsszelben politizálni, mindig is Bécsre és Ausztriára fókuszált.

 

Múlt héten az osztrák sajtó alapján az Azonnali megírta, hogy azért csak lehet egy deal az FPÖ és volt elnöke között: eszerint Strache lemond az EP-képviselőségről, cserébe viszont felesége, Philippa Strache, aki amúgy az FPÖ állatvédelmi főfelelőse, beülhetne a következő ciklusban az osztrák parlamentbe.

 

FOTÓ: HC Strache / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Első helyre a centrista Kékfehérek futhatnak be, harmadik az arab lista. Netanjahu a szövetségeseivel együtt se éri el a kormánytöbbséghez szükséges hatvanegy mandátumot.

Semmit sem szabad túlbecsülnünk, csak a klíma miatt ne legyünk vegák és nyugodtan vállaljunk gyereket is – mondta a cseh kormányfő.

Tenné ezt csupán egy nappal azon titkos dokumentum kiszivárgása után, mely szerint az oroszok bekebeleznék a belarusz gazdaságot.

Jon Worth még áprilisban, a brexit határidejének legutóbbi kitolásakor rakta össze egy ábrára, hogy mi történhet. Hol vagyunk most? És mi jöhet még?

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás