Felszámolhatják az új-zélandi merénylő által támogatott osztrák szélsőjobbos csoportot

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.28. 07:45

Vizsgálják, hogy a pénzadományon kívül más módon is kapcsolatban álltak-e a terroristával.

Felszámolhatják az új-zélandi merénylő által támogatott osztrák szélsőjobbos csoportot
Ausztriában nincs helye semmiféle szélsőségességnek, legyen az radikális iszlamizmus, vagy szélsőjobboldali fanatizmus

jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a napokban kibontakozó botrány kapcsán, mely szerint egy osztrák bevándorlásellenes szervezet, az Ausztriai Identitárius Mozgalom vezetője, Martin Sellner 1500 eurós (480 ezer forint) támogatást kapott a két héttel ezelőtti, 50 halálos áldozatot követelő új-zélandi terrortámadás elkövetőjétől.

Az ausztrál születésű Brenton Tarrant két christchurchi mecsetnél kezdett ámokfutásba március 15-én, félautomata gépkarabéllyal felfegyverkezve. Az osztrák hatóságok kiderítették, hogy a 28 éves férfi tavaly novemberben – Magyarország mellett – Ausztriába is ellátogatott, bár az ott tartózkodásával kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra bővebb információk.

Az 1500 eurós pénzadomány miatt az osztrák rendőrség házkutatást tartott az indentitáriusok vezetőjének bécsi otthonában, ahol több elektronikai eszközt is lefoglaltak. Martin Sellner szerint

semmi közük az új-zélandi terrortámadáshoz, ők egy békés bevándorlásellenes szervezet.

Az európai identitárius mozgalom magyarországi képviselője, az Identitás Generáció a saját honlapján tette közzé osztrák testvérszervezetük közleményét magyar nyelven, melyben a hazafias civil társadalom kriminalizálásaként értékelik az osztrák hatóságok fellépését.

Hogy tényleg csupán egy egyszeri anyagi támogatásról beszélhetünk, vagy szorosabb kapcsolat is fennállt az osztrák identitáriusok vezére és a christchurchi terrorista között, az vélhetően hamarosan kiderül. Az osztrák kormány nagy hangsúlyt fektet az ügy felgöngyölítésére, és amennyiben bebizonyosodik a gyanú a két fél együttműködéséről, akkor készek felszámolni a szervezetet.

Az osztrák kormány számára politikai okokból is rendkívül fontos a kemény és határozott fellépés az ügyben. A kormánykoalíció kisebbik pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanis sokak szerint egy olyan szélsőjobboldali politikai erő, mely gyakran kikacsintgat a szélsőségesek felé.

A kisebbségekkel szembeni erőszakkal összefüggésbe hozható szervezetektől való egyértelmű elhatárolódással könnyen el lehet venni az FPÖ-t célzó kritikák élét.

FOTÓ: Twitter / Identitarian Movement Austria

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek