+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ausztriában nincs helye semmiféle szélsőségességnek, legyen az radikális iszlamizmus, vagy szélsőjobboldali fanatizmus

 

jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár a napokban kibontakozó botrány kapcsán, mely szerint egy osztrák bevándorlásellenes szervezet, az Ausztriai Identitárius Mozgalom vezetője, Martin Sellner 1500 eurós (480 ezer forint) támogatást kapott a két héttel ezelőtti, 50 halálos áldozatot követelő új-zélandi terrortámadás elkövetőjétől.

 

Az ausztrál születésű Brenton Tarrant két christchurchi mecsetnél kezdett ámokfutásba március 15-én, félautomata gépkarabéllyal felfegyverkezve. Az osztrák hatóságok kiderítették, hogy a 28 éves férfi tavaly novemberben – Magyarország mellett – Ausztriába is ellátogatott, bár az ott tartózkodásával kapcsolatban nem kerültek nyilvánosságra bővebb információk.

 

Az 1500 eurós pénzadomány miatt az osztrák rendőrség házkutatást tartott az indentitáriusok vezetőjének bécsi otthonában, ahol több elektronikai eszközt is lefoglaltak. Martin Sellner szerint

 

semmi közük az új-zélandi terrortámadáshoz, ők egy békés bevándorlásellenes szervezet.

 

Az európai identitárius mozgalom magyarországi képviselője, az Identitás Generáció a saját honlapján tette közzé osztrák testvérszervezetük közleményét magyar nyelven, melyben a hazafias civil társadalom kriminalizálásaként értékelik az osztrák hatóságok fellépését.

 

Hogy tényleg csupán egy egyszeri anyagi támogatásról beszélhetünk, vagy szorosabb kapcsolat is fennállt az osztrák identitáriusok vezére és a christchurchi terrorista között, az vélhetően hamarosan kiderül. Az osztrák kormány nagy hangsúlyt fektet az ügy felgöngyölítésére, és amennyiben bebizonyosodik a gyanú a két fél együttműködéséről, akkor készek felszámolni a szervezetet.

 

Az osztrák kormány számára politikai okokból is rendkívül fontos a kemény és határozott fellépés az ügyben. A kormánykoalíció kisebbik pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) ugyanis sokak szerint egy olyan szélsőjobboldali politikai erő, mely gyakran kikacsintgat a szélsőségesek felé.

 

A kisebbségekkel szembeni erőszakkal összefüggésbe hozható szervezetektől való egyértelmű elhatárolódással könnyen el lehet venni az FPÖ-t célzó kritikák élét.

 

FOTÓ: Twitter / Identitarian Movement Austria

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Zágrábban az antifasizmus napján ismét fellángolt a vita, hogy nevezzék-e vissza a Nemzeti Színház előtti teret Titóra. De nem fogják.

A logójukat adják-e csak, vagy aktivistákat is? Körbekérdeztük az ellenzéki összefogás pártjait.

Az Apple Daily volt a legnagyobb és a legtovább fennálló hongkongi print bulvárnapilapot és online hírportált is üzemeltető médium, ami a kínai rezsimnek nem kellemes dolgokról is beszámolt.

A koronavírus-járvány miatt egy évvel elcsúsztatott olimpiát anno még úgy reklámozták, hogy az a világjárvány feletti győzelem bizonyítéka lesz.

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

1941. június 22-én éjjel negyed négykor kezdetét vette a Barbarossa-hadművelet, melynek célja a Szovjetunió lerohanása és térdre kényszerítése volt.

Věra Jourová szerint például ha valakinek baja van a szivárványszínnel, az róla mond el sokat, a bajor Markus Söder szerint meg ez a büszke útja annak, hogy a társadalom szabadságáért szóljunk fel.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás