Itt a botrány, ami kikezdheti Kaczyński gondosan épített puritán imidzsét

Szerző: Pál Benedek
2019.01.29. 19:38

A nacionalista-konzervatív PiS-t, és így gyakorlatilag a lengyel kormányt is vezető Jarosław Kaczyński hatalmas ikerfelhőkarcolót akart építtetni egy PiS-közeli céggel Varsóban, de pofáraesés lett a vége. Az ellenzéki városvezetés nem adott engedélyt a projektre, a cég pedig nem fizette ki osztrák hitelezőjét – legalábbis ez derül ki egy nyilvánosságra került hangfelvételből, amelyen maga Kaczyński tárgyal az osztrákkal, ráadásul a cég nevében.

Itt a botrány, ami kikezdheti Kaczyński gondosan épített puritán imidzsét
Mostanság nincs könnyű helyzetben a Lengyelországban kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS).

A kormánypártnak januárban botrányok sorozatát kellett kezelnie.

+ A hónap elején még a szélsőjobboldali Adam Andruszkiewicz digitalizációért felelős miniszterhelyettesi kinevezése miatt támadták a PiS-t.

+ Majd jött az újabb botrány, amelyben a Nemzeti Bank PiS-közeli elnökének kellett magyarázkodnia asszisztenseinek fizetése miatt.

+ Ezután a közvélemény nagy része Pawel Adamowicz gdański polgármester tragikus halála után Kaczyńskiékat vádolta a közbeszéd eldurvulása miatt,

+ hétfőn pedig a lengyel korrupcióellenes iroda tartóztatott le politikusokat Antoni Macierewicz volt védelmi miniszter köréből pénzügyi csalás vádjával.

Most pedig itt a legújabb ügy, miután kedd reggel az egyik legnagyobb lengyel napilap, a balliberális Gazeta Wyborcza cikket közölt Kaczyński-szalagok címmel. Egy kiszivárgott hangfelvételt taglal az újság, amely egy 1,3 milliárd złotys (96 milliárd forintos) építési projektről szóló üzleti megbeszélésen készült.

Kaczyński-ikertornyok Mordorban

Az egyórás felvétel szerint a 2018 júliusában lezajlott találkozón személyesen a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński és egy osztrák üzletember, Gerald Birgfellner tárgyalt pénzekről, amelyekkel egy Srebrna nevű PiS-közeli cég tartozik az osztráknak. A cég egyik alapítója és felügyelőbizottsági tagja maga Kaczyński. A találkozón pedig részt vett Kaczyński unokatestvére, a PiS egyik szürke eminenciása, Grzegorz Tomaszewski is.

A vita tárgya pedig az, hogy Birgfellner – akit nem mellesleg szintén rokoni szálak fűznek Kaczyńskihez – hiába dolgozott egy Varsóba tervezett felhőkarcoló építésének előkészítésén, a beruházás ugyanis nem kapott építési engedélyt az ellenzéki vezetésű önkormányzattól, a Srebrna pedig ezért nem fizette ki az osztrákokat.

A Srebrna cég 2017 óta terveztet egy felhőkarcolót a Varsó központjában lévő, a helyiek által csak Mordornak becézett üzleti negyedbe, pontosabban az ottani Srebrna utcába.

A beruházás egy kéttornyos, 190 méteres épület lett volna Srebrna Tower vagy K-Tower néven. A K természetesen a Kaczyński-ikrekre utalt volna. Az épületben irodák és egy hotel mellett helyett kapott volna a pártelnök szmolenszki katasztrófában elhunyt ikertestvéréről elnevezett Lech Kaczyński Alapítvány is. Az alapítvány tulajdonosa nem mellesleg a Srebrna.

A projekt végül teljesen elakadt 2018 tavaszán.

Egyfelől nem sikerült építési engedélyt szerezni az ellenzéki Polgári Platform vezette városházától. Másfelől a média is felfigyelt a tervezett felhőkarcolóra, miután a 2018-as őszi önkormányzati választások egyik varsói polgármester-jelöltjének, a szociológus és lakhatási aktivista Jan Śpiewak választási programjának része lett, hogy megakadályozza az építkezést.

A projekt tulajdonképpen ezért állt le. Kaczyński ugyanis attól félt, hogy az építkezés a tavaly őszi önkormányzati és az idén őszi parlamenti választásokon káros lehet a PiS-nek. A projektet kezdetektől fogva titokban próbálták tartani, az építkezésre egy külön céget alapítottak. Ezekkel kapcsolatban a felvételen Kaczyński arról beszél, hogy csakis akkor folytatódhat a projekt, ha a 2018-as őszi varsói főpolgármester-választást megnyeri a PiS, mivel az egészből politikai ügy lett. Ám végül magabiztosan, már az első fordulóban nyerni tudott a jobbközép ellenzéki Polgári Platform jelöltje, Rafał Trzaskowski.

Annak ellenére, hogy nem a pénzügyek miatt akadt el a projekt, a Srebrna nem akart fizetni. Kaczyński ajánlata az osztrák üzletembernek ezzel kapcsolatban a felvételek szerint az volt, hogy vigye bíróságra az ügyet, mert csakis akkor tudna neki fizetni a PiS-közeli cég.

Állami bank is adott volna hitelt

A nyilvánosságra került hangfelvételnek van egy másik fontos része: amikor a felek arról beszélgetnek, hogy a lengyel állam tulajdonában álló Pekao Bank hitellel kisegíthetné a projektet, ugyanis a Pekao hasonló felállásban már támogatja a keresztény-konzervatív körökben nagyon befolyásosnak számító Tadeusz Rydzyk atya (hogy ő kicsoda, arról már írtunk érintőlegesen itt és itt az Azonnalin) egyik varsói építkezését. A Gazeta Wyborcza szerint végül a Pekao tényleg beszállt volna a projektbe egy nagyobb hitellel.

MORDOR SÖTÉTBEN, A BELVÁROS FELŐL | FOTÓ: BAKÓ BEA, AZONNALI

A Srebrna régóta fontos szereplője a PiS gazdasági határországának. A cég még a kilencvenes évek elején, a pártállami vagyon felosztása során szerzett meg egy újságot, amit aztán eladtak. Feltételezések szerint a cég kölcsönt is nyújtott Kaczyński korábbi pártjának, amit végül nem fizettek vissza. Az ingatlanvagyon azonban a cégnél maradt, köztük a Srebrna utcai épület, aminek a helyére felhőkarcolót akartak építeni.

Az egész ügy elég homályos és nem is szólt akkorát, mint ahogy hétfő este a Gazeta Wyborcza újságírói ígérték. A felvételeken ugyanis nincs konkrét bizonyíték korrupcióra vagy egyéb bűncselekményre. A felvételeken egyedül arra van bizonyíték, hogy mekkora befolyással bír a hivatalos állami tisztséget nem viselő Jarosław Kaczyński. Az viszont

jelentős újdonság, hogy az eddig nyilvánosságra került, PiS-szel kapcsolatos ügyekkel ellentétben ez már nem valamelyik pártfunkcionáriusról, hanem magáról a pártelnökről szól.

A macskájával élő és bankszámlával nem rendelkező Kaczyński régóta építgeti puritán imázsát a nyilvánosságban. Többször is lenyilatkozta, hogy a nemzetért és nem a pénzért politizál. Csakhogy a felvételeken kőkemény üzletemberként jelenik meg, aki igenis érti a bizniszt. A politikus pénzügyeiről már régóta keringtek pletykák, de ez az első alkalom, amikor kézzelfogható bizonyíték is van rájuk. A hangfelvételeken ugyanis

Kaczyński végig a Srebrna képviselőjeként beszél.

Az ügynek komoly következményei valószínűleg nem lesznek. A PiS-nek viszont nem jött a legjobbkor egy újabb botrány a 2019-es választási évben. A párt továbbra is magyarázkodhat: a felhalmozódó botrányok kikezdhetik a kormánypárt magabiztos pozícióját.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs

Pál Benedek
Pál Benedek az Azonnali állandó szerzője

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek