+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 12. vasárnap, 22:33
A lengyel elnökválasztás második fordulója megmutatta: a jövő azoké, akik szemben állnak Jarosław Kaczyński rezsimjével.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A lengyel elnökválasztás második fordulójában tényleg hajszálnyi a különbség az exit poll szerint. Ez a hajszál azonban óriási, ha onnan nézzük, honnan kellett az ellenzék jelöltjének feljönnie. Rafał Trzaskowski, Varsó jobbközép főpolgármestere óriási hajrában szerezte meg az ötven évnél fiatalabbak, az összes ellenzéki, a nagyvárosok lakóinak és a munkások, parasztok kivételével az összes foglalkozási csoport szavazatát.

 

Mivel egy teljesen kormánypropagandává züllesztett állami közmédiával szemben kellett Trzaskowskinak eljutnia a szavazókhoz, ha az eredmény megáll ott, ahol most van (azaz kevesebb, mint egy százalékponttal Duda megveri Trzaskowskit), akkor is kijelenthető: ennek a választásnak Trzaskowski a meglepetésgyőztese. Ahogy a Gazeta Wyborcza esti kommentárja írta:

 

bármi is lesz az eredmény, az ellenzéki tábor bizonyosan megtalálta a vezérét.

 

Trzaskowski e feladatra azért is lenne alkalmas, mert neki sikerült gyakorlatilag az összes ellenzéki táborban – mindegy, hogy jobbközép, parasztpárti, baloldali vagy széljobbos – többségre szert tennie. Valamint a számok egészen egyértelműen mutatják:

 

a tanult, jómódú, fiatal Lengyelország hatalmas többségben áll mögötte,

 

Duda mögött a PiS törzsbázisa – az idős, szegény, tanulatlan vidék – maradt meg. Lehet, hogy ez ma este még elég a PiS-nek győzelemhez (bár tényleg várjuk ki, annyira szoros az exit poll), de egy biztos: a PiS elvesztette a jövőt, a múlt szavazói állnak már csak mögötte – mind eszmei, mind biológiai értelemben.

 

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Smer korábbi miniszterelnöke, Peter Pellegrini bejelentette: megvan az elegendő aláírás, így megkezdik az új pártjának, a Hlas-SD-nek a bejegyzését. De mi a célja az új párttal?

Guttenbergnek 2011-ben kellett lemondania, mert kiderült: jogi doktori dolgozatának jelentős része plágium. Azóta egy brit egyetemen doktorit szerzett megint.

Illetve az „udvarias embereknek”, ahogyan a köznyelvben a Krímet is megszálló, felségjelzés nélküli csapatokat is hívták.

Bármennyire is meglepően hangzik ez így elsőre, évtizedes vízitúrás tapasztalatokra épül!

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás