+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. július 12. vasárnap, 22:33
A lengyel elnökválasztás második fordulója megmutatta: a jövő azoké, akik szemben állnak Jarosław Kaczyński rezsimjével.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A lengyel elnökválasztás második fordulójában tényleg hajszálnyi a különbség az exit poll szerint. Ez a hajszál azonban óriási, ha onnan nézzük, honnan kellett az ellenzék jelöltjének feljönnie. Rafał Trzaskowski, Varsó jobbközép főpolgármestere óriási hajrában szerezte meg az ötven évnél fiatalabbak, az összes ellenzéki, a nagyvárosok lakóinak és a munkások, parasztok kivételével az összes foglalkozási csoport szavazatát.

 

Mivel egy teljesen kormánypropagandává züllesztett állami közmédiával szemben kellett Trzaskowskinak eljutnia a szavazókhoz, ha az eredmény megáll ott, ahol most van (azaz kevesebb, mint egy százalékponttal Duda megveri Trzaskowskit), akkor is kijelenthető: ennek a választásnak Trzaskowski a meglepetésgyőztese. Ahogy a Gazeta Wyborcza esti kommentárja írta:

 

bármi is lesz az eredmény, az ellenzéki tábor bizonyosan megtalálta a vezérét.

 

Trzaskowski e feladatra azért is lenne alkalmas, mert neki sikerült gyakorlatilag az összes ellenzéki táborban – mindegy, hogy jobbközép, parasztpárti, baloldali vagy széljobbos – többségre szert tennie. Valamint a számok egészen egyértelműen mutatják:

 

a tanult, jómódú, fiatal Lengyelország hatalmas többségben áll mögötte,

 

Duda mögött a PiS törzsbázisa – az idős, szegény, tanulatlan vidék – maradt meg. Lehet, hogy ez ma este még elég a PiS-nek győzelemhez (bár tényleg várjuk ki, annyira szoros az exit poll), de egy biztos: a PiS elvesztette a jövőt, a múlt szavazói állnak már csak mögötte – mind eszmei, mind biológiai értelemben.

 

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás