7-es cikk: Kurzék Orbán ellen szavaznak

Szerző: Techet Péter
2018.09.11. 08:33

Az osztrák kancellár szerint az is normális lenne, hogy felfüggesszék a Fidesz tagságát a Néppártban, ha megindul az eljárás.

7-es cikk: Kurzék Orbán ellen szavaznak

Ma vitáznak, szerdán szavaznak az Európai Parlamentben a sok tekintetben problematikus Sargentini-jelentésről, amelynek értelmében a 7. cikket alkalmaznák Magyarországon ellen. A Fidesz egyre kevésbé számíthat arra, hogy pártcsaládja, az Európai Néppárt egységesen kiáll mellette. Sőt, most már olyan testvérpártok is kritizálják Orbánékat, akik eddig inkább elnézőek voltak.

Sebastian Kurz osztrák kancellár is például azon a véleményen van, hogy „szüneteltetni“ kéne a Fidesz néppárti tagságát, és a sajátjait a 7. cikk megszavazására szólította fel.

A politikus a közszolgálati ORF-nek adott hétvégi hosszú interjújában beszélt többek között Magyarországról is. Ebben kijelentette, hogy „a jogállamiság és a demokrácia kérdéseiben nincs kompromisszum“, ezért a Fidesszel szövetséges, kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) megszavazza a magyar kormány elleni szankciókat az Európai Parlamentben. Az osztrák kancellár a Fidesz néppárti tagságáról is kritikusan nyilatkozott: szerinte a tagságot mindenképp „szüneteltetni“ kéne, ha átmegy a 7. cikk holnap az Európai Parlamenten.

Othmar Karas, az ÖVP európai parlamenti delegációjának vezetője is a Fidesz ellen foglalt állást: ha a többség szerdán az eljárás mellett szavaz, akkor a Fideszt felfüggesztik a néppárti frakcióból – nyilatkozta még múlt héten a grazi Kleine Zeitungnak. Ez Kurz szerint „nagyon normális dolog lenne”.

Othmar Karas már korábban is élesen bírálta Orbánt. A magyar miniszterelnök idei, januári bécsi látogatásakor például azt nyilatkozta az ÖVP politikusa, hogy

„semmiben sem osztom [Orbán] Európa-képét, buta és belátásra képtelen támadásait az európai értékek és az európai jog ellen nagyon sajnálom“.

A széljobbosok kitárják a karjukat Orbán felé

Orbán azonban nem maradna teljesen egyedül, az európai szélsőjobboldal tárt karokkal fogadja. Heinz-Christian Strache, a Kurzzal közösen kormányzó Szabadságpárt (FPÖ) elnöke már tegnap este egy Facebook-posztjában meghívta a Fideszt „egy közös frakcióba“.

Az FPÖ jelenleg – többek között a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) és az olasz Liga mellett – a Nemzetek és Szabadság Európája aprócska EP-frakció tagja; itt ülnek azok a pártok, amelyek még a másik két EU-szkeptikus frakciónak, a konzervatívoknak és a közvetlen demokrácia híveinek is túl szélsőségesek.

A frakció másik tagja, a holland iszlámellenes Geert Wilders is várja Orbánt: pár nappal ezelőtt már azt nyilatkozta az olasz Corriere della Sera napilapnak, hogy Matteo Salvinivel és Orbán Viktorral közösen szeretne egy egységes EU- és iszlámellenes listát a jövő májusi európai parlamenti választásokra.

Noha Orbán ideológiailag mára egyértelműen az európai szélsőjobboldalon található, taktiktailag és hatalomtechnikailag számára mindenképp jelentős visszaesés lenne, ha nem az EP (május után is várhatóan legnagyobb) frakciójában, hanem a legkisebb és legelutasítottabb „páriái“ között tudna csak helyet foglalni.

Arról, hogy várhatóan kik fogják megbüntetni a magyar miniszterelnököt az EP-ben itt olvashattok, arról pedig, hogy mi is ez a hetes cikkes mizéria, itt

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek