Francia diplomata Csernyihivben az Azonnalinak: „Fájni fog Oroszországnak”

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.09. 13:05

Franciaország Ukrajnába delegált nagykövete nem szerette volna bővebben kommentálni Emmanuel Macron elnök korábbi szavait arról, hogy nem szabad megalázni Vlagyimir Putyint az ukrán háborúban.

Francia diplomata Csernyihivben az Azonnalinak: „Fájni fog Oroszországnak”

Éppen Csernyihivben riportozott az Azonnali, amikor egyszer csak megjelent Etienne de Poncins ukrajnai francia nagykövet és kísérete, hogy megtekintse az orosz bombázások okozta károkat a helyi stadionban. Nem világos ugyan hogy miért, de itt a támadók valamiért elkezdték lőni a létesítményt a háború első heteiben, holott a helyiek szerint a regurális hadsereg egész biztosan nem használta azt.

Etienne De Poncins elmondta lapunk kérdésére, hogy Franciaország nehézfegyverzettel is segíti Ukrajnát. Eddig már 200 millió eurónyi támogatást adtak az országnak, küldtek hadifelszerelést a szárazföldi egységeket segítendő, beleértve a tüzérségi fegyvereket is.

„Ezen kívül emlékeztetnék rá, hogy az Európai Unió tagjaként mi fizetjük minden olyan segély 18 százalékát, amit a közösség nyújt”

– mondta.

A felvetésre, hogy az Unió Oroszországnak is rengeteg pénzt fizet a gázért és olajért, a nagykövet azt mondta, ez Franciaországra nem igaz, hiszen az ország nagyon kis mértékben függ az orosz energiaexporttól, majd emlékeztetett, hogy eddig már hat szankciós csomagot szavaztak meg az Unióban, most pedig a hetediket készítik elő.

A kérdésre, hogy mennyire tartja hatékonynak ezeket a szankciókat, ezt válaszolta:

„Nehéz megmondani, de fájni fognak Oroszországnak, és ahogyan telik az idő, egyre jobban. Már látjuk néhány következményét ezeknek, és meg vagyunk győződve róla, hogy hatásosak”.

Az ukrán EU-csatlakozási kérelemmel kapcsolatban elmondta, hogy meg kell várni az Európai Bizottság ajánlását ezzel kapcsolatban, ennek megszületése pedig június közepére várható, június végére pedig meglesz a vita is és a döntés is az Európai Tanácsban, hogy megadják-e a tagjelölti státuszt Ukrajnának.

Az Azonnali szerette volna reagáltatni a nagykövetet Emmanuel Macron elnök azon szavaira, hogy nem szabad Putyin elnököt megalázni. Arra lettünk volna kíváncsiak, mégis hogyan tudja úgy legyőzni Ukrajna Oroszországot, hogy ez ne legyen megalázó az orosz vezető számára. Erre a kérdésre azonban de Poncins csak annyit mondott, hogy

nem kívánja kommentálni a francia elnök szavait,

és sarkon fordulva lezárta a rögtönzött sajtótájékoztatót.

NYITÓKÉP: Kulcsár Árpád / Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek