Újjáépítenék a világ legnagyobb repülőgépét, az AN-225-öst az ukránok

Szerző: Kósa András
2022.05.22. 09:52

A repülőgépből mindössze egyetlen működő példány létezett, de ezt a háború első napjaiban szétlőtték az oroszok.

Újjáépítenék a világ legnagyobb repülőgépét, az AN-225-öst az ukránok

Ukrajnában már a világ legnagyobb repülőgépének újjáépítésén gondolkodnak – derül ki az OSINT - Defender biztonságpolitikai oldal Twitter bejegyzéséből. A közép-kelet-európai ügyekben mindig jól tájékozott hírforrás szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is érdekli a terv.

Az AN-225-ös még a háború első napjaiban, február 27-én semmisült meg, amikor Hosztomel repülőtere ellen intéztek rakétatámadást az oroszok. Az még nagy kérdés, a gép roncsaiból bármit fel lehet-e használni az újjáépítéshez. Ugyanakkor létezik egy félig kész példány is, valószínűleg ebből könnyebb lenne működő darabot szerkeszteni.

A költségek csillagászatiak lehetnek, a becslések 500 millió és 3 milliárd dollár körüli összegekről szólnak. Az ukrán kormány ehhez úgy teremtene forrást, hogy az új gépet a háborúban meghalt ukrán pilótáknak szentelnék és erre hivatkozva adománygyűjtő akciót terveznek.

NYITÓKÉP: Larske, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek