Hét évre mehet börtönbe egy orosz alpolgármester, mert kritizálta az ukrán háborút

Szerző: Kósa András
2022.07.08. 15:15

Ő az első orosz állampolgár, akit hosszú börtönbüntetésre ítéltek az agressziót követő törvénymódosítás nyomán, aminek egyetlen célja, hogy miden kritikus hangot elnémítson.

Hét évre mehet börtönbe egy orosz alpolgármester, mert kritizálta az ukrán háborút

„A civil társadalomnak mindent meg kell tennie a békéért és az orosz csapatok visszavonásáért, mert Ukrajnában gyerekek halnak meg” – ezekért a szavakért kell hét évre börtönbe mennie Moszkva Krasznoszelszki kerülete alpolgármesterének.

Alekszej Gorinovot annak a törvénynek alapján ítélték el, amit február 24. az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete után fogadott el a Duma. Eszerint aki

„hamis információkat terjeszt” az Ukrajnában zajló „különleges katonai művelettel” kapcsolatban, bűncselekményt követ el és akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhető.

Az alpolgármestert még áprilisban tartóztatták le, miután a kerületi tanács ülésén – ahol éppen arról volt szó, hogy a háború ellenére megtartsanak egy gyermek táncversenyt – elmondta az idézett szavakat.

Gorinov az első orosz állampolgár, akit hosszú letöltendő börtönbüntetésre ítéltek a háború kritizálásáért, orosz emberi jogi szervezetek szerint rajta kívül még legalább ötven embert fenyeget hasonló büntetés és eddig már kétezren kaptak enyhébb büntetést (rövid idejű elzárás vagy pénzbüntetés) ugyanezért.

NYITÓKÉP: Alekszej Gorionov Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek