Elkezdték az oroszok egyenként lenyúlni a náluk ragadt külföldi repülőgépeket

Szerző: Kósa András
2022.03.18. 20:36

A Flightradar24.com oldal darabonként követi az átlajstromozást, egyelőre úgy tűnk, az állami zászlóshajó Aeroflotnak van a legnagyobb étvágya.

Elkezdték az oroszok egyenként lenyúlni a náluk ragadt külföldi repülőgépeket

Mintegy 10 milliárd dollár értékben, összesen 776 repülőgép van külföldi lajstromban Oroszországban – írtuk szerdán az Airportal.hu repülési szaklapra hivatkozva. Mint a portál megjegyezte, egy új törvény értelmében

a külföldi cégektől lízingelt, orosz légitársaságok által használt gépeket átlajstromozhatják.

Vagyis az új törvénnyel gyakorlatilag orosz kézbe vehetik a gépeket, amivel megsértik a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet szabályait, azok ugyanis tiltják, hogy egy gépet két országban is lajstromba vegyenek. Átregisztrálni is csak úgy lehet őket, ha előbb az egyik ország lajstromából törlik a gépeket – természetesen az eredeti tulajdonos engedélyével.

A Flightradar24.com repülési portál szerint a folyamat meg is indult, itt egyenként követhetik konkrétan mely gépeket melyik orosz légitársaság „államosít”. A honlap szerint egyébként a kínai tulajdonú gépekkel egyelőre kivételt tesznek a jelek szerint, míg a legnagyobb étvágya az Aeroflotnak van.

NYITÓKÉP: Az orosz nemzeti légitársaság, az Aeroflot által használt Airbus A320-as. FOTÓ: Markus Eigenheer / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek