Azt hittem csak tárgyal, amikor a katonáit a határhoz küldte – Donald Trump Putyin agressziójáról

2022.03.16. 18:09

Az egykori amerikai elnök egy interjúban úgy fogalmazott, meglepte, hogy Vlagyimir Putyin megtámadta Ukrajnát, mivel ő azt hitte, csak így akar jobb alkupozíciót magának kiharcolni.

Azt hittem csak tárgyal, amikor a katonáit a határhoz küldte – Donald Trump Putyin agressziójáról

Telefonos interjút adott az egykori amerikai elnök, Donald Trump, aki elnöklése folyamán nem vejtette véka alá, hogy pozitív véleménye van Vlagyimir Putyinról. 

Trump, aki a február 21-i eseményeket, amikor Putyin az Ukrajna keleti részén található szakadár Donyeck és Luhanszki Népköztársaságokat de jure elfogadta és bevonult oda a békefenntartónak mondott katonáival, még úgy értékelte, hogy zseniális és okos lépés Putyintól, a konzervatív Washington Examinernek adott interjút március 15-én, ahol azt mondta,

őt meglepte, hogy Putyin végül elindította a háborút.

„Meglepődtem. Azt hittem, csak tárgyal, amikor a katonáit a határhoz küldte. Úgy gondoltam, hogy ez egy kemény tárgyalási mód, de egy okos módja a tárgyalásnak”

– fogalmazott az egykori amerikai elnök, akit az amerikai történelem során egyedüliként kétszer is megimpeacheltek.

Az invázió előtt ő úgy gondolta, hogy csak egy nagyon jó alkut akar kötni az Egyesült Államokkal „és azokkal, akikkel általában szoktak”, de szerinte Putyin sokat változott, ami egy nagyon szomorú dolog a világ számára – bár arra, hogy február 22-én okos lépésnek tartotta a két szakadár régió elfogadását, nem tért ki.

A mostani interjú során Trump arra is kitért, amiért sokan azzal vádolják, hogy túl könnyűen bánt elnöksége alatt, illetve az invázió óta Putyinnal, de erre a vádra indulatosan csak annyit reagált, hogy ő bizony kemény volt az orosz elnökkel 

és szerinte Putyin nem támadta volna meg Ukrajnát, ha még mindig ő az elnök.

„De ezzel egyidőben jól kijöttem vele. Bár a legtöbbjükkel (a világ vezetőivel – szerk) jól kijöttem” – fogalmazott.

Az interjú során szóba került, hogy amerikai elnökként sosem állt ki a NATO 5. cikkelye mellett, ami arról szól, hogy ha egy NATO-tagállamot megtámadnak, akkor mindegyik tagállam a segítségére siet. Trump elmondta, csak azért tett így, mert különben a tagállamok nem költötték volna a GDP-jük két százalékát fegyverkezésre, amit egyébként a NATO előírásai megkövetelnének. 

„Ha belegondol, ki volt nálam keményebb Oroszországgal szemben?”

– tette fel a költőinek szánt kérdést az egykori elnök, aki szerint neki köszönhető, hogy most a NATO Ukrajnának nagyon sok fegyvert tud felajánlani, emellett példaként említette, hogy elnöksége során végig ellenezték az Északi Áramlat 2-t, és szankciókat akartak kivetni azokra, akik az Oroszország és Németország között a Balti-tengeren lefektetett gázvezeték kivitelezésében részt vesznek.

„Nagyon kritikus voltam Putyinnal a gázvezeték szempontjából, illetve abból a szempontból, hogy dollármilliárdokat gyűjtöttem a NATO-ban, hogy megvédjük elsősorban Európát Oroszországtól”

– fogalmazott Trump, aki még 2020-ban azért tartott vissza négyszázmillió dollár értékben katonai támogatást Ukrajnától, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem volt hajlandó nyilvánosan bejelenteni, hogy nyomozást indítanának az akkor még csak elnökjelölt-aspiráns Joe Biden ellen.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump egykori amerikai elnök találkozik még 2019 júniusában Japánban egy G8-találkozón. FOTÓ: Shealah Craighead, Fehér Ház / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek