Kína szerint a szankciók igazából a Nyugat hatalmi törekvéseit szolgálják

2022.06.24. 08:50

Míg a kínai elnök keményen beleállt az USA szövetségeseibe, India igyekszik a határvonalon maradni.

Kína szerint a szankciók igazából a Nyugat hatalmi törekvéseit szolgálják

Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a világnak ellen kell állnia az egyoldalú szankcióknak és egyes országoknak a politikai és katonai hatalmuk fenntartására irányuló törekvéseinek - írta meg az Al Jazeera.

A lap szerint a vezető ezzel burkoltan az Egyesült Államokat és szövetségeseit támadta az ukrajnai háborúval szembeni ellenállás miatt.

Hszi Csin-ping csütörtökön, a Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika - közösen BRICS-országok néven ismert - vezetőinek virtuális találkozóján tett megjegyzései tükrözik Kína hallgatólagos támogatását Oroszország mellett az ukrajnai háborúban és az ázsiai nagyhatalom azon vágyát, hogy az USA vezette liberális demokratikus renddel szemben nemzetközi szövetséget hozzon létre.

A nemzeteknek el kell utasítaniuk a hidegháborús mentalitást és a blokkkonfrontációt, szembe kell szállniuk az egyoldalú szankciókkal és a szankciókkal való visszaéléssel, és el kell utasítaniuk a hegemonizmus köré épített kis köröket, egyetlen nagy családot alkotva, amely az emberiség közös jövőjével rendelkező közösséghez tartozik - idézte Hszit Kína hivatalos hírügynöksége.

„Feltörekvő piacok és jelentős fejlődő országok képviselőiként, a történelmi fejlődés kritikus pontján a világ számára fontos, hogy helyes döntéseket hozzunk és felelősségteljesen cselekedjünk

- tette hozzá.

A BRICS-találkozóra a globális gazdasági kilátásokkal kapcsolatos növekvő aggodalmak és a Kína és India közötti növekvő politikai szakadék közepette került sor. Bár a kétnapos megbeszélések napirendjét még nem adták ki, Ukrajna valószínűleg nagy hangsúlyt kap majd a háttérben.

Az eseményen felszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki egyes államok meggondolatlan és önző cselekedeteit tette felelőssé a globális gazdasági válságért, hozzátéve, hogy az őszinte és kölcsönösen előnyös együttműködés az egyetlen kiút a helyzetből.

A világgazdaságban kialakult válsághelyzetet [egyes államok meggondolatlan és önző cselekedetei okozzák], amelyek a pénzügyi mechanizmusok segítségével lényegében az egész világra hárítják a felelősséget a makrogazdasági politikában elkövetett saját hibáikért - mondta Putyin.

Az orosz vezető azt is kiemelte, hogy a BRICS befolyása globálisan folyamatosan növekszik, mivel a tagországok elmélyítik együttműködésüket és az államközi kapcsolatok valóban többpólusú rendszerének kialakításán dolgoznak.

Míg Kína egyértelműen kiállt az oroszok mellett, India megpróbált pártatlan maradni: a Foreign Policy információi szerint az ország tisztviselői azon dolgoznak, hogy a BRICS-országok közös zárónyilatkozata a lehető legkevésbé amerikaellenes hangot üsse meg.

India is tagja a Négyoldalú Bizottsági Párbeszédnek (QUAD) ami egy Kína térnyerésének megakadályozására létrehozott stratégiai szövetség az USA és Ausztrália, Japán és India között.

NYITÓKÉP: Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek