Zelenszkij nagyon szeretné a lengyelek által felajánlott MiG-eket, és nem érti, miért nem kaphatja meg őket

Szerző: Renczes Ágoston
2022.03.09. 16:07

Sürgeti a Nyugatot, hogy jusson dűlőre, és küldje a vadászgépeket.

Zelenszkij nagyon szeretné a lengyelek által felajánlott MiG-eket, és nem érti, miért nem kaphatja meg őket

Mint arról az Azonnali is beszámolt, kedden Lengyelország felajánlotta, hogy a légiereje által használt MiG-29-es vadászgépeket amerikai közvetítéssel Ukrajnának adja, azonban az USA ezt lépést „életszerűtlennek” minősítette, ami „súlyos kétségeket vet fel az egész szövetség számára”.

Szerdán Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a Lengyelország által felajánlott gépek egyelőre nem mehetnek Ukrajnába.

„Ukrajna órákon belül meghozná ezt a döntést, ha a barátok megsegítéséről lenne szó” 

– fogalmazott Zelenszkij szerdai beszédében az Ukrinform hírügynökség szerint.

Az ukrán elnök emlékeztet rá, hogy a háború kezdete óta ismételheti a nyugati partnereknek, hogy ha nem lesz légtérzár Ukrajna felett, az beláthatatlan humanitárius katasztrófával fog járni, ami miatt szerinte a Nyugatot is felelősség terheli, de erre továbbra sincs megoldás. (Pénteken döntött róla a NATO, hogy nem teljesíti az ukránok kérését, és nem hoz létre repüléstilalmi zónát Ukrajna felett, mert nem szeretne belépni a háborúba.)

Ezúttal pedig azt nem érti Zelenszkij, hogy ha egyszer Lengyelország felajánlotta a vadászgépeket, akkor azok miért nem jöhetnek.

Zelenszkij szerint mindössze logisztikai kérdés, hogy megkapják a lengyel MiG-eket.

Szerinte ezt a problémát azonnal meg kell oldani, és sürgeti az amerikaiakat, hogy mihamarabb hozzanak döntést.

A vadászgépekkel kapcsolatos nézeteltérés is témája lesz Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke lengyelországi látogatásának, legalábbis a CNN azt írja, hogy az ügy bonyolítja az utazást. Harris szerdán utazott Lengyelországba, csütörtökön találkozik az ország vezetőségével,

és a MiG-ek kényes kérdését is megvitatja velük.

Az Azonnali írta meg először a magyar sajtóban, hogy lengyel, szlovák vagy bolgár MiG-29-esekkel segítheti a NATO az ukránokat, bár a bolgár miniszterelnök, Kiril Petkov és helyettese Aszen Vaszilev többször is kijelentette: Bulgária nem fogja odaadni a technológiailag lassan már elavulttá váló MiG-29-eseit Ukrajnának.

A lengyelek keddi felajánlásának hírére a szlovák TASR hírügynökség megpróbálta megtudni Jaroslav Naď szlovák védelmi minisztertől, hogy Szlovákiának is vannak-e ilyen szándékai, Naď azonban csak annyit mondott, hogy a szövetségesekkel közvetlenül kommunikálnak, nem sajtónyilatkozatokkal meg közösségi médiás posztokkal, és a médiát csak a tárgyalásokkal lezárt egyezségekről tájékoztatják.

Emellett a védelmi miniszter megismételte, hogy egyébként a védelmi tárca szeretne megszabadulni a MiG-ektől meg a többi orosz haditechnikától, de egyelőre nincs mivel helyettesíteni őket.

NYITÓKÉP: Egy lengyel MiG-29-es. FOTÓ: John5199 / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek