Nagy egyetértésben szavazták meg az osztrák pártok a kötelező oltást, napokon belül élhet a törvény

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.04. 07:51

Március közepéig van ideje magát beoltatni mindenkinek a szomszédban, utána kezdődnek az ellenőrzések.

Nagy egyetértésben szavazták meg az osztrák pártok a kötelező oltást, napokon belül élhet a törvény

Csütörtök este az utolsó parlamenti szakaszon is átment az osztrák törvény az általánosan kötelező védőoltásról, így most már hivatalos, hogy

18 éves kor felett mindenkinek be kell magát oltatnia koronavírus ellen Ausztriában

– írja az ORF.

A Szövetségi Tanács, azaz az osztrák parlament felsőháza nagy egyetértésben a konzervatív ÖVP, a Zöldek, a liberális Neos és a szociáldemokrata SPÖ képviselőinek szavazataival fogadta el a törvényt, most már csak a szövetségi elnöknek, Alexander Van der Bellennek kell aláírnia, illetve ki kell hirdetni, de ez sajtóinformációk szerint napokon belül megtörténik.

A Szövetségi Tanács 61 tagjából 51 képviselő szavazta meg az oltási kötelezettséget, egyedül az eleve oltásellenességgel kampányoló FPÖ tíz képviselője szavazott nemmel.

A törvény egy nappal azután léphet hatályba, hogy Karl Nehammer kancellár ellenjegyezte, és kihirdették, a kötelező oltások pedig jövő héten el is indulhatnak.

Sok ideje nincs békében az oltatlanoknak: idén március közepétől tervezik ellenőrizni.

A bevezető szakasz után a rendőrség ellenőrizheti, be van-e oltva valaki, és ennek megfelelően akár büntetéseket is kiszabhat – de még nem kötelezően –, viszont a tervek szerint a törvény betartatásának lesz egy harmadik státusza is, amikor már automatikusan súlyos pénzbüntetést kap minden oltatlan.

Az szinte biztos, hogy emiatt komoly megmozdulások lesznek Ausztriában:

már a törvénytervezet bejelentésének hírére is tízezrek vonultak a bécsi utcákra, az oltásellenesség pedig akár a jól megszokott politikai térképet is átírhatja azzal, hogy a már említett FPÖ felkarolta ezt a réteget.

Korábban az is elképzelhető volt, hogy az egész ügybe beletörik a törvényhozás bicskája, de ezek szerint még ha egy kis késéssel is, de megoldották.

Ausztria lesz ezzel az első európai ország, ahol kötelezővé teszik a covid elleni védőoltást, de nagyon valószínű továbbra is, hogy Németország is meglépi, ahol már a Bundestagban vitatkoznak erről a képviselők és vélhetően március végén szavaznak a jogszabálytervezetről.

KIEMELT KÉP: mufidpwt / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek