Úgy tűnik, beletört az osztrák kormány bicskája a kötelező oltásba

Szerző: Kósa András
2022.01.08. 16:31

Az illetékesek szerint irreális, hogy február elejétől kötelezővé tegyék az oltást az osztrák felnőtt lakosság számára, nem tudnak addig felkészülni.

Úgy tűnik, beletört az osztrák kormány bicskája a kötelező oltásba

Február elejétől kötelező lesz beoltatnia magát minden felnőttnek Ausztriában, ha csak orvosilag ez nem kizárt. Vagyis a jövő hónaptól bárki számára azonnal rendelkezésre áll majd az oltás lehetősége, „ösztönzésképpen” pedig

március 15-től különböző szankciókkal (köztük pénzbüntetéssel) kell számolnia azoknak, akik nem teszik meg ezt.

Legalábbis ez volt a terv nyugati szomszédunknál, csakhogy, mint arról a Der Standard osztrák lap beszámolt, komoly kétségek merültek fel, hogy a menetrend tartható lesz-e. A fő problémát nem a vakcinák hiánya, hanem a háttér infrastruktúra felkészületlensége jelenti.

A lap szerint az Elga nevű informatikai cég, amelyik az osztrák elektronikus egészségügyi rendszer fenntartásáért felelős már jelezte, hogy

nem lesznek képesek ennyi új páciens megfelelő regisztrációjára és az adatok nyilvántartására.

Ha valakinek – például allergiás reakciók veszélye miatt – nem lehet oltást beadni, akkor kezelőorvosának kell ezt a tényt rögzítenie az egészségügyi informatikai rendszerben, de az Elga illetékesei szerint ezt az adatot jelenleg nem tudják megbízhatóan tárolni.

Mivel nem az osztrák állampolgároknak, hanem minden az országban legálisan – nem turisztikai céllal – tartózkodó külföldinek is kötelező lesz az oltás,

olyanoknak is rögzíteni kell az adatait, akik nem rendelkeznek osztrák társadalombiztosítási számmal, egyelőre ez jelenti informatikai szempontból a legnagyobb problémát.

A cég illetékese szerint reálisan április elejére tudják kialakítani a megfelelő informatikai hátteret az általános kötelező oltáshoz. Érdekes, hogy az egészségügyi minisztérium a Der Standard megkeresésére azt válaszolta, bár tisztában vannak az informatikai problémákkal, egyelőre nem változtatnak a terveken és továbbra is szeretnék az eredeti menetrendet tartani.

NYITÓKÉP: Magyarország kormánya/Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek