Ausztria eltörölte a kötelező oltást, csakhogy az lényegében sosem volt érvényben

2022.07.09. 08:03

A furcsán sikerült kötelező oltással az osztrák kormány csak az ellenzéknek és az oltáselleneseknek segített.

Ausztria eltörölte a kötelező oltást, csakhogy az lényegében sosem volt érvényben

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, idén február elején az osztrák parlament - az unióban elsőként – megszavazta az oltási kötelezettséget.

Az intézkedést az ÖVP és a Zöldek alkotta kormányzó koalíció, valamint az ellenzéki liberális Neos és az SPÖ is támogatta, egyedül a szélsőjobbos Osztrák Szapadságpárt (FPÖ) képviselői szavaztak ellene.

Az akkori rendelkezés szerint minden 18 év feletti osztrák állampolgárnak - és azoknak a külföldieknek, akik életvitelszerűen az országban tartózkodtak - kötelező lett volna beoltatnia magát. Az oltatlanokra az állam március 15-től kemény büntetések kiszabását ígérte: egyszerűsített eljárásban 600 euróig, rendes eljárásban pedig 3600 euróig terjedő pénzbüntetések formájában.

A szigorú intézkedés után némileg váratlanul érte a közvéleményt, hogy június végén Johannes Rauch egészségügyi miniszter bejelentette, hogy eltörlik az oltási kötelezettséget.

Rauch a döntést azzal indokolta, hogy „a kötelező védőoltás senkit sem késztetett oltakozásra”, cserébe viszont mély árkokat húzott egyesületekben, vállalkozásokban és családokban is.

„Most ezeket az árkokat kell beásni és hidakat építeni”

– részletezte.

A politikus hozzátette: amikor a parlament a kötelező védőoltás mellett döntött, a Delta-variáns dúlt Ausztriában, ami miatt nagyon sokan kórházba kerültek és az intenzív osztályok a befogadóképességük határán jártak, most azonban az Omicron terjed jobban, aminek a tünetei enyhébben, cserébe viszont kevésbé hatásos ellene a védőoltás.

Az Omicron megváltoztatta a játékszabályokat – összegezte Rauch kiemelve, hogy az osztrák kormány egy olyan átfogó intézkedéscsomagot kíván létrehozni, ami a katasztrófaüzemmódból kilépve, a vírussal való együttélés felé tereli a társadalmat.

Az osztrák lakosság hatvan százaléka egyébként még az oltás kötelezővé tétele előtt felvette a vakcinát és egy januári közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 58 százaléka támogatta az akkor még csak tervben lévő intézkedést.

Bírság? Nem is volt

Az kivezetés kapcsán az Azonnali megkereste az osztrák egészségügyi minisztériumot azzal kapcsolatban, hogy mégis hány esetben büntettek meg oltatlanokat az alatt a kicsit kevesebb, mint fél év alatt, ameddig a kötelező oltás érvényben volt.

A minisztérium kommunikációs osztályától azt a választ kaptuk, hogy 

egy ilyen eset sem történt, mivel a bírságolás gyakorlatilag sosem volt érvényben.

A törvény előírta, hogy egy orvosi szakértőkből és alkotmányjogászokból álló bizottságnak kell értékelnie, hogy a jelenlegi helyzetben megfelelő-e a kötelező védőoltás bevezetése. A bizottság jelentései nyomán a kötelező oltást minden esetben felfüggesztették, ezért a be nem oltott személyekkel szemben soha nem voltak szankciók” – részletezte a minisztérium.

A február elején megszavazott intézkedést ugyanis egy hónappal később, március 8-án felfüggesztették: ekkor Karoline Edtstadler (ÖVP) alkotmányügyi miniszter elmondta, a kötelezettség „nem arányos” a fennálló Omicron-változattal. Így viszont a március 15-től érvényes büntetés sem léphetett hatályba.

Vesszőparipa az oltáselleneseknek

A kötelező oltás először tavaly év végén került szóba Ausztriában, ahol igencsak nagy indulatokat váltott ki a lakosság körében: az oltásellenesek érdekképviseletét a jobboldali-radikális FPÖ karolta fel, akik még egy negyvenezer fős tüntetést is szerveztek. 

A botrány és a vele arányos tiltakozáshullám akkorára dagadt, hogy 

FPÖ-n kívül tavaly egy külön oltásellenes párt is alakult: az MFG Österreich, ami a felső-ausztriai tartományi választásokon 6%-ot nyert el,

így három helyet is kapott a tartományi tanácsban.

Az MFG betűszó a Menschen, Freiheit, Grundrechte - vagyis „Emberek, szabadság, alapjogok” rövidítése: a tavaly alakult párt lényegében az oltásellenesség köré szerveződik. Persze hivatalosan nem a védőoltással, hanem annak a kötelezővé tételével és a köré épülő korlátozó intézkedésekkel van bajuk, de a követőik jelentős része az elvi alapon oltásellenesek közül kerül ki.

Könnyű lenne azt mondani, hogy az osztrák kormány az intézkedés eltörlésével legalább az FPÖ és az MFG vitorlájából kifogta a szelet, de a kormánypárt így sem áll túl fényesen: egy július eleji közvéleménykutatás szerint Ausztriában a legnépszerűbb párt a szociáldemokrata SPÖ 29 százalékos támogatottsággal, őket viszont

fej-fej mellett követi a kormányzó ÖVP és az FPÖ 22-22 százalékkal.

Az FPÖ a kötelező oltás eltörlésére nyilatkozatban reagált, amiben nemes egyszerűséggel „komolyanvehetetlennek” nevezte a kormányt hozzátéve, hogy „a koalíciót már csak a választói akarattól való félelem tartja össze”.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek