Külső segítségre szorulhat a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításánál Völner miatt

Szerző: Kósa András
2021.12.14. 11:03

Többek között a Médiatanács új elnökét is kétharmaddal kell délután megválasztania az Országgyűlésnek, de a korrupcióval vádolt Völner Pál lemondott igazságügyi államtitkár aligha vesz részt a szavazásokon.

Külső segítségre szorulhat a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításánál Völner miatt

Egy sor kétharmados törvényről kell még szavaznia az Országgyűlésnek a parlamenti idei utolsó ülésén. A napirend szerint összesen

tizennyolc olyan törvénymódosításról és határozati javaslatot döntenek majd, amikhez a jelen lévő képviselők kétharmadának többsége szükséges.

Így határoznak majd a Médiatanács új elnökének, Koltay Andrásnak a kinevezéséről, újra meghosszabbíthatják a járványügyi veszélyhelyzetet, vagy éppen módosítják a BTK-t és a honvédelmi törvényt is.

Az ülésről minden bizonnyal hiányozni fog Völner Pál, akinek szintén kedden függesztheti fel a mentelmi jogát a parlament, miután a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség azzal vádolta meg, hogy kenőpénzt fogadott el végrehajtói kinevezésekért cserébe.

Völner hiányában a Fidesz elvileg bajba is kerülhetne a kétharmados törvényekkel, hiszen,

ha minden független és ellenzéki képviselő bent lesz az ülésteremben, a kormánypártnak formálisan már nincs meg a kétharmadhoz szükséges 133 képviselője.

Az Azonnali által megkérdezett kormánypárti és ellenzéki honatyák azonban biztosak voltak benne, hogy a kormány nem kerül bajba,

hiszen Volner János független és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő rendre kisegíti szavazatával a kormánypártokat.

Mint korábban, a szerencsi időközi választások alkalmával bemutattuk, ugyan annak a választásnak valóban az volt a tétje, hogy a Fidesz-KDNP-nek formálisan megmarad-e a kétharmadhoz szükséges 2/3-os többség az Országgyűlésben, azonban Ritter Imre német nemzetiségi képviselő mindig a kormánypártokkal azonosan szavaz, ha nem nemzetiségeket érintő szavazásról van szó, amit ő maga nyilatkozott még a HVG-nek 2018-ban, mi pedig Koncz Ferenc halála után ennek utánajártunk.

A HVG akkor meg is jegyezte: Ritter Imre gyakorlatilag a Fidesz-kétharmad biztonsági tartalékát jelenti ezáltal.

Így volt ez például áprilisban, amikor tizenkét egyetem vagyonkezelői jogát utalta alapítványokba a kormánytöbbség. (Akkor az éppen koronavírus miatt kórházban ápolt Bányai Gábor hiányzott a Fidesz frakciójából.)

Korábban az alaptörvény hetedik módosításáról, a Belgrád-Budapest vasútvonal dokumentációjának titkosításáról vagy éppen a parlamenti képviselőkre a házelnök által kirótt büntetések szigorításáról is a Fidesznek kedvezően szavazott Volner János és Ritter Imre.

NYITÓKÉP: Dmitry Dzhus / Flickr (CC BY 2.0)

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek