Óriásit hajrázva legyőzte Babišt jobbközép SPOLU, hatalmasat buktak a Kalózok Csehországban

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.09. 18:41

Hatalmas meglepetésre a jobbközép SPOLU koalíció nyerte a csehországi választást, megelőzve a jelenlegi miniszterelnök, Andrej Babiš biztos befutónak tartott populista ANO-ját. A várakozásokat mélyen alulmúló Kalózok-STAN koalícióval a SPOLU-nak többsége lesz a parlamentben.

Óriásit hajrázva legyőzte Babišt jobbközép SPOLU, hatalmasat buktak a Kalózok Csehországban

Hatalmas hajrával a jobbközép SPOLU koalíciója nyerte a csehországi választást, 

megelőzve a jelenlegi miniszterelnök, Andrej Babiš biztos befutónak tartott populista ANO-ját.

Péntek délután 14 órakor indult Csehországban a választás a parlament alsóházába, a Képviselőházba, szombat délután 14 órakor lezárták az urnákat, a szavazatok 99,22 százalékos feldolgozottsága mellett az eredmény:

  • a SPOLU nevű liberális-konzervatív-jobbközép pártszövetség futott be ez első helyre 27,6 százalékkal;
  • Babiš biztos befutónak tartott pártja, az ANO a vártnál jobb eredményt elérve 27,2 százalékkal az második helyre szorult;
  • a zöldurbánus Kalózok és a lokalista STAN az év elején 30 százalékra is mért koalíciója azonban nagyot bukva 15,5 százalékkal a harmadik helyen végzett;
  • az idegenellenes, szélsőjobboldali, EU- és NATO-ellenes SPD a negyedik 9,5 százalékkal.

Kiesett a paralmentből az ANO eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata ČSSD, és a Babiš kormányát áprilisig kívülről támogató kommunista KSČM is, ami a rendszerváltás óta először nem jutott be a cseh Képviselőházba.

A SPOLU és a Kalózok-STAN már előre jelezte: a korrupciós gyanúba keveredő populista Babišsal nem hajlandóak összeállni egy új kormányban.

Az előzetes mandátumbecslések szerint a legtöbb az ANO-nak 72, a SPOLU-nak pedig 71 mandátuma lesz, az előző hónapokban bőven 20 százalékpont felé mért Kalózok-STAN-szövetsége mindössze 37 mandátumot szerzett, míg Tomio Okamura szélsőjobboldali, EU-ellenes pártja, az SPD 21 mandátumot szerzett.

Így valószínűleg először a SPOLU fog megkísérelni kormányt alakítani, mivel a SPOLU szövetségnek és a Kalózok-STAN-nak együtt 109 mandátuma van, 

viszont a SPOLU-nak a STAN-nal együtt is meglenne a 101 mandátumos többség, így lehet, hogy Ivan Bartošék még kormányra sem kerülnének:

A Kalózok-STAN szövetségből a a STAN 34 mandátumot szerzett (ez 28 mandátummal több, mint 2017-ben), míg a Kalózok mindössze 4 mandátumot szereztek, ami 18 mandátummal kevesebb, mint amennyivel eddig rendelkeztek.

Eközben a három pártból álló SPOLU-nak 71 mandátuma lesz: a pártszövetségből a legtöbb mandátumot a liberális-konzervatív, szoft euroszkeptikus ODS szerezte, szám szerint 34 mandátumot (+9 mandátum), míg a kereszténydemokarata KDU-ČSL 23 mandátumot (+13 mandátum), illetve a liberális TOP09 14 mandátumot (+7 mandátum) szerzett. A SPOULU-nak a Kalózok-STAN-nal együtt 109 mandátuma lesz.

Hacsak Babiš – aki a Kalózokon kívül senkivel nem zárta ki az együttműködést – nem tud megegyezni a SPOLU-ból a 34 mandátumot szerző ODS párttal, akkor a SPOLU a Kalózok-STAN szövetséggel alakíthat kormányt,

Csehország új miniszterelnöke pedig vélhetően a polgári demokrata politológiaprofesszor, Petr Fiala lesz.

Arról, hogy mire számítottunk, ebben a cikkünkben, Babišnak a választás előtt kirobbant offshore-botrányáról pedig ebben a cikkünkben írtunk, de interjúztunk is a Kalózok miniszterelnök-jelöltjével.

NYITÓKÉP: Petr Fiala / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek