Pénzmosásnak tűnik a cseh kormányfő korábbi offshore kastélyvásárlása szakértők szerint

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.04. 13:17

Egy héttel a választás előtt derült ki: a cseh miniszterelnök bonyolult és nagyon gyanús offshore hálózaton keresztül vásárolt franciaoszági ingatlanokat.

Pénzmosásnak tűnik a cseh kormányfő korábbi offshore kastélyvásárlása szakértők szerint
„Soha nem tettem semmi törvényelleneset vagy rosszat, de ez nem akadályozza őket abban, hogy megint megpróbáljanak befeketetíteni és ezzel befolyásolni a cseh parlamenti választást”

– ezt Andrej Babiš cseh kormányfő, a populista ANO elnöke írta ki vasárnap a Twiterre, miután megjelentek a brit-Virgin-szigeteki offshore szolgáltató cégektől kiszivárgott, Pandora-iratoknak elnevezett, nemzetközi újságírócsapat által feldolgozott dokumentumokról szóló cikkek. (A munkában Magyarországról a Direkt36 vett részt, ők kormányközeli üzletemberek offshore-ügyleteiről találtak dokumentumokat.)

A Pandora-iratok szerint Andrej Babiš, a politikába az üzleti élet megtisztításának és átláthatóságának ígéretével belépő és magát az offshore cégek elleni küzdő politikusnak beállító szlovák származású üzletember még

2009-ben alapított offshore céget a Brit-Virgin-szigeteken, amibe nem sokkal később 22 millió dollárt (15 millió eurót, akkori árfolyamon 4,6 milliárd forintot) fektetett. Ez az összeg kölcsönként átvándorolt egy cégláncon, az utolsó cég pedig Franciaországban vásárolt belőle ingatlanokat, köztük a Cannes melletti Bigaud-kastélyt.

Emiatt zárhatták ki a kritikus újságírókat a Babiš-Orbán sajtótájékoztatóról

Mint arról az Azonnali is beszámolt, szeptember 29-én a magyar kormányfő Andrej Babiš hivatalos kormányfői látogatásnak mondott kampányeseményén vett részt Csehországban. A két kormányfő közös sajtótájékoztatójára nem engedtek be egy sor külföldi és néhány a kormánnyal szemben kritikus cseh újságírót.

Az Investigacze.cz azt írja, hogy az újságírók kizásának az oka az volt,

hogy ne tudják Babišt a Pandora-iratokban szereplő ügyéről kérdezni.

A lap már szeptember 16-án interjút kért a miniszterelnöktől, felvázolva azt is, hogy az offshore-ügyéről kérdeznék. Mivel a megkeresésre nem kaptak választ, pár nappal később konkrét kérdéseket is küldtek a miniszterelnöki hivatalnak, majd mivel ezekre sem érkezett reakció, az Orbán-Babiš sajtótájékoztatón kérdeztek volna, ahová azonban sem őket, sem a Pandora iratokon dolgozó külföldi lapok újságíróit nem engedték be.

Egy vasárnap közzétett videó szerint BBC is próbált kérdéseket feltenni Babišnak – az nem derül ki, hogy ez az Orbán-Babiš sajtótájékoztatókor volt-e vagy máskor –, aki bár végül szóba állt velük, érdemi választ nem kaptak, előtte azonban a biztonsági emberek lökdösték őket.

Miért gond, ha egy gazdag ember ingatlanokat vásárol?

Andrej Babiš Csehország egyik leggazdagabb embere; a cseh Euro hetilap leggazdagabb cseheket és szlovákokat rangsoroló listáján a hatodik helyen szerepel 68 milliárd koronás, azaz 2,7 milliárd eurós (965 milliárd forintos) vagyonnal.

Azon túl, hogy Babiš az „offshorozás” elleni harcosként pozícionálta magát, miközben ő maga is offshore céghálózatot birtokol,

a vásárlás módja is meglehetősen problémás.

A céghálózat első cége ugyanis a Babiš által beletolt 15 millió eurót kölcsönadta egy szintén Babiš által tulajdonolt másik, amerikai cégnek, az pedig egy monacói leányvállalatát bízta meg a vásárlással. Ez a leányvállalat, ami végül megvette az ingatlanokat, azonban nem volt semmilyen szerződéses kapcsolatban az első céggel, és semmi garancia – sem kezes, sem zálog – nem volt arra, hogy az első cég visszakapja a hitelt.

Később mindkét cég, az első, ami a kölcsönt adta, és a másik, ami az elsőtől felvette a kölcsönt, jogutód nélkül megszűnt.

Az első cég azonban, aminek a vagyona a 22 millió dolláros követelés volt a másik cég felé, 2013-ban úgy döntött, hogy ennek a lyuknak a nagy részét egy svájci bank monacói fiókjától felvett banki hitelekkel takarja be, és onnantól fogva ez a bankhitel feltüntethető volt a pénz eredeti forrásaként. Az ingatlanokat birtokló leányvállalat még létezik, de a székhelyén csak egy postafiók-szolgáltatót találtak a cseh újságírók.

A gyanú az, hogy valójában sem a cégek nem hiteleztek egymásnak, sem az első cég nem vett fel bankhitelt.

Az Investigace.cz öt szakértőt kérdezett meg Babiš offhore cégeiről és az ügyletről, és mindannyian megegyeztek abban, hogy az ügylet a pénzmosás jeleit viseli magán. Kamil Kouba, a korábban bűnügyi nyomozóként, majd a cseh rendőrség korrupcióellenes egységének pénzmosásra szakosodott specialistájaként dolgozó szakértő egyenesen tankönyvi esetnek nevezte Babiš franciaországi ingatlanvásárlásait; szerinte

ez a mechanizmus két dologra jó: hogy elfedje, ki adta a pénzt, és hogy úgy tűnjön, az ingatlanok vásárlása legális forrásból történt.

Miért választás előtt robbant a botrány?

Csehországban október 8-án és 9-én tartják a parlamenti választást; az öt nappal korábban kirobbant Pandora-botrányt így Babiš a választásba való beavatkozásnak és a személye elleni támadásként értékeli.

A Pandora-iratok feldolgozásában résztvevő cseh oknyomozó portál, az Investigacze.cz Babiš offshore-ügyéhez egy külön „Gyakran ismételt kérdések”-lapot is összerakott, amiben cáfolja, hogy a cikk megjelenését szándékosan időzítették volna a választáshoz.

Mint írják, a projekten világszerte dolgozó hatszáz újságírónak kellett megegyeznie abban, hogy mikor jelenjenek meg a Pandora-iratokat feldolgozó cikkek, így az ő lehetőségük arra, hogy ezt a cseh parlamenti választáshoz időzítsék, elenyésző volt.

Ha a választást megnyeri is, ebből még gondja lehet Babišnak

Az Investigace.cz oknyomozói szerint tehát Babišnak ki kellene fejtenie, hogy honnan származik a 15 millió euró, amiből az ingatlanokat vette, és hogy miért ilyen bonyolult mechanizmuson keresztül történt a vásárlás.

A cseh rendőrség mindenesetre foglalkozni fog az üggyel; mint a Twitteren írják, a szervezett bűnözés elleni osztályuk cselekedni fog az ügyben, és nemcsak „a Cseh Köztársaság kormányfőjének tekintetében”, hanem hanem csehország minden olyan állampolgárával kapcsolatban, akik szerepelnek a Pandora-iratokban (összesen 300 cseh állampolgárról van szó), de több információt egyelőre nem adnak.

Amellett, hogy az offshore cégei nem voltak feltüntetve Babiš egyik vagyonbevallásában sem, és ezért otthon 50 ezer koronás büntetésre számíthat, Franciaországban nagyobb gondja is lehet:

az ottani törvények szerint ha nem tudja igazolni az ingatlanokra költött 15 millió euró eredetét, eljárás indul ellene és az ingatlanokat is elveszítheti.

Emellett az USA-ban is vizsgálatra számíthat, mert a céglánc egyike Washingtonban volt bejegyezve.

Közben hétfőn délelőtt Babiš már azt mondta a cseh köztévének, hogy lehetséges, hogy a módszer, ahogy megvásárolta a franciaországi ingatlanokat, egy politikus számára nem megfelelő,

de egyúttal emlékeztetett rá, hogy 2009-ben még nem volt politikus.

(Az ANO mozgalmat 2011-ben alapította, 2013-ban jutott be először a parlamentbe és 2017 óta kormányfő.)

Csehországban pénteken és szombaton tartanak parlamenti választást, amit a közvélemény-kutatások szerint Babiš ANO-ja nyer majd meg, viszont gondjai lesznek a kormányalakítással, mert az eddigi koalíciós partner szociáldemokraták nem biztos, hogy bejutnak, ahogy a tavaszig Babiš kisebbségi kormányát kívülről támogató kommunisták sem, így előfordulhat, hogy a zöldurbánus Kalózok és a lokalista STAN koalíciója vezetésével áll fel az új kormány. Ebben a cikkben elemeztük, hogy kik dönthetik el, milyen kormánya lesz Csehországnak.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek