„Svindlibusz” nevű mozgó korrupciós múzeummal kampányol a cseh Kalózpárt

Szerző: Renczes Ágoston
2021.09.09. 13:53

A „múzeum” a cseh kormány korrupciós botrányainak állít emléket, az úti célja pedig az a város, ahol a jelenlegi kormányfő, Andrej Babiš a Kalózpárt elnökével, Ivan Bartošsal mérkőzik majd meg az októberi választáson.

„Svindlibusz” nevű mozgó korrupciós múzeummal kampányol a cseh Kalózpárt

„SVINDLIbusz” (ŠVINDLbus) néven a jelenlegi, Andrej Babiš vezette kormány korrupciós ügyeinek emléket állító mozgó múzeumot indít Csehországban a zöld-urbánus cseh Kalózpárt és a vele koalícióban induló lokalista Polgármesterek és Függetlenek (Starostové a nezávislí, STAN) – írja a Mladá fronta dnes. Ezt a két pártelnök, a kalózok rasztahajú vezetője, Ivan Bartoš és a STAN-os Vít Rakušan jelentette be.

A Svindlibusz egyik fő látványossága az utóbbi hónapok egyik nagy botrányának jelképévé vált Faltýnek-napló lesz.

Jaroslav Faltýnek a miniszterelnök, Andrej Babiš pártjának, a populista ANO-nak a frakcióvezetője, gyakorlatilag ő a párt második embere Babiš után. Még áprilisban került a Seznam zprávy lap birtokába Faltýnek elveszett jegyzetfüzete, kézzel és géppel írt A-4-es lapok összessége, amik feljegyzéseket tartalmaznak különféle megbeszélésekeről, és olyan fordulatok szerepelnek közöttük, mint

egy cég leírásánál az, hogy „valódi tulajdonos – én”, vagy egy beruházással kapcsolatos levél egy oligarchától, aki Faltýnek régi barátja, és úgy fogalmaz benne: „kérlek, gondoskodj a dotációról”.

A Svindlibusz a pártelnökök elmondása szerint rövid turnéra indul, aminek Ústí nad Labem a végállomása. Az északnyugat-csehországi város a központja annaka választókerületnek, ami az októberi választás legizgalmasabb párharcát ígéri.

Ebben a körzetben indul a kalózok elnöke, Ivan Bartoš, és mivel ő számít a jelenlegi miniszterelnök, Andrej Babiš legerősebb kihívójának, Babiš úgy döntött, ő is ebben a körzetben indul, hogy közvetlenül megmérkőzzön Bartošsal.

A kalózpárt nem először használ buszt: Zdeněk Hřib prágai kalózpárti polgármester júliusban a prágai közlekedési társaság egyik buszát használta az oltás népszerűsítésére: a vakcinabuszon bárki beoltathatta magát koronavírus ellen attól függetlenül, hogy milyen állampolgár vagy regisztrált-e oltásra. A 2017-es választás előtt pedig a Kalózpárt egy olyan rabszállító busszal járta az országot, amiben a politikai ellenfeleiről készült karikatúrák voltak kiállítva.

Csehországban október 8-án és 9-én tartják a választást a parlament alsóházába, a képviselőházba. (A parlament felsőházába, a Szenátusba ettől függetlenül tartják a választást. A szenátorokat hat évre választják, ezek egyharmada kétévente cserélődik, vagyis kétévente van szenátusi választás a választókerületek egyharmadában. A Szenátus a képviselőház ellenőrző testületeként működik.)

A felmérések szerint Andrej Babiš ANO-ja vezet 25,4 százalékkal. A második helyen A Kalózpárt-STAN koalíció áll 21,9 százalékkal –  egészen júniusig ők voltak az első helyen. Őket a három párt – polgári demokraták, kereszténydemokrata-népiek és a liberális konzervatívok – alkotta SPOLU koalíció követi 20,9 százalékkal.

Jelenleg a Babiš-féle ANO a szociáldemokrata ČSSD-vel kormányoz kisebbségben. Áprilisig a kommunista KSČ támogatta Babiš kormányát kívülről, akkor azonban megtagadták a támogatást, de Babiš kormánya azóta sem bukott meg.

Hiába vezet a közvélemény-kutatások szerint az ANO, a jelenlegi koalíciós partner szociáldemokraták valószínűleg októberben nem jutnak be a parlamentbe, és a kommunisták is bejutási küszöbön billegnek.

Így az ANO számára az japán származású cseh üzletember, Tomio Okamura által irányított szélsőjobboldali-bázisdemokrata SPD maradna lehetséges koalíciós partnerként, viszont a két pártnak nem lenne többsége a parlament képviselőházában.

NYITÓKÉP: Ivan Bartoš / Twitter

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek