Vakcinabuszt vezetett be Prága, bárki kaphat rajta oltást

2021.07.30. 08:55

A buszon mind a helyiek, mind a turisták, bármiféle regisztráció nélkül kaphatnak koronavírus elleni oltást.

Vakcinabuszt vezetett be Prága, bárki kaphat rajta oltást

Ingyenes vakcinabuszt indított Prága közlekedési társasága, hogy így ösztönözze a főváros lakosságát, és az oda látogatókat a koronavírus elleni védőoltás beadatására. Zdeněk Hřib prágai kalózpárti polgármester szerint a busz a várost járva bárkinek, aki arra jár, lehetőséget biztosít majd, hogy személyes hozzájárulásával az átoltottságot is jelentősen megnövelje, írja az Euractiv helyi tudósítójának cikke. A buszokon a védőoltás állampolgárságra és regisztrációra való tekintet nélkül elérhető.

A prágai polgármester arra számít, a szolgálatban állított busz naponta akár 300 ember beoltására is alkalmas lehet.

Azon pedig a kétdózisos Pfizer géntechnológiás vakcinát, valamint az egydózisos Johnson&Johnsont fogják beadni az önként jelentkezőknek. A vakcinabuszon azonban nem csupán oltás történik, az azon dolgozó egészségügyisek

az oltásokkal kapcsolatos, tudománytalan tévhitek cáfolata, és azok hatásainak elmagyarázása is feladata lesz.

Prágában amúgy már jó pár oltópont is létezik hónapok óta, az ilyen helyekre is el lehet menni, hogy a koronavírus elleni védőoltások valamelyikéből részesüljünk. Ilyen pont van a főbb bevásárlóközpontokban, és a főpályaudvaron is.

Csehország amúgy nem csupán vakcinákkal, de gyógyszerekkel is kísérletezik a vírus ellen. Mi is megírtuk nemrég, hogy az ostravai kórházban egy több évtizedes, Imunor nevű immunerősítőt is bevetettek a covidosztályon a fertőzés ellen, az pedig hatékonynak bizonyult a súlyos megbetegedés, munkaképtelenség megelőzésében.

Csehországban amúgy az oltási program felpörgött: július 29-ig a felnőtt lakosság 44 százaléka kapta meg valamelyik oltás által a teljes védettséget, ezzel immár alig marad el az ország az Európai Unió 48 százalékos átoltottsági arányától.

NYITÓKÉP: Piros-fehér busz Prága utcáin / FOTÓ: Kevin B., Wikipédia

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek