A Le az adók 75 százalékával párt elnöke lenne a hetedik miniszterelnök-jelölt az előválasztáson

2021.08.16. 14:11

Ecsenyi Áron az Új Világ Néppárt frakciójába ülne be esetleges mandátumszerzése esetén, bár az Azonnalinak elmondta: leginkább arra számít, hogy el se fog tudni indulni az előválasztáson.

A Le az adók 75 százalékával párt elnöke lenne a hetedik miniszterelnök-jelölt az előválasztáson

Mint korábban beszámoltunk róla, az ellenzéki pártok a 2022-es országgyűlési választáson együtt indulnak, és a legtöbb helyen előválasztással döntenék el, hogy ki legyen a Fidesz-KDNP jelöltjeinek a kihívója az egyéni választókerületekben. Emellett a közös miniszterelnök-jelölt személyéről is ily módon döntenek majd.

Az előválasztás menetrendje szerint augusztus 15-e éjfélig volt lehetőség a jelölteknek regisztrálniuk, és az előválasztást lebonyolító Országos Előválasztási Bizottság hétfői rövid közleménye szerint

összesen 272 egyéni képviselőjelölt és 7 miniszterelnök-jelölti kérelem érkezett be.

Utóbbi azért meglepetés, mert eddig arról volt szó, hogy 6 jelölt közül választhatnak majd a választók, mivel miniszterelnök-jelöltként regisztrált:

  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője;
  • Fekete-Győr András, a Momentum elnöke;
  • Jakab Péter, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője;
  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, akit a Párbeszéd mellett az MSZP és az LMP is támogat;
  • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, akit mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom indít;
  • illetve Pálinkás József, az MTA korábbi vezetője, a 2020-ban alakult Új Világ Néppárt elnöke.

Mellettük akarja megmérettetni magát Ecsenyi Áron, a leginkább lezárásellenes tüntetéseikről, illetve libertariánus, „kis állam”-programjáról ismert Le az Adók 75 százalékával elnöke. 

Ecsenyi Áron: Valószínű, hogy nem fogják engedi az indulásomat

Ecsenyi indulása azért meglepő, mert korábban mi is írtunk róla, hogy az ő miniszterelnökjelölt-jelöltsége és a 15 egyéni képviselőjelöltjüknek az indulása veszélybe került, mivel egyik párt sem volt hajlandó befogadni a szándéknyilatkozatukat, ami az induláshoz szükséges. Ugyanis minden jelöltnek előre be kell jelentenie, hogy megválasztása esetén melyik párt frakciójába ülne be, de emellett a pártnak is aláírásával kell jeleznie, hogy befogadnák képviselőként a 2022-es választás után megalakuló parlamenti frakciójukba. 

Ecsenyi regisztrációját még nem fogadták el, mivel az induláshoz szintén szükséges erkölcsi bizonyítványa három hónapnál régebbi, ezért jelenleg 5 munkanapja van a hiánypótlásra, de mint azt telefonon az Azonnalinak elárulta, már kiállították az új erkölcsi bizonyítványát, így ezen nem igazán aggódik. 

Aggodalmát leginkább amiatt fejezte ki, hogy arról még nincs információja, hogy az Új Világ Néppárt befogadná-e őt a frakciójába, ugyanis a libertariánus minipárt elnöke Pálinkásék pártját jelölte meg, aminek a frakciójába beülne egy esetleges 2022-es mandátumszerzés után.

Ecsenyi jelöltsége kapcsán megkerestük az Új Világ Néppártot is, hogy befogadják-e Ecsenyi szándéknyilatkozatát, hogy elindulhasson az előválasztáson. A párt szóvivője elmondta, hogy

Ecsenyi nem kereste meg őket az ügyben, de ha meg is kereste volna, akkor sem adtak volna zöld utat a jelöltségének.

Így a libertariánus minipárt elnöke nem is fog tudni elindulni az előválasztáson, de mint azt az Azonnalinak elmondta, eleve erre számított. Regisztrációját leginkább annak szánta, hogy megmutassa: szerinte nem demokratikus az előválasztás. 

„Mi ezt azért csináltuk, mert abban bízunk, hogy ezáltal nyomás alá tudjuk őket helyezni, hogy megmutassuk, hogy ez mennyire nem demokratikus folyamat – ráadásul az adófizetői pénzekből szervezik meg”

– válaszolta megkeresésünkre Ecsenyi Áron, aki hozzátette, hogy az ő, illetve az időközben korábbi 15 jelöltről 21-re bővült jelöltjeik indulását szerinte ellehetlenítették, bár mint elárulta:

a jelöltjeik nem is adták le a regisztrációjukat és nem is próbáltak megegyezni más pártokkal az indulásról,

mivel a párt úgy volt vele, hogy mivel valószínűleg nem fogadnák el a szándéknyilatkozatukat, „így nincs értelme erőltetni”.

Arról, hogy elindulnak-e a 2022-es országgyűlési választáson, Ecsenyi azt mondta, hogy ha az előválasztáson elindulhatna, akkor a szabályoknak megfelelően az országgyűlési választáson nem vehetne részt, ezért vagy az előválasztáson vesznek részt, vagy pedig a 2022-es választáson. 

Mivel előbbi úgy tűnik, nem fog összejönni befogadó nyilatkozat hiányában, így 2022-ben 106 egyéni jelölttel terveznek elindulni. Arra a kérdésünkre, hogy az országgyűlési választáson milyen eredményt érhetnek el, azt mondta, hogy optimistán áll hozzá: szerinte egy nagyon jó kampánnyal akár 45 százalékos eredményt is elérhetnek.  

„Vagy semmit sem érünk el, mert semmit sem tudunk majd csinálni, mivel annyi pénzt se kapunk, hogy elinduljunk. Ha pedig annyi pénzt kapunk, hogy rólunk szól majd a média és el tudunk indulni, akkor valószínűleg teljesen átírjuk a kimenetelét a választásoknak”

– mesélte a párt hozzáállását Ecsenyi, aki hozzátette, hogyha 106 jelölttel el tudnak indulni, akkor annyi támogatásra lehetnek jogosultak, amivel szerinte ki tudják egyenlíteni a többi párthoz viszonyított szűkebb lehetőségeiket, hogy megismertessék programjukat a választókkal.

Arra a lehetőségre, hogy a 45 százalék helyett valamilyen alacsonyabb eredményt érnének el, Ecsenyi azt mondta, hogy vagy sikerül a programjukkal meggyőzni a választókat, vagy pedig nem érnek el semmit. Szerinte nincs köztes út, hogy egy vagy két százalékot érnek el, mivel szerinte ha az emberek megismerik a pártjuk üzenetét, és ennek ellenére nem szavaznak rá ilyen sokan, akkor „valamit nagyon rosszul csinálunk” és a programjukra nincs igény.

A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék. De hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Ecsenyi Áront igazoltatják a rendőrök a február 1-jén tartott lezárásellenes tüntetésén. FOTÓ: Szűcs Donát / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek