A 2022-es katari focivébén csak beoltottként lehet a stadionban szurkolni

2021.06.21. 10:56

Erről a házigazda Katar kormánya döntött. Szerintük csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A 2022-es katari focivébén csak beoltottként lehet a stadionban szurkolni

Úgy tűnik, hogy a koronavírus tovább velünk marad, mint azt előre gondoltuk, ugyanis egyre több helyen jelentik be, hogy a jövőben is csak a mesterséges immunitással rendelkezőket engedik be a rendezvényeikre.

Így tervez a 2022-es labdarúgó világbajnokság házigazdája is, Katar, melynek miniszterelnöke június 21-én jelentette be, hogy

csak teljesen beoltott embereket engednek be a katari stadionokba a 2022-es világbajnokságon.

Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani miniszterelnök szerint a 2022-es világbajnokságra – amit ellentétben a korábbi hagyományokkal, nem nyáron, hanem november végén és december elején tartanának – a legtöbb ország már beoltja az állampolgárait, így elvárható, hogy csak oltott emberek érkezzenek a torna helyszínére. 

De ha valaki mégsem kapná meg vagy kérné a koronavírus elleni önkéntes oltást a világbajnokság kezdetéig, ő beoltathatná magát Katarban is,

mivel a torna kezdetére további egymillió adag vakcina beszerzéséről tárgyal egy meg nem nevezett gyógyszeripari céggel a közel-keleti ország. Azonban az kérdés, hogy mégis hogyan osztanák szét ezeket a vakcinákat, hiszen a Johnson & Johnson egydózisú vakcináján kívül mindegyik szerből két adag szükséges a teljes immunitás eléréséhez, a két adag között pedig hetek telnek el – ahogy a Johnson & Johnson is csak a vakcina beadását követően 28 nappal ígér védelmet a Kínából indult vírus ellen.

Egyébként a Katarban megrendezett tornán már teli stadionok lennének, ellentétben a 2020-as Európa bajnoksággal, amit idén tartanak: az Eb-n mindössze a budapesti Puskás Aréna működik százszázalékos kapacitással, a legtöbb helyen a lelátók negyedét vagy felét tölthetik meg a szurkolók.

A katari rendezésű világbajnoksággal kapcsolatosan egyébként korábban nem túl pozitív hírek jelentek meg: amikor 2010-ben négy másik helyszínt legyőzve a közel-keleti emírséget választották meg, sokan korrupciót gyanítottak, és az amerikai ügyészség 2020-ban új információk miatt ismét megnyitotta az ügyet. Ezenkívül a építkezések kapcsán sem jó PR-értékű cikkek jelennek meg az arab országról, hiszen sok stadion építésénél embertelen körülmények között kell dolgozniuk a munkásoknak, és már több építőmunkás életét is veszthette a munkája során.

A tornát 2022. november 21-e és december 18-a között rendeznék, ami az első olyan világbajnokság lesz, amit nem május és július között tartanak, hanem ősszel. Erre az időjárás-körülmények között volt szükség, ugyanis Katarban nyáron árnyékban van 30-32 fok, míg a maximum hőmérséklet elérheti az 50 fokot is, ami nem alkalmas a sportolásra. Azonban a novemberi kezdettel több kérdés is felmerült, hogy a klubszezonokat hogyan fogják megtartani, hiszen a legtöbb európai liga ekkor már több hónapja tart, és nem az összes bajnokság tart téli szünetet: az angol labdarúgóbajnokság, a Premier Liga például híres a karácsonyi mérkőzéseiről, míg a legtöbb liga december végén szünetel pár hét erejéig, és a topcsapatok valószínű nem örülnének, ha a klubok helyett a sztárjátékosaik a nemzeti csapatokban játszanának a bajnokság közepén.

Mit tudtunk meg az Eb második fordulójából? Böcskei Balázzsal, politikai elemzővel és korábbi futballbíróval, illetve Schiffer Andrással, ügyvéddel és Vasas-szurkolóval kibeszéltük! Inkább megnéznéd az adást? Itt megteheted! A következő adással pedig a harmadik forduló után, június 24-én csütörtökön jelentkezünk élőben az Azonnali Facebook-oldalán.

NYITÓKÉP: Jair Bolsonaro, Brazília elnöke tekinti meg a 2022-es világbajnokság egyik stadionját, az Al Janoub stadiont még 2019-ben. FOTÓ:  Palácio do Planalto / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek