Ma is tanultam valamit: természetes immunitásért nem jár védettségi igazolvány. De akkor mire való?

Nefelejcs Gergő

Szerző:
Nefelejcs Gergő

2021.08.18. 14:06

A koronavírus ellen bevezetett kvázi háborús állapotban logikus lenne, ha a védetteket összeadnánk, s ehhez minden eszközt megragadnánk. Helyette viszont az történik, hogy aki hosszú távon védett, és ezt bizonyítani is tudja, azt diszkrimináljuk, amíg nem megy el egy vagy két oltásért.

A védettségi igazolványok bevezetésekor egy érdekes dologra lettem figyelmes: több barátom, aki átesett előtte a koronavíruson, elment antitest-tesztelésre, mielőtt regisztrált volna egy oltásra. Majdnem kivétel nélkül mindegyiknek negatív lett, úgyhogy mentek szépen oltatni – akinek meg pozitív lett, az pedig nem tudja megújítani bizonyos idő után, úgyhogy marad az oltás, ha utazni akar vagy koncertre járni.

Virológus vagy immunológus nem vagyok, de olvasok olyanokat, akik igen, és a járvány kitörése előtt komoly aggályokat vetett fel, hogy mi van, ha a koronára nem úgy reagál az emberi szervezet, mint a többi vírusra – azaz nem alakul ki tartós védettség ellene, ha túléltük. Lehetett is hallani sok ilyen történetet a sajtóban, hogy valakik többször fertőződtek meg vele, ami az ilyen kételyeket csak aláhúzta.

A tudományos konszenzus szerencsére most már ott tart, hogy nem rúgta fel a vírus a természet törvényeit. Ha átestünk rajta, akkor kialakul egy tartós védettség – a probléma csak az, hogy ezt hogyan mérjük. Mert az antigéntesztek egy bizonyos idő után negatívat mutatnak, amint a szervezetünk átáll a tartós védelemre: ezt hívják T-sejtes immunitásnak.

Nagyjából nyár közepe óta már Magyarországon is elérhető a T-sejtvizsgálat, amivel a koronán régen átesettek, vagy az oltottak is meggyőződhetnek arról, hogy védettek-e vagy sem.

Ám nagy meglepetésemre ez a vizsgálat – azon túl, hogy elég drága – azon kívül semmire se jó, hogy az ember lelkiismeretét megnyugtassa, ugyanis nem jár érte a védettségi igazolvány, mert ezt sem a magyar kormány (sem más) nem hagyta még jóvá!

Ez azért is furcsa, mert a koronavírus ellen bevezetett kvázi háborús állapotban logikus lenne, ha a védetteket összeadnánk, s ehhez minden eszközt megragadnánk. Helyette viszont az történik, hogy

aki hosszú távon védett, és ezt bizonyítani is tudja, azt diszkrimináljuk, amíg nem megy el egy vagy két oltásért.

Nem kevés emberről beszélünk: én is féltem annyira a vírustól, hogy ha nem kapom el, akkor valószínűleg beoltatom magam ellene, és józan paraszti ésszel belátható, hogy mivel milliók estek át a fertőzésen tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, sokan közülük ugyanígy gondolkodtak.

De nem a védettek összeadása történik, hanem az oltakozási kedv felturbózása mindenféle korlátozásokkal. A BioNTech rekordprofitja azt mutatja, hogy a taktika bejött, így a most már pletykaszinten terjedő információ, hogy októbertől újra kijárási korlátozások következnek, könnyen valósággá válhat – dacára annak, hogy a delta variáns a legtöbb ember számára annyira veszélyes, mint egy nátha. (A sajtóból rendre kimarad, hogy a halálozások alig mozognak együtt a fertőzöttek számával ott, ahol az új variáns terjed.)

Ha nagyon cinikus lennék, ezt még meg is tudnám érteni: de egyre inkább az látszik, hogy jó pár helyen az új variáns olyanokat is képes megfertőzni, akiket már beoltottak, amit a gyógyszergyárak egyszerűen úgy kommentálnak, hogy

kiváló alkalom ez arra, hogy „booster” oltásokat toljon a lakosság, azaz harmadikat vagy negyediket, miközben a világ nagyobbik felébe még az első oltás sem jutott el.

Én a magam részéről alig várom, hogy visszatérjen a napi operatív törzs meg a fenyegető aurájú grafikonok világa. Gondolom, majd az oltatlanokra lesz kenve a negyedik hullám, mint ahogy az történik másutt is. Sokunk biológiailag védve van, de jogilag nem – ez pedig a TASZ szerint rendben van, noha előtte nem így gondolták, csak valami az OSI-nál változott.

Eközben az oltási igazolvánnyal partikázók között bármikor kialakulhatnak gócpontok.

Röhögnék én ezen. De sok embert ismerek, aki nem azért oltatott, mert a saját életét féltette, hanem azért, mert tényleg aggódik a másik miatt: ha van veszélyeztetett rokona, ha nem. Ők voltak az első regisztrálók között, és róluk derül most ki, hogy harmadik oltás nélkül ugyanúgy tovább adhatják a nyavalyát – miközben azt mondták nekik, hogy mindent jól csináltak.

Na, hát ha én fel vagyok baszva, akkor képzeld el, mi lesz, amikor ők elkezdenek lebetegedni.

Hozzászólnál? Vitáznál? Válaszolnál? Írj!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek