Pálinkás József is benevezett miniszterelnök-jelöltnek

2021.05.26. 18:44

Az MTA volt elnöke immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért, elindul az előválasztáson.

Pálinkás József is benevezett miniszterelnök-jelöltnek

Körülbelül egy hete jelentette be Pálinkás József, az Új Világ Néppárt (ÚVNP) alapítója és elnöke, hogy sikerült megállapodniuk a hatpárti ellenzékkel és részt vesznek majd az ősszel esedékes előválasztáson. A megállapodást korábban az gátolta, hogy az ÚVNP nem értett egyet azzal az ellenzéki állásponttal, hogy az előválasztáson induló jelölteknek előzetesen nyilatkozniuk kell, hogy 2022-es győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be.

Miniszterelnök-jelöltet akkor még nem nevesítettek, egészen mostanig. Szerdán korai este az ÚVNP az Azonnalihoz küldött közleményében tudatta:

a párt miniszterelnök-jelöltje az egy nappal korábban megtartott közgyűlés döntése után – ahol Pálinkást ellenszavazat nélkül jelölték ki – nem más, mint a párt elnöke, Pálinkás József.

Ezzel, valamint az elmúlt hét tárgyalásaival immár hétpártivá bővült ellenzék az ősszel esedékes előválasztáson hat jelölt méretteti meg magát. Pálinkás előtt ugyanis Márki-Zay Péter jobboldali hódmezővásárhelyi polgármester, a jobbikos Jakab Péter, a DK-s Dobrev Klára és a momentumos Fekete-Győr András, valamint a jelenlegi budapesti főpolgármester, az MSZP-Párbeszéd és az LMP által is támogatott Karácsony Gergely jelentkezett be miniszterelnök-jelöltnek az előválasztásba.

Pálinkás József volt MTA-elnök, az első Orbán-kormány oktatási minisztere még tavaly októberben alapított egy új konzervatív-liberális, kormánykritikus pártot, amivel többek között a Fideszből kiábrándult szavazókat akarja megszólítani, és ami idejekorán be is jelentette, hogy egyébként indulna az előválasztáson is.

NYITÓKÉP: Pálinkás József / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek