+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. október 15. csütörtök, 13:13
A sajtó elé állt Pálinkás József akadémikus Fideszből kiábrándult jobboldaliakat megszólítani akaró Új Világ Néppártja. Megmérkőznének a miniszterelnök-jelölti előválasztáson, tagjaiknak tilos lenne hazudniuk, és szeretnék, ha jelöltjeik közül páran az ellenzék közös egyéni jelöltjei lehetnének 2022-ben.
„Légy boldog Magyarországon!”

 

– ezzel a szlogennel bontott zászlót Pálinkás József volt MTA-elnök, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének új pártja, az Új Világ Néppárt (ÚVNP). Mint azt a párt alapvetéseit ismertető, csütörtöki online sajtótájékoztatón a párt másik alapítója, Lantos Gabriella egészségügyi szakértő elmondta: pártjuk még olyannyira friss, hogy azt a bíróság október 5-én jegyezte be, és az erről szóló dokumentumokat is pár napja vették csak kézhez.

 

A párt alapítói között van még az LMP korábbi elnökségi tagja, Ábrahám Júlia, aki még a 2018-as választásokat követő etikai eljárások hatására lépett ki az LMP-ből. A sajtótájékoztatón további alapítókat is megneveztek Pálinkásék: így például az Új Világ Néppártban folytatja politikai karrierjét

 

+ az SZDSZ egyik alapítója, korábbi ljubljanai nagykövet, 2015-től 2018-ig pedig a Fodor Gábor-féle Liberálisoknál tevékenykedő Szent-Iványi István,

 

+ Stelli-Kis Sándor ügyvéd, valamint

 

+ Fekete László vállalatvezető.

 

Így együtt ők öten alkotják az új párt elnökségét. Lantos Gabriella szerint ebből is látszik, hogy ők valóban a néppártiságra törekszenek: eddigi tagjaik között a szakmunkástól a professzorig, a konzervatívtól a liberális és zöld beállítottságú emberig mindenki megtalálható. Arra az újságírói felvetésre, hogy ez a színes felállás eléggé hasonlít a Momentuméhoz, Lantos Gabriella úgy reagált:

 

„A momentumosok anyukája és apukája is lehetnénk!”

 

Ehhez azt is hozzátették az ÚVNP-sek, hogy – ellentétben a Momentummal – ők képesek lehetne megszólítani és a Fidesztől elcsábítani az idősebb korosztályba tartozókat is.

 

LANTOS GABRIELLA, PÁLINKÁS JÓZSEF ÉS ÁBRAHÁM JÚLIA.

 

Kiket képvisel ez a párt?

 

És pont ez adhatja a párt értelmét a jelenlegi politikai viszonyok között, ha valóban sikerül szavazói csoportokat elvinnie a Fidesztől. Arra a választ előzetesen nem lehetett tudni, hogy az ÚVNP kiket akar képviselni, de mint az Azonnali is elég jól megtippelte: az Új Világ Néppárt elsősorban azt a polgári, konzervatív értékrendet hivatott képviselni, ami a Fideszből kiábrándult, ám a jelenlegi ellenzéki pártokra sem szavazni akaró Fidesz-árvákat, valamint a bizonytalanokat szólíthatja meg – szóval azokat, akiket a múlt vasárnapi szerencsi időközi választáson nem sikerült megszólítania az ellenzéknek.

 

Mint azt Ábrahám Júlia a sajtótájékoztatón az időközi választásra célozva el is mondta: pont emiatt a párt elsődleges célcsoportja a bizonytalanok, a kiábrándultak, valamint a politikát hagyományosan jobban elutasító nők. Ábrahám a nőkkel kapcsolatban hangsúlyozta: „az új világ része” az, hogy több nő legyen a politikában, így nekik kifejezetten céljuk a nők bevonása a közéletbe. Mert

 

„ahol több a női politikus, több a kompromisszum és több a boldogság”.

 

De egyébként – mint azt a sajtótájékoztatón Pálinkás hangsúlyozta is – az Új Világ Néppárt nem rétegpárt akar lenni, várnak oda mindenkit, aki egy boldogabb, tisztességesebb világban szeretne élni.

 

Mivel akarják megszólítani Pálinkásék a választókat?

 

Ennek érdekében – mint Pálinkás József elmondta – egy pragmatikus, a problémák megoldására, az ellenségkeresés helyett a higgadt, józan kompromisszumkeresésre és a transzparens gazdasági viszonyok megteremtésére fókuszáló pártot hoztak létre. Ahogy Ábrahám Júlia a jelenlegi kormány kritikájaként megfogalmazta: „Mi nem vagyunk szerelmesek a hatalomba, vissza fogjuk hozni a tisztességet a politikába!”

 

Ennek szellemében az csatlakozhat a párthoz, aki elfogadja a párt 17 pontos etikai kódexét, ami tartalmazza például azt, hogy az ÚVNP tagjainak tilos a gyűlöletbeszéd, és mindig igazat kell mondaniuk. Pálinkás kiemelte: törekszenek arra is, hogy elismert szakemberekkel töltsék fel a pártot. A párt rövid programja itt olvasható: többek közt bevezetnék az eurót, csatlakoztatnák Magyarországot az Európai Ügyészséghez, EU-pártibb külpolitikát folytatnának, jobban fejlesztenék a kisvállalkozásokat, az uniós pénzeket a kkv-k felé is irányítanák a multik mellett, többet költenének az oktatásra, bezárnák a szénerőműveket, betétdíjat vezetnének be a PET-palackokra, megemelnék az ápolók fizetését.

 

Belemennek-e Pálinkásék az összefogásba?

 

Pálinkás József a sajtótájékoztatón egyből kiemelte, hogy 2022-ben egy kormányzóképes alternatívát szeretnének nyújtani a választóknak – joggal merül fel ekkor a kérdés, hogy a jelenlegi hatpárti ellenzéki összefogással szemben kívánják-e ezt tenni. Az Azonnali ezt firtató kérdésére Pálinkás József elmondta:

 

széleskörű egyetértés van abban a Fideszen kívüli világban, hogy az egyéni választókerületekben egy az egy ellen kell indulni – ezt a meggyőződést az Új Világ Néppárt is osztja.

 

Azt, hogy ezen túlmenően szükségét látja-e a párt az ellenzékkel való szorosabb együttműködésre, például a listaállítás vagy a választási programírás tekintetében, Pálinkás még nem tudott válaszolni: mint mondta, ők nyitottak az együttműködésre, de ennek módjáról akkor van értelme dönteni, ha már látják, mekkora választói támogatást tudnak felmutatni. Arra azért újságírói kérdésre kitért Ábrahám Júlia, hogy az ellenzéki előválasztásokon meg fogják mérettetni magukat saját jelöltekkel. Pálinkás József a Magyar Hangnak adott interjújában azt is elmondta:

 

ő maga szívesen elindulna egy miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

 

Lesz-e nemi kvóta az ÚVNP-ben?

 

Tekintve, hogy Pálinkásék a sajtótájékoztató alatt többször hangsúlyozták, hogy milyen fontosnak tartják a nők bevonását a politikába, releváns kérdés, hogy az Új Világ Néppárt jelenlegi tagságának hány százaléka nő. Az Azonnalinak válaszolva Ábrahám Júlia elmondta: egyelőre abból tudnak főzni, ami van, így tehát a két női alapítón kívül – a párt bejegyzését követően – további két nőt vettek fel a pártba, de ez – mint Ábrahám hangsúlyozta – csak a kezdet. Ábrahám azt is elmondta, hogy

 

nemi kvótákat bevezetni egyelőre nem szándékoznak, erről akkor kell gondolkodni, ha már elegen lesznek a pártban.

 

Hogy ez nagyságrendileg mekkora tagságot jelent, arra a volt LMP-s politikus nem tért ki, azt viszont elmondta: ha ahogy remélik, sok nő lép be hozzájuk, nem is lesz szükség kvótára, és a cél az lenne, hogy kvóták nélkül, természetes módon tudják bevonni a nőket a politikába.

 

PÁLINKÁS A MINISZTERELNÖK-JELÖLTSÉGÉRT IS RINGBE SZÁLLNA.

 

Lesz-e parlamenti képviselete Pálinkáséknak?

 

Olyan értelemben biztos nem, hogy a törvényhozásba bekerülni legközelebb 2022-ben lesz lehetőségük. Azonban, mint azt Azonnalinak a Jobbikból kilépett, így most független országgyűlési képviselő, Bencsik János elmondta: ő szívesen beviszi a parlamentbe és képviseli az Új Világ Néppárt számára fontos ügyeket a saját értékrendje szerint. Kérdésünkre, hogy Pálinkásék élnének-e ezzel a lehetőséggel, Lantos Gabriella egyértelmű igennel válaszolt, hiszen szerinte a jó javaslatoknak be kell kerülnie a parlamentbe, és minden támogatásra szükség van. Pálinkás József ezt azzal egészítette ki, hogy

 

nem csupán Bencsik János, hanem minden parlamenti képviselő felé nyitottak e tekintetben.

 

Persze – ahogy azt Lantos hozzátette – afelől nincsenek illúzióik, hogy a Fidesz-KDNP ezekhez a javaslatokhoz minden bizonnyal elutasítóan fog hozzáállni.

 

NYITÓKÉP: Arno Mikkor (EU2017EE) / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás