Már csak a szélsőjobboldal tudná megakadályozni az újbalos áttörést Zágrábban

Szerző: Techet Péter
2021.05.17. 18:08

A vasárnapi horvát helyhatósági választások legnagyobb meglepetése lett, hogy Zágrábban az újbaloldali jelölt már majdnem az első fordulóban elhozta a győzelmet. A második fordulóban a szélsőjobboldali jelölt lesz a kihívója, de neki se matematikailag, se politikailag nincs sok esélye. A helyhatósági választásokon visszaszorult a konzervatív kormánypárt, a szociáldemokratákkal szemben pedig az újbaloldal nőhet fel új ellenzéki erőként.

Már csak a szélsőjobboldal tudná megakadályozni az újbalos áttörést Zágrábban

Vasárnap Horvátországban városi és megyei helyhatósági választásokat tartottak. A legnagyobb figyelem a zágrábi választást kísérte:

+ egyrészről a várost 2000 óta irányító, korrupt és populista Milan Bandić idén váratlanul szívinfarktusban elhunyt, azaz a verseny mindenképpen nyitottá vált, mert egyértelmű lett: még ha ilyen tragikus módon is, de véget ért a Bandić-korszak;

+ másrészről

Zágrábban évek óta építkezett alulról több marxista, feminista és környezetvédő szervezet,

hogy a hagyományos pártokkal – és különösen Bandić-tyal szemben – újbaloldali alternatívát állíthasson: míg 2017-ban ez még csak három százalékra volt elég, a tavalyi parlamenti választásokra Možemo (Lehetséges) néven összeállt új párt a fővárosban húsz százalék felett szerzett, idénre pedig jelöltjük, Tomislav Tomašević tudott a Bandić elleni szavazók jelöltje lenni.

2020-RA ORSZÁGOS PÁRTTÁ ÁLLT ÖSSZE AZ A MOZGALOM, AMELY ZÁGRÁBI MARXISTA, ZÖLD ÉS FEMINISTA SZERVEZETEKRE ÉPÜLT (A Ž ÉS E BETŰ KÖZÖTT ÁLL A MOSTANI POLGÁRMESTER-JELÖLTJÜK). FOTÓ: MOŽEMO / FB

Zágrábban biztos az újbaloldal sikere

A zágrábi újbaloldal eredménye azonban még a felmérésekét is felülmúlta: Tomislav Tomašević több, mint 45 százalékot szerzett, azaz majdnem még az elsőfordulós győzelem is összejött neki (ahhoz 50 százalék fölött kellett volna szerepelnie). Az eredmény kiugró mivoltát bizonyítja, hogy

a Tomaševićet követő három másik jelölt együttesen se szerzett annyit, mint az újbaloldali politikus.

Verseny főleg csak abban volt, hogy ki fog vele a második fordulóban megmérkőzni – ez végül a szélsőjobboldali Haza Mozgalom elnökének, a borász-énekes Miroslav Škorónak sikerült. Az újbalos jelölt azonban több, mint 100 ezer vokssal kapott többet, mint a második helyezett Škoro.

MIROSLAV ŠKORO, A SZÉLSŐJOBBOLDALI HAZA MOZGALOM ELNÖKE UGYAN CSAK 12 SZÁZALÉKOT SZERZETT, DE EZZEL Ő JUTHAT TOVÁBB A MÁSODIK FORDULÓBA. FOTÓ: MŠ / FB

A verseny végül így alakult az első fordulóban:

1. Tomislav Tomašević (Možemo): 45,15 százalék

2. Miroslav Škoro (Haza Mozgalom): 12,16 százalék

3. Jelena Pavićić Vukičević (Bandić-párt): 11,10 százalék

4. Davor Filipović (HDZ, jobboldali kormánypárt): 9,83 százalék

5. Joško Klišović (szocdem SDP): 7,83 százalék

6. Vesna Škare Ozbolt (független jobboldali): 5,10 százalék

7. Zvonimir Troskot (neoliberális-klerikális Most-párt): 4,12 százalék

8. Davor Nađi (liberális Fokus-párt): 1,98 százalék

9. Anka Mrak Taritaš (balliberális Polgári Liberális Mozgalom): 0,83 százalék

A zágrábi eredmények nem csak azt mutatják, hogy az újbaloldal óriási győzelmet aratott, de az ország (és persze különösen a város) politikai térképére is kihatással lehet.

+ A jobboldali kormánypárt, a HDZ sohasem volt erős a fővárosban, a helyi jobboldal már 2017-ben is inkább az iszlamofasiszta történész, Zlatko Hasanbegović listáját támogatta. (Ő azóta a Haza Mozgalomban politizál, jelöltjük ott lesz ugye a második fordulóban.) A mostani eredmény azonban megalázó Andrej Plenković miniszterelnök pártja számára, amely abban bízott, hogy legalább a második fordulóba jutás összejön nekik.

DAVOR FILIPOVIĆ (BALOLDALT) MEGALÁZÓ VERESÉGET SZENVEDETT, CSAK A NEGYEDK HELYRE FUTOTT BE, ANDREJ PLENKOVIĆ KORMÁNYFŐ (JOBBOLDALT) PÁRTJA A FŐVÁROSBAN PERSZE MINDIG NAGYON GYENGE VOLT. FOTÓ: DF / FB

+ A szociáldemokraták, akik viszont mindig erősek voltak Zágrábban (Milan Bandić is szocdem polgármesterként kezdte, csak aztán 2009-ben kivágták a pártból), teljesen összeomlottak, ami országosan is jelentheti azt, hogy egyre többen már nem az államfőt adó szociáldemokratákat, hanem az újbaloldali Možemot tarthatják a baloldal új vezető erejének.

+ A Milan Bandić-féle korszak végleg lezárult, pártja a karizmatikus politikus nélkül nem tud túlélni, jelöltjük legfeljebb csak Bandić emlékében bízhatott. Így is összehozott azért több, mint 10 százalékot – de ez még a második helyre se volt elég. Kérdéses persze, hogy a Bandić által 21 év alatt felépített korrupt városi rendszer milyen gyorsan esik szét – vagy összezárva próbálja hátráltatni a két hét múlva minden bizonnyal polgármesterré választandó Tomaševićet.

Tomislav Tomašević a második fordulóra bizakodással készülhet. Egyrészről

a baloldali kiesett jelöltek szavazataival már matematikailag is megvan a többsége, ahogy a városi parlamentben is a szocdemekkel közösen biztos többsége van már most a Možemonak.

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ (KÖZÉPEN) LEHET A POSZTSZOCIALISTA EURÓPA ELSŐ ÚJBALOLDALI POLGÁRMESTERE EGY FŐVÁROSBAN. FOTÓ: TT / FB

Másrészről az ellenfele az a szélsőjobboldali Miroslav Škoro lesz, akire talán a bandićista és HDZ-s szavazók se feltétlenül szavaznak szívesen. Škoro számára – aki 2019-ben az államfőválasztáson robbant be harmadik helyezettként – a zágrábi eredmény már önmagában siker, és bármennyit is szerez a második fordulóban, az mindenképpen több lesz, mint amennyin a Haza Mozgalom egyébként áll. Azaz

Zágrábban az látható, hogy a jobbközép és a balközép egyaránt felmorzsolódott, és helyettük a két oldal szélsőségesei lettek a nagypártok.

Tomislav Tomaševićnek azonban már

a Škoro-szavazók közül is sikerült híveket szereznie – konkrétan a saját apját,

Smiljan Tomaševićet, aki magát radikális jobboldalinak és Škoro hívének tartja, de a választási estét már fiával ünnepelte végig, pedig maga Škoro listáján is szerepelt egykoron.

Milyen eredmények lettek másutt?

Zágráb persze sajátos, azaz országosan még nem lehet ilyen tendenciáról beszélni, de a városokban folytatódott a HDZ visszazuhanása. A Plenković-párt főleg a szlavóniai és dalmát vidéken őrizte meg továbbra is elsőségét. 

+ Fiumében, ahol szintén 21 év után távozik egy szocdem polgármester, a szocdemek meg tudták őrizni az első helyüket: Marko Filipović 30 százalékot szerzett, a második fordulóban azonban veszélyes lehet a vele szemben induló Davor Štimac független orvos, aki 16 százalékkal lett második. A hagyományosan vörös városban a HDZ-nek megint nem osztottak lapot: jelöltjük 14 százalékkal már az első fordulóban elvérzett.

+ Splitben a liberálisok örülhetnek. A helyi Momentumként leírható Centrum-párt jelöltje, Ivica Puljak 26 százalékot kapott, de itt a HDZ-s jelölt – aki 23 százalékkal lett második – feljöhet. A döntő az lesz, hogy a város korábbi, korrupt polgármesterének, Željko Kerumnak a hívei hova állnak. Kerum 14 százalékot kapott. Puljak a szocdemek és možemosok szavazataival 40 százalékon áll még csak, azaz mindenképpen meg kell szólítania a kerumistákat – ami persze azért nehéz, mert Puljak a Kerum-korszak egyik nagy kritikusa volt.

+ Eszéken a HDZ viszont örülhet, mert meg tudja szerezni a baranyai várost: Ivan Radić 38 százalékkal fordul rá a második fordulóra, kihívója a szélsőjobboldali jelölt lesz, aki majdnem 20 százalékot kapott.

+ Isztria megye nem hazudtolta meg magát:

a félsziget olyan baloldali, hogy a jobboldali pártok együtt még 20 százalékot se kaptak.

A horvát-olasz nyelvű megyében a balliberális Isztriai Demokratikus Gyűlés, azaz a helyi, mindent uraló „állampárt” 42 százalékot kapott egymaga, emellé jön még a szocdemek 15 százaléka, a Možemo 9 százaléka vagy a radikálkommunsita Munkásfront két százaléka, de más, kisebb balos listák is indultak. Isztria minden városában taroltak a baloldali pártok: Polában (Pulában), Rovignoban (Rovinjban), Parenzoban (Porećben), Pisinoban (Pazinban) – hogy csak a nagyobb helyi városokat említsük – a baloldal a szavazatok több, mint 70 (néhol több, mint 75) százalékát hozta el.

+ Ezzel szemben

a HDZ tarolt Szlavóniában, mindegyik megyéjében 40 (valahol majdnem 60) százalékot szerzett

a megyei közgyűlési választásokon. Dalmáciában is megőrizte a megyei szinten és a vidéken a HDZ az elsőségét, itt legfeljebb csak a neoliberális-klerikális Most (Híd) jelentett alternatívát vele szemben. A baloldal csak a városokban van jelen.

+ A tengerparti Lika-Krbavában a jobboldal olyan erős, hogy itt még a szélsőjobboldali HSP kispárt is leelőzte a baloldalt. Ebben a megyében a baloldal vezető ereje szerepért a szerb kisebbség pártja és a szocdemek fej-fej mellett küzdenek a maguk 6 százalékával.

+ Ezzel szemben a másik tengerparti, a fiumei megyében tarolt a baloldal, a HDZ olasz nemzetiségű megyei elnökjelöltje, Gari Capelli nem tudta elhozni a vezetést.

+ Az északnyugati Varasd (Varaždin) megye megmaradt a jobboldali liberalizmus bástyájának: a liberális Reformerek elnöke, Radimir Čačić első helyre futott be, de itt még azért meg kell mérkőznie a megyei elnökségért a HDZ jelöltjével.

+ A szintén északnyugati

Muraköz megye is a liberalizmus fellegvára:

a liberális Matija Posavec itt már az első fordulóban a szavazatok több, mint kétharmadával megyei elnökké lett idén is választva.

+ A HDZ viszont a zágrábi megyében – ennek nem része Zágráb városa – örülhet, ahol a baloldali Parasztpárt után a jobboldal adhat vélhetően vezetőt, legalábbis az ő jelöltjük több, mint húsz százalékpontot vert rá a szocdemek és a parasztpártiak közös jelöltjére.

Mi következik az eredmények alapján?

A választások megmutatták, hogy

+ a tendencia, miszerint a HDZ szorul vissza a városokban, folytatódott, de a párt vidéki – különösen dalmáciai és szlavóniai – bázisa annyira stabil és nagy, hogy ezzel egy parlamenti választást is tudnak nyerni;

+ a baloldalon egyre világosabban szorulnak vissza a szocdemek, akiknek helyét Zágrábban egyértelműen átvette a Možemo, a vidék azonban továbbra is gond a pártnak:

Dalmáciában és Szlavóniában az újbaloldal olyan gyenge, hogy a legtöbb ottani megyében még listát se tudtak állítani.

Ezzel szemben Horvátország fejlettebb megyéiben (Isztria, fiumei megye, északnyugati megyék) és a városokban a párt megjelent. Még a szlavóniai Eszéken is a Možemo hozott azért hét százalékot, bár a többi szlavón városban (Vukovár, Požega, Slavonski Brod) még városi szinten se tudtak elindulni;

+ az északnyugati régió – azaz Varasd és Muraköz megyék – fejlettségük okán továbbra is azon jobboldali liberális erők fellegvárai, amelyek országosan 1-2 százalékon állnak csak.

NYITÓKÉP: Tomislav Tomašević / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek