A kedvezményes CSOK menti meg az ingatlanpiacot a harmadik hullámtól

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.08. 10:24

Kiszámíthatóságot teremtett a kormány lakásprogramja, így legfeljebb kicsit elhalaszthatják az ingatlanvásárlást az emberek, de ennél nagyobb hatása nem lesz a piacra a harmadik hullám.

A kedvezményes CSOK menti meg az ingatlanpiacot a harmadik hullámtól

A koronavírus-járványt követő védelmi intézkedések alapvetően nincsenek jó hatással az ingatlanpiacra: ingatlant vásárolni nagy és felelősségteljes döntés, amit egy kiszámíthatatlan környezetben nem szerencsés meghozni.

Ez meglátszott a harmadik hullám miatt csütörtökön elrendelt, és pénteken pontosított védelmi intézkedések esetében is: az ingatlan.com kimutatása szerint jelentősen visszaesett ekkor az ingatlanok iránti érdeklődés. Ahogy Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője mondta:

„A szigorítások bejelentése után óráról-órára csökkent az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt. Heti összevetésben 20-25 százalékos volt a visszaesés csütörtökön és pénteken.”

A csökkenés azonban átmenetinek bizonyult a szakértő szerint, tekintve, hogy a kereslet vasárnapra már kezdett visszaállni a március elején megszokott szintre.

Kérdés persze, hogy mi okozta ezt a gyors visszarendeződést: a válasz a kormány lakásépítési és lakásvásárlási politikájában keresendő. Ahogy Balogh László elmondta: az ingatlanpiaci visszaesés átmeneti jellege „az állami lakásprogram idei évtől elérhető új elemeinek, például a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, a lakásfelújítási program elindításának, a csokos lakások illetékmentességének köszönhető”.

Mint az Azonnalinak nyilatkozva Balogh elmondta: szerencsés volt az is, hogy ezek a szakpolitikai változások október óta tudhatóak voltak, így előre lehetett velük kalkulálni, és azok, akik már korábban sínen voltak a lakásvásárlással, a mostani szigorítások miatt így nem fognak visszatáncolni az adásvételtől.

Ahogy a szakértő fogalmazott:

„A tavaly tavaszi korlátozások tapasztalatai alapján elmondható, hogy az extra támogatások nélkül a harmadik hullám jelentősebben is visszavethetné a lakáspiacot.”

Így viszont Balogh szerint a harmadik hullám előreláthatóan nem fogja érdemben befolyásolni az ingatlanpiacot, legfeljebb annyiban, hogy a tranzakciókat márciusban esetleg elhalasztják az emberek – persze ennél konkrétabb előrejelzést majd csak a következő hetek tapasztalatai alapján lehet majd mondani.

Az ingatlanvásárlás mellett sokak számára nem mellékes az sem, hogy az albérletpiacra milyen hatással volt és van a járvány, és hogy érdemes-e kivárni még pár hónapig az albérletkereséssel – erről itt írtunk részletesen.

NYITÓKÉP: Keveházi János / Fortepan

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek