Szigorodik a német lockdown: szerdától minden üzlet és iskola bezár

Szerző: Techet Péter
2020.12.13. 14:30

A jelenlegi szigorítások január 10-ig maradnak fenn, de Markus Söder bajor kormányfő szerint utána is. Mik az új intézkedések? Miért a bajor miniszterelnök játssza a főszerepet?

Szigorodik a német lockdown: szerdától minden üzlet és iskola bezár

Németország november elején vezetett be egy könnyített lockdownt a kínai koronavírusban megfertőződöttek számának drasztikus növekedése miatt. Ennek értelmében már több, mint egy hónapja az éttermek, bárok, mozik, színházak, múzeumok zárva vannak.

Sem a napi esetszámok, sem a halálozások nem csökkentek azonban az elmúlt egy hónapban lényegesen: a lockdown előtti utolsó napon, november elsején 12 ezren fertőződtek meg egy nap alatt, december 12-én szombaton viszont már átlépte a napi új esetszám a 20 ezret: 21 792 új esetet jelentettek a hatóságok.

Teljes lockdown szerdától

Vasárnap délelőtt, miután a 16 tartomány miniszterelnöke Berlinben egyeztetett, többhetes viták után a szigort határozták el egész Németország területére. A sajtótájékoztatót Angela Merkel szövetségi kancellár, Michael Müller, Berlin tartomány szociáldemokrata polgármestere, Markus Söder keresztényszociális bajor kormányfő és Olaf Scholz szocdem szövetségi pénzügyminiszter közösen tartotta.

A döntés értelmében szerdától legalább január 10-ig – de akár még azután is – teljes lockdown jön Németországban;

ennek értelmében:

+ a jelenlegi bezárások, amiket már október elején eldöntöttek, fennmaradnak;

+ bezár ezen kívül minden üzlet, bolt is (kivéve az élelmiszerboltok);

+ bezár minden fodrászat, kozmetika, masszázs- és tetováló szalon;

+ köztereken tilos lesz egész nap alkoholt fogyasztani;

+ az éttermekben elvitelre megrendelt ételeket nem lehet az étterem előtt/közelében elfogyasztani;

+ bezárnak az iskolák és óvodák,

csak azon gyerekek számára biztosítanak felügyeletet, ahol a szülők ezt nem tudják vállalni;

+ arra kérik a munkaadókat: a gyerekes szülőket már december 16-tól fizetett szabadságra engedjék el (három napig, azaz a rendes karácsonyi szünet megkezdéséig);

+ a munkaadók lehetőség szerint biztosítsák a munkavállalóiknak az otthondolgozás lehetőségét;

+ legfeljebb öt ember, legfeljebb két háztartásból találkozhat egymással (karácsonykor kettőnél is több háztartásból találkozhatnak, de az ötfős limitet ekkor sem lehet átlépni);

+ szilveszterkor és újévkor a lockdown nem lesz feloldva,

szilveszter este a tűzijátékok és bármilyen pirotechnikai eszköz használata be lesz tiltva (azért, hogy a minden évben emiatt előforduló sérülésekkel ne terheljék tovább a kórházi kapacitásokat);

+ miséket, istentiszteleteket csak akkor lehet tartani, ha a legalább másfél méteres távolság betartható (de ennek részleteit az egyházakkal közösen a szövetségi belügyminisztérium még kidolgozza).

Az intézkedéseket Merkel, Müller, Söder és Scholz közösen mutatta be vasárnap,

a leghosszabban Söder beszélt, ezzel gyakorlatilag a lockdown-politika arcává tud válni a politikus – egy esetleges 2021-es jobboldali kancellárjelöltség esetén ez még jól jöhet neki.

Söder azt mondta: „ezeket az intézkedéseket nem azért hozzuk meg, mert meg akarjuk ezeket hozni, hanem mert meg kellett hoznunk“. Söder szerint Németország a második világháború óta nem élt át ekkora válságot, mint most, ezért szerinte nem túlzás „katasztrófahelyzetről“ beszélni. A politikus köszönetet mondott Merkelnek, hogy sikerült elérnie a szövetségi lockdownt.

Söder szerint a mostani karácsony megmutathatja: „a legfontosabb ajándék nem a legdrágább, hanem a családdal töltött idő“ – és ezért kér mindenkit: „idén mindenki maradjon lehetőség szerint otthon“.

A jelenlegi intézkedések hivatalosan január 10-ig tartanak, de Merkel is hangsúlyozta: a lazítások csak akkor jönnek, ha addigra a számok jelentősen lecsökkennek.

Markus Söder viszont „nem hiszi“, hogy január 10. után „jelentősen változna a helyzet“.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette: 11 milliárd euró gyorssegélyről dönt a berlini kormány,

valamennyi üzlet, bolt, amelyet érint a bezárás, havi legfeljebb félmillió eurós támogatást fog kapni.

Scholz jelenleg az egyetlen politikus, aki már most hivatalosan kancellárjelölt – az SPD őt indítja 2021 szeptemberében.

Markus Söder akarata érvényesült

Az elmúlt hetek azonban még azzal teltek, hogy a tartományok miniszterelnökei vitatkoztak arról, kellenek-e egységes – azaz az egész országra kötelező – újabb korlátozások. Németországban a járványügy a mai napig nagyrészt tartományi hatáskör, azaz

Merkel egyedül nem dönthet arról, milyen intézkedéseket kellene bevezetni.

A helyzetet az is bonyolította, hogy jelentős regionális eltérések vannak ma is Németországban: a legsúlyosabban Bajorország és Szászország – azaz az ország délkeleti része – érintett, ezzel szemben a fertőzés mértéke az északi Schleswig-Holsteinben vagy Mecklenburg-Előpommerániában továbbra se súlyos.

Merkel mellett Söder és Müller érvelt a leghatározottabban a minél hamarabbi lockdown mellett az elmúlt napokban. Söder még a ZDF esti talkshowjában, Markus Lanznál a héten elmondta: mivel ő a szüleit nagyon fiatalon vesztette el, „felháborítja“, amikor egyesek az idősek életét a gazdaságért és a szórakozásért cserébe „kockára tennék“. Szintén nagyon emocionális beszédet tartott a lockdown mellett Michael Müller szocdem berlini polgármester, aki provokatívan kérdezte a korlátozásellenesektől a berlini szenátus legutóbbi ülésén:

„Hány ember élete ér meg egy shoppingolást? Hány ember élete ér meg egy forraltborozást?“

Angela Merkel is – szokásától eltérően – nagyon szenvedélyes beszédet tartott múlt héten a Bundestagban: szerinte elfogadhatatlan, hogy az évszázad eddigi legnagyobb katasztrófájánál részletekről és enyhítésekről akar mindenki beszélni, nem észrevéve: „a tudámony könyörög nekünk“, hogy már a karácsony előtt csökkenjenek a kontaktusok száma. Merkel szerint, ha most nem lépnek, sokaknál „ez lesz az utolsó karácsony a nagyszülőknek“.

Egyes tartományok már korábban megkezdték a szigorítást

A szigorú lockdown országos bevezetését Markus Söder keresztényszociális bajor kormányfő szorgalmazta már november közepétől. Ő a kollégáit meg is előzte azzal, hogy Bajorországban már december 9-től „katasztrófahelyzetet“ hirdetett, ennek értelmében a délnémet tartományban már most is – jelentős kivételekkel enyhített – egésznapos kijárási korlátozás van érvényben, ezt pár napja a müncheni kormány kiegészítette egy szigorúbb, este 9-től hajnali 5-ig tartó kijárási tilalommal.

Södernek ezzel kettős célja lehetett: egyrészről „jó példával“ elöljárni a többi tartomány előtt, amelyeket így tudott rászorítani a szövetségi intézkedésekre. Másrészről látni kell: noha Söder hivatalosan sehol sem beszélt arról, hogy lenne-e szívesen a keresztény uniópártok (CDU/CSU) közös kancellárjelöltje 2021-ben,

az erős, cselekvő vezető képét a CDU és a CSU politikusai közül ma gyakorlatilag csak a bajor miniszterelnök nyújtja.

Armin Laschet, aki észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnökként szeretne CDU-elnök lenni, tavasszal még az enyhítések mellett volt, de a második hullámban alig hallani a hangját – Söder és a szigorú lockdownpolitika uralja a napirendet.

MARKUS SÖDER VASÁRNAP REGGEL BERLINBEN A TARTOMÁNYI MINISZTERELNÖKÖK TALÁLKOZÓJA ELŐTT. FOTÓ: MS / FB

Nem csak Bajorország lépett korábban, de a szomszédos Baden-Württemberg is: Ott Winfried Kretschmann, zöldpárti kormányfő most szombattól rendelt el este 8-tól kezdődő éjszakai kijárási tilalmat. A legkeményebb politikát pedig végül Szászország kezdte el,

a CDU vezette keletnémet tartományban – ahol mindennaposak voltak a vírustagadók tüntetései is – jelenleg a legnagyobb a fertőzöttség:

a négymilliós tartományban a napi esetszámok megközelítik (egyes napokon meg is haladták már) a háromezret. Éppen ezért a szász kormány már december 7-től teljes lockdownt vezetett be: az iskolák és az üzletek is bezártak.

Gyakorlatilag a vasárnapi közös bejelentéssel Németország egésze átveszi szerdától azt a szigort, amit Söder már novemberben szorgalmazott, a szász kormány pedig egy hete már eleve be is vezetett.

NYITÓKÉP: Angela Merkel és Markus Söder még egy októberi közös berlini sajtótájékoztatón / Markus Söder, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek