Bajor kettős mérce: nyolcezer fő előtt szabadtéren zenélni nem lehet, de 15 ezer ember bemehet a stadionokba

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.07. 18:12

Egy teljes filharmonikus zenekar tiltakozik: szerintük végtelenül igazságtalan, ahogy megfosztják őket a közönségükkel való találkozástól.

Bajor kettős mérce: nyolcezer fő előtt szabadtéren zenélni nem lehet, de 15 ezer ember bemehet a stadionokba

Nyílt levélben fejezik ki elégedetlenségüket a Nürnbergi Állami Filharmonikus Zenekar, valamint a Nürnbergi Szimfonikus Zenekar zenészei amiatt, hogy Bajorország második legnagyobb városában, Nürnbergben a Marcus König főpolgármester által irányított CSU-s városvezetés úgy döntött:

idén nem rendezik meg a kontinens egyik legnagyobb klasszikus zenei fesztiválját, a Klassik Open Airt, aminek már a neve is mutatja, hogy szabadtéri rendezvényről van szó.

Erről a nürnbergi városvezetés még július 2-án döntött azt követően, hogy próbakoncerteket szerveztek 1500 fős közönség előtt – összehasonlításképpen: a 2000-ben kezdődött zenei fesztiválon akár egyszerre 80 ezer néző is részt vett a koronavírus előtti időkben.

Most azonban Marcus Königék a próbakoncertek tapasztalatai alapján úgy döntöttek:

a koronavírus-járvány miatti létszámkorlátozások nem lennének méltóak a fesztiválhoz, ezért azt inkább meg sem rendezik.

Emiatt írtak tehát nyílt levelet a bajor állami kormányhoz a zenészek, amiben azt vetik az egyébként szintén nürnbergi Markus Söder bajor miniszterelnök, valamint Bernd Sibler bajor tudományügyi és kulturális miniszter szemére, hogy kettős mércével mérik a kulturális és a sportrendezvényeket. Mint írják: teljességgel érthetetlen, hogy

amíg a Klassik Open Airt eltörölték, és azt – a tervek szerinti – 8 ezer néző előtt sem tartották bevállalhatónak, addig az idénre halasztott Eb-n 14 ezer 500 néző előtt megtartották a meccseket a müncheni Allianz Arénában.

Tették mindezt ráadásul úgy, hogy a focirajongókra a stadionban átlagban 2,6 négyzetméter jutott, míg a fesztiválon a 8 ezer főre is egyenként átlagosan 6,9 négyzetméter jutott volna.

„Az ilyen kulturális eseményekre járó társadalom kevésbé fontos, mint azok, akik focimeccset szeretnek nézni?” – teszi fel a költői kérdést a két zenekar tagsága, akik azt is sérelmezik, hogy a jóval kisebb, körülbelül 8 ezres nézőközönséget befogadni képes, Klassik am Odeonsplatz névre hallgató müncheni klasszikus zenei fesztivált pedig engedélyezte a bajor vezetés – igaz, csak 25 százalékos kapacitással, 2 ezer fő részvétele mellett. A Klassik Open Airen fellépni akaró zenészek szerint számukra is lehetett volna egyedi megoldást találni, hogy ne kelljen lefújni a fesztivált.

Ahogy a nyílt levélben a zenészek írják:

„Az, hogy megint megfosztanak minket a zenétől ezen a fesztiválon, pusztító élmény számunkra, mert megakadályoz minket a régóta várt és sürgősen szükséges kapcsolat helyreállításában a közönségünkkel.”

Egyúttal a zenészek kifejezték azt is: elvárják Markus Södertől és Bernd Siblertől „a nagyobb elkötelezettséget a nürnbergi kultúra és a nürnbergi lakosság iránt”.

Németországban egyébként a járványügyi adatok a harmadik hullám április tetőzése óta tendenciózusan javulnak: a napi új megbetegedések száma a 20-30 ezerről 400-600 környékére esett vissza, és a harmadik hullám csúcsán lévő 321 693 aktív esetszám is mostanra 18 ezer alá csökkent.

NYITÓKÉP: Klassik Open Air / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek