5,30 százalék bőven elég ahhoz, hogy elkúrjon egy szép vasárnap estét

Vass Csaba

Szerző:
Vass Csaba

2020.12.06. 21:57

El lett romolva december 6-a. Már majdnem temethettük a román sovinisztákat, erre most behoztak 5,30 százalékot. Sírnék, ha nem akarnék üvölteni közben.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Ilyen nincs, ilyen nincs!

Mondogatom magamnak, miközben a Digi24 csatorna 9 órás (romániai idő szerinti) exit polljait nézem az otthoni parlamenti választások eredményeiről. A hétvégén írtam egy cikket arról, hogy a szélsőségesen nacionalista és magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) a úzvölgyi balhé és a járványtagadás repítheti be a román parlamentbe, de akkor még mertem remélni, hogy hátha mégsem.

Előszedtem az elmúlt választásokon való részvételi eredményeiket: George Simionnak 1,23 százalék jutott a tavaly májusi EP-választáson, majd valahogy 21 876 szavazatot összekapartak a szeptemberi önkormányzatin is, aminek szintén nincs nagy jelentősége, most meg hirtelen 5,30 százalékon állnak, és ott vannak a parlamentben.

Most vágott pofán a valóság fröcsögő gyűlölettől izzó szájszaga: bazdmeg, ezek tényleg bejutottak!

Kapkodom a fejemet, vizes törölközőt kérnék, ha volna kitől, de csak a szemhéjaimat égető láz marad, ami csíp. Még levegőt veszek. Még van remény, ahogy azt hallgatom, hogy a Digi24-en román politikai szakértők beszélgetnek arról, mennyire szomorú 2020 végén, hogy a magyarellenességéről hírhedté vált Corneliu Vadim Tudor szellemi öröksége főnixmadárként támad fel hamvaiból.

5,30 százalék.

A laptopom előtt ülök, próbálom felfogni azt, hogy miről beszél a miniszterelnök, Ludovic Orban, akinek pártja, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), az exit pollok szerint csak második. Hogy ők valójában nyertek. Próbálom felfogni, miről beszél a baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu, hogy a PNL-nek ideje lenne hazamennie, mert az exit pollok szerint amúgy ők nyertek. Hallom a két román politikus szavait, az agyam automatikusan fordítja őket, de nem értem, nem is akarom.

5,30 százalék.

Negyed évszázadot éltem le egy olyan országban, ahol 13 év Európai Unió után még mindig van helye egy ilyen pártnak a törvényhozásban, mint az AUR. Negyed évszázadot éltem le egy olyan országban, és azt hittem, hogy ezekkel már csak viccelni lehet.

Hogy elhittem, Dan Tanasă szegénykém tényleg csak egy ökör, akit gyerekkorában azzal ijesztegettek, hogyha nem eszi meg a karfiolt, akkor elviszik a magyarok, és vitézkötéses székely népviseletben kell leélnie hátralévő napjait.

Negyed évszázadot éltem le egy olyan országban, ahol egy olyan hazug embernek, mint George Simion elhiszik az emberek, hogy őt megverték Úz-völgyében, teszik mindezt egy olyan videófelvétel alapján, amit ő maga is törölt, és bassza meg, negyed évszázadot éltem le egy olyan országban, amiről azt hittem, nyugodtan magára hagyhatom néhány évre, mert bár a kapzsiságát nem tudom kordában tartani sehogyan sem, de a gyűlölettől már saját maga is megcsömörlött.

Felelőtlenül hagytam magára. Túl nagy bizalmam volt benne, és most túl sok dühvel kérem számon, miközben csak nem figyeltem rá. Nem az én hibám, de muszáj magamra vennem. Ki, ha nem én?

Ma este borzasztóan szomorú vagyok. Talán nem is helyes, hogy leírom ezeket. Olyan ez a cikk, mint egy rosszul sikerült SMS, amit valami bódult állapotban fogalmaztunk meg, mert azt hittük, hogy ilyenkor látjuk legtisztábban a dolgainkat, majd reggel felkelünk, és bánjuk az egészet. Fogalmam sincs mi lesz reggel, most csak egy egyre csomósabbá váló görcsöt érzek. Próbálok nem üvölteni, és csillapítani magam, hogy ez mégsem világ tragédiája, hogy ez mégis csak

5,30 százalék.

De a fene egye meg, ez mégis 5,30 százalék. Ez pont 0,31 százalékkal több, mint amit egy ilyen párt érdemelne.

Nem azért gyűlölöm igazán őket, mert nem szeretnek minket, hanem azért, mert nem szeretik Romániát sem,

és soha nem is fogják tudni szeretni, mert nem ismerik azt az országot.

Az AUR egy eldugott máramarosi ortodox templomban felejtett örökmécses, ami elhitte magáról, hogy olimpiai láng lehet. Az AUR-t nem románok vezetik, hanem olyanok, akik egyebet sem csináltak, csak megfigyelték a románokat és csak a félelmeiket találták meg. Az AUR nem más, mint az elmúlt három évtized román politikai csalódása.

Amikor már a románokkal közösen nevethettünk a Nagy Románia Párton, és azon is, hogy mekkora baromság volt őket bármikor is megszavazni, amikor majdnem elkönyvelhettük, hogy a Noua Dreaptă (Új Jobboldal) tiszavirág-életű ideje után ennek a vonalnak már nem lesz jövője, akkor 5,30 százalékos eredménnyel bejut egy George Simion és Dan Tanasă vezette párt a román parlamentbe.

UPDATE: Hétfőn reggel, a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága után az eredmények azt mutatják, hogy az AUR 8,68 százalékos támogatottságot szerzett a 2020-as román parlamenti választásokon. Bár végleges eredmények csak szerdán lesznek, ez az arány már nem fog jelentősen változni.

Olvass még Vass Csabától az Azonnalin!

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója
Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek