Horvát államfő: Szerencsénkre Magyarország nem nagy és erős ország

Szerző: Techet Péter
2020.06.11. 16:48

Zoran Milanović azt is elmondta: nem hisz Orbánnak, mikor azt mondja, hogy Budapestnek nincs területi követelése Horvátországgal szemben. Továbbra is tart a tengerre magyar-vita déli szomszédunknál.

Horvát államfő: Szerencsénkre Magyarország nem nagy és erős ország

A Fiuméről szóló emléktábla ügye továbbra is borzolja a kedélyeket délnyugati szomszédunknál. Amint arról az Azonnali beszámolt:

a horvát sajtó egészében elterjedt múlt vasárnap az a fake news, hogy Orbán egy „Fiume, magyar tenger” feliratú táblát avatott volna.

Az emléktáblán azonban az áll: „Fiume – Tengerre magyar”, de a horvát sajtóból végül csak a konzervatív Večernji List napilap volt ezt hajlandó elfogadni. Miután a félrefordítás ellen a fiumei olasz kisebbségi önkormányzat is tiltakozott, beszámolt erről a fiumei olasz napilap, a La Voce del Popolo is.

Mindez azonban nem akadályozta meg például a horvát külügyminisztériumot, hogy bekéresse – nem berendelésről van szó – a zágrábi magyar nagykövetet, akivel az emléktábla jelentéséről akarnak elbeszélgetni, pedig lehet, egyszerűbb lenne egy fordítót megkérdezni. De szintén a félrefordítás kiderülésével nem törődve állt bele Orbánba Fiume baloldali polgármestere, Vojko Obersnel, aki ugyan elismerte, hogy Fiuménak emlékeznie kell sokszínű múltjára, de nem lehet megkérdőjelezni, hogy Horvátország része. Ugyanezt hangsúlyozta a horvát külügyminiszérium nyilatkozata is.

A hétfőn Fiumébe látogató Miroslav Škoro egykori államfőjelölt, aki a július ötödikei parlamenti választásokra önálló listával indul, szintén keményen fogalmazott: noha a politikus közel áll az orbáni nézetekhez, megígérte, hogy ha ő lesz a kormányfő vagy külügyminiszter, határozottan visszautasítja „az orbáni provokációkat”.

Andrej Plenković konzervatív kormányfő azonban csitítani akarta a hangulatot, amikor szerdán közölte: beszélt Orbánnal, és a magyar kormányfő biztosította őt, hogy Budapestnek semmiféle területi követelése nincs Horvátországgal szemben. Ugyanezt Orbán Zoran Milanović szociáldemokrata horvát államfőnek is elmondta, de őt nem nyugtatta meg az orbáni ígéret: Milanović nem hisz Orbánnak, és ezt ajánlja Plenkovićnak is.

Milanović hozzátette: „szerencsénkre Magyarország nem nagy és erős ország”,

de azért azt ajánlja a magyaroknak: fogadják el a történelmet. Mint elmondta, a németek példáját tekinti követendőnek a baloldali horvát államfő, aki szerint Németország kész volt szembenézni a történelmével, és elfogadni a területi veszteségeit.

Milanović amúgy bírálta a horvát nacionalistákat is, mert szerinte

„vannak emberek Horvátországban, akik azt hiszik, azért mert a »Horvát/Horváth« vezetéknév elterjedt Magyarországon, Budapest egy horvát város lenne”.

Milanović arra figyelmeztetett: Horvátország is volt már nagyobb, mint most, de elutasítja azokat, akik akár aziránt nosztalgiáznak.

NYITÓKÉP: Zoran Milanović / Facebook

 
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek