A horvát kormányfő egy fiumei kávézóssal hadakozik, miközben válságot kellene kezelnie

Szerző: Techet Péter
2021.02.23. 08:12

Miután egy fiumei kávézótulajdonos közölte, hogy a nyitást elhalasztó jobboldali horvát kormánypárt tagjait és híveit még elvitelre se hajlandó kiszolgálni, Andrej Plenković kormányfő azt mondta, hogy innen már csak egy lépés a fasizmus. De mi áll a vita hátterében?

A horvát kormányfő egy fiumei kávézóssal hadakozik, miközben válságot kellene kezelnie
„Cserélje ki a HDZ [a jobboldali horvát kormánypárt neve] szót a szerbre és a zsidóra, és mondja meg nekem, hogy diszkrimináció-e ez”

fakadt ki Andrej Plenković horvát kormányfő a hétfői zágrábi sajtótájékoztatóján.

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöki posztját is betöltő mérsékelt jobboldali politikust az háborította fel, hogy február közepén – amikortól az elviteles kávé kiadása lehetségessé vált Horvátországban –

egy fiumei kávézó tulajdonosa azt írta ki a Facebook-oldalára a HDZ politikusainak és híveinek címezve, hogy „ne jöjjetek hozzánk, mert nem látunk szívesen titeket”.

Tomislav Kovačević, a fiumei Three Monkeys kávézó tulajdonosa ezt azzal magyarázta többek között, hogy a HDZ miatt „a hazám olyannyira el van szegényedve, hogy a legnagyobb optimisták se látnak már kiutat”. Kovačević hozzátette azt is, hogy a HDZ mindenkit azonnal fenyegetne, címkézne, aki kritizálni meri a pártot: „Aki nem felel meg nekik, az mind szerb csetnik vagy kommunista vagy más hasonló.” A Facebook-posztját pedig a keményen baloldali Fiuméből azzal fejezte be, hogy „No pasarán”.

TOMISLAV KOVAČEVIĆ A FIUMEI KÁVÉZÓJA ELŐTT. FOTÓ: KARLO MANDIĆ / FB

Plenković valamiért fontosnak érezte, hogy miniszterelnökként hétfői hivatalos sajtótájékoztatóján is foglalkozzon a kávézóssal, ezért rögtön felelősségre vonta a komplett horvát közvéleményt is, mert szerinte ha valaki a szociáldemokratákat tiltaná ki egy kávézóból, már azonnal tiltakozás lenne a válasz. A politikus úgy vélte, hogy a fiumei üzenetben elegendő a HDZ szót a zsidóra vagy szerbre kicserélni, és máris látszana, hogy „a következő lépés a fasizmus”. 

A horvát miniszterelnök azt üzente a fiumei kávézó tulajdonosának, hogy „ha ez lenne a világ egyetlen kávézója, akkor se mennék oda”.

Plenković többek között azt is mondta – utalva a járvány miatti korlátozások következtében a kávézóknak juttatott támogatásokra –, hogy a kormány is fizeti a fiumei helyet. Erre azonban a fiumei kávézós is válaszolt: „Miniszterelnök úr, tudnia kéne, hogy én fizetem önt, nem ön engem” – és azt mondta, hogy másoknak is elő kéne bújniuk, és arccal vállalniuk az ellenszegülést a jelenlegi zágrábi konzervatív-liberális kormánnyal szemben.

Plenković se hagyta azonban annyiban a vitát – egy nap alatt sokadszor állt bele az egyszerű fiumei kávézósba:

„Először lőnek ránk, aztán nem engednek be a kávézókba minket – mi lesz a harmadik lépés?”

tette fel a konzervatív miniszterelnök hétfő este a HDZ zágrábi székháza előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján a költői kérdést.

Vojko Obersnel, Fiume szociáldemokrata polgármestere is megszólalt az ügyben. Noha a politikus elítélte, ha valaki egyes vendégeket szívesen lát, másokat meg nem, inkább azt kifogásolta, hogy Plenković egy válság kellős közepén ilyen ügyekkel foglalkozik: „Én nem emlékszem ilyen kemény reakcióra azóta, hogy ön miniszterelnök” – írta a szocdemek balszárnyához tartozó Obersnel nyílt levélben Plenkovićnak. Lora Vidović, horvát ombudsman viszont közölte: a HDZ-sek kitiltása is felveti a diszkrimináció gyanúját, azaz vizsgálatot kezdeményez a Three Monkeys kávézó tulajdonosa ellen.

A vita főleg a lockdownt érinti, elvégre a kormány eltolta a februárra tervezett nyitásokat – igaz, a kávézó tulajdonosa nem csak ezért, hanem egész politikájáért bírálta a jobboldali kormánypártot. A lockdown kapcsán Krunoslav Capak, az egészségügyi hatóság vezetője azt mondta: el lehetne most már kezdeni a nyitási stratégia tervezését, mert

„az esetek ugyan kicsit növekszenek, de nincs ok aggodalomra, mert a jó idő beköszöntével és az oltások növekedésével ismét esni fognak az esetszámok”.

Capak azt is közölte, hogy Horvátországban a Moderna és a BioNTech-Pfizer vakcináival zajlik az oltás.

Kell-e cirillül olvasni tudni?

Plenković nemcsak a kávézó ügyében került kritikák össztűzébe hétfőn, de azért is, mert a HDZ zágrábi polgármesterjelöltje, Davor Filipović azt mondta, amikor a múlt pénteken elhunyt, vajdasági énekesre, Djordje Balaševićre többen cirillbetűs plakátokkal is emlékeztek Zágráb belvárosában, hogy ő nem tudja azt elolvasni, és eleve nem örül annak, ha cirillbetűs feliratok jelennek meg bárhol is Horvátországban. Plenković szerint ezzel Filipović azonban nem akarta az elhunyt Balaševićet és rajongóit megsérteni: „1984-ben született [Filipović], talán más zenét hallgat”, és ezért eleve nem is lehet azt sem elvárni tőle, hogy magát Balaševićet is ismerje.

Horvátországban május 16-án önkormányzati – helyhatósági és megyei – választások lesznek. Miközben Zágrábban a verseny éles a bal- és a jobboldal között, hogy le tudják-e győzni Milan Bandić független polgármestert, Fiumében – ahol nem indul újra Vojko Obersnel szocdem polgármester – minden bizonnyal a baloldal fog ezúttal is nyerni.

NYITÓKÉP: „A válságban ismerszenek meg a vezetők” – állt a HDZ választási plakátján tavaly nyáron / Bakó Bea, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek