Irán tagadja, hogy ők lőtték ki az ukrán gépet, amerikai „pszichológiai hadviselést” emleget

2020.01.10. 14:40

Teherán állítja: tudományosan képtelenség az amerikaiak sejtése, miszerint iráni rakéták találták el az Iránban lezuhant ukrán gépet.

Irán tagadja, hogy ők lőtték ki az ukrán gépet, amerikai „pszichológiai hadviselést” emleget

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, szerda hajnalban Teherán közelében lezuhant az Ukraine International Teheránból Kijevbe tartó járata. A gép a felszállás után röviddel, még a levegőben kigyulladt, majd a fedélzetén 176 utassal lezuhant, akik mindannyian életüket vesztették a katasztrófában.

Az eseményeket követően hamar elkezdődtek a találgatások, hogy mi is okozhatta a katasztrófát: amerikai műholdak már a gép lezuhanása előtt két iráni rakéta indítását észlelték, ami szerintük az oka is lehet a katasztrófának. Most újabb információk kerültek napvilágra: a New York Times hozott nyilvánosságra egy olyan felvételt, amin az látható,

ahogy az ukrán gépet egy rakétatalálat éri, vélhetően az amerikai műholdak által jelzett iráni rakéták egyike.

Az iráni kormány ezzel szemben továbbra is tagad: annak ellenére, hogy gép fekete dobozait megtalálták, azt nem hajlandó továbbadni a gyártó Boeing részére, sőt, akár két hónapig is eltarthat a fekete dobozokból kinyerni az adatokat. Most újabb hivatalos közleményeket adtak ki, amiről a The Guardian ír: először Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Repülési Szervezet vezetője nyilatkozta, hogy tudományosan képtelenség, hogy egy rakéta el tudta volna találni az ukrán gépet, és az ilyen fajta pletykák logikátlanok.

Ezt követően Ali Rabiei, a teheráni kormány szóvivője nyilatkozta az iráni Press TV-nek, amiben az Egyesült Államokat hibáztatja a „pszichológiai hadviselésért”, mivel Washington

„tudatosan és tudatán kívül is megsérti ezzel az áldozatok gyászoló családjait, hogy ilyen hazugságokat terjeszt.”

Az Egyesült Államok és Irán között régóta rossz viszony áll fent, viszont azóta növekedett a politikai feszültség, hogy Donald Trump parancsára az iráni vezetés egyik legnagyobb befolyással bíró emberét, Kasszem Szulejmáni tábornokot egy, a bagdadi reptér közelében történt amerikai dróntámadás megölte. Az iráni külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif még január 7-én nyilatkozott, amiben egyrészt „kegyetlen bűncselekménynek" nevezte a tábornokkal szembeni merényletet, illetve

szerinte Amerika terrorizálja a környező országokat, ezért a térségben meg vannak számlálva a napjaik.

Pár nap múlva Irán légitámadásokkal válaszolt, amikben amerikai katonai bázisokat céloztak, de ezekben senki sem sérült meg. A légicsapások után pár órával zuhant le az ukrán gép is. Az esetről bővebben itt írtunk, Szalai Máté itt fejtette ki, milyen hatása is lehet a Szulejmáni-ügynek, nemrég pedig Sárközy Miklós iranistát kérdeztük meg, hová vezethet a konfliktus.

FOTÓ: AJ+ (Twitter)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek