+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 9. csütörtök, 19:29
Amerikai források azt állítják: egy véletlen iráni rakétatámadás miatt zuhant le az Ukraine International járata Teherán közelében.

Véletlenül az iráni légvédelem lőhette ki szerdán hajnalban Teherán közelében a katasztrófát szenvedett ukrán utasszállító gépet – tudósít a Reuters amerikai tisztségviselőkre hivatkozva csütörtökön.

 

Az Ukraine International Teheránból Kijevbe tartó járata az Imam Khomeini nemzetközi repülőtérről való felszállása után röviddel zuhant le 176 utassal a fedélzetén, túlélőket nem találtak. A katasztrófa kivizsgálása innentől az iráni hatóságok feladata lesz majd, azonban azok nem hajlandóak a gyártó amerikai Boeingnek kiadni a gép fekete dobozait.

 

Most amerikai források azt állítják:

 

az Egyesült Államok műholdjai röviddel a repülőgép lezuhanása előtt két iráni rakéta indítását észlelték, szerintük ez lehet a katasztrófa oka is.

 

Két másik washingtoni forrás azt állította: a repülőgép lelövése véletlen eredménye lehetett. Donald Trump amerikai elnök szerdai sajtókonferenciáján azt mondta, „valaki hibát követhetett el” hozzátéve, hogy gyanakszik a gép lelövésének körülményei miatt.

 

A teheráni ukrán nagykövetség honlapján röviddel a gép lezuhanása után megjelent egy közlemény, melyben a hajtómű hibáját jelölték meg a katasztrófa okaként. Később azonban a közleményt levették a honlapról, a korábbi információt pedig nem hivatalosnak nyilvánították. Azóta az ukrán hatóságok négy lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel azzal kapcsolatban, mi is okozhatta a balesetet: ezek között a rakétatámadás és a terrorizmus is szerepel, miután az iráni nyomozók szerint a repülő már a becsapódása előtt kigyulladt.

 

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök türelemre intett az ügyben: kijelentette,

 

a katasztrófa „nem képezheti médiafelhajtás, szenzációhajhászat és összeesküvés-elméletek tárgyát”.

 

Mindenesetre a hajtóműhiba nem tűnik valószínű oknak, miután a csupán hároméves, Boeing 737 típusú gép épp két nappal a lezuhanása előtt, január 6-án esett át átvizsgáláson. Az sem tűnik valószínűnek, hogy Irán szándékosan lőtte volna le a gépet, ugyanis a fedélzeten tartózkodók nagy része iráni állampolgár volt: a katasztrófa következtében 82 iráni, 63 kanadai, 11 ukrán, 10 svéd, 4 afgán és 3-3 német és brit állampolgár vesztette életét.

 

Iránban és Irakban egyébként jelentősen növekedett a politikai feszültség miután Donald Trump parancsára az iráni vezetés legnagyobb befolyással bíró külpolitikusát,

 

Kasszem Szulejmánit egy, a bagdadi reptér közelében történt amerikai dróntámadás megölte.

 

Pár nap múlva Irán légitámadásokkal válaszolt (ezekben senki nem sérült meg), a légicsapások után pár órával zuhant le az ukrán gép is. Az esetről bővebben itt írtunk, Szalai Máté itt fejtette ki, milyen hatása is lehet a Szulejmáni-ügynek, nemrég pedig Sárközy Miklós iranistát kérdeztük meg, hová vezethet a konfliktus.

 

BORÍTÓKÉP: AJ+ / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás