Jöhet az ÖVP-Zöldek koalíció Ausztriában? Percről percre Bécsből!

2019.09.29. 16:30

Az ÖVP 37 százalékkal megnyerte az osztrák választást, eddigi koalíciós partnere, az FPÖ nagyot veszített, és 16 százalékra esett. A 14 százalékot kaszáló Zöldekkel is meglehet a többsége Kurzéknak. Az Azonnalin percről percre követjük a fejleményeket, és a helyszínről jelentkezünk a pártok választási bulijairól!

Jöhet az ÖVP-Zöldek koalíció Ausztriában? Percről percre Bécsből!

+++ FRISSÍTSD A CIKKET GYAKRAN, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

Frissítés

Bukovics Martin

Bussi baba

22:02 Bukovics Martin

Szóval mára ennyi volt, unalmasabb lett az eredmény, mint hittük. Akit Sebastian Kurz lelkivilága még érdekelne, olvassa el Techet Péter véleménycikkét és gyorselemzését a mai napról! Köszönjük, hogy velünk voltatok, két év múlva újra itt!

Bukovics Martin

A nap nyertese egyébként egy bútoráruház

22:00 Bukovics Martin

Az XXXLutz számos osztrák online portálon elkezdett nyomni egy olyan bannerkampányt, amiben egy esetleges kormánykoalíció szerepőivel próbáltatja ki az ágyait. Kipróbáltam számos opciót: egy ÖVP-FPÖ-koalíció esetén Sebastian Kurz és Norbert Hofer házastársi csókkal aludnának el, egy ÖVP-Zöldek-felállás elhidegülést és deklarált külön takarót jelentene, egy ÖVP-Zöldek-Neos-felállás pedig egy Zöldek-Neos-civakodást, majd Kurz közbeavatkozását, és egy azt követő jóéjszakátmesét hozna. Utóbbit képekben is mutatom:

Bukovics Martin

Kik szavaztak Kurzra?

21:44 Bukovics Martin

A Die Presse közölt egy választásnapi közvélemény-kutatást arról, hogy kik szavaztak az egyes pártokra. Eszerint alig van olyan társadalmi csoport, ahol ne az ÖVP tarolt volna: legnagyobb arányban az osztrák nyugdíjasok (49 százalékuk Kurz-szavazó), az osztrák nők (41 százalékuk választotta az ÖVP-t), az érettségivel nem rendelkezők (itt is 41 százalék) és a vállalkozók (37 százalék kurzista) körében volt népszerű a régi-új kancellár. A Mérce szerzőit és szerkesztőit azzal az információval szeretném üdvözölni a bécsi SPÖ-székház fűtött sajtószobájából, hogy a munkásosztály 33 százaléka az FPÖ-re szavazott, 27 százalékuk az ÖVP-re, és csak 25 százalék az SPÖ-re. A Zöldek az érettségivel rendelkezők, a NEOS pedig a vállalkozók körében hozták a legjobb eredményt.

Bukovics Martin

Az SPÖ minden téren progresszív

21:35 Bukovics Martin

A fröccsnek való szóda elfogyott, ezért Almdudlerrel akarják adni a fehérbort. Na, valahogy így kell vonzóvá tenni a sört!

Illés Gergő

Derekasan helytállt az Osztrák Sörpárt

21:31 Illés Gergő

Techet Péter kollégám ma reggel Peter Pilz Jetzt-pártja mellett tette le a garast véleménycikkében, sajnos úgy tűnik, hiába, hiszen a Jetzt körülbelül két százalékra volt jó a választásokon, így kiestek. Persze ha már az ember a parlamentből kiesett, vagy a küszöböt át nem ugró pártokat támogat, igazán támogathatná az Osztrák Sörpártot is, mely ügyes kampánnyal a szavazatok 0,1 százalékát (szám szerint pedig 3 649 szavazatot) szerezte meg a voksoláson.

Azt hiszem azt, hogy miről is szólhat az Osztrák Sörpárt, nem kell különösebben túlmagyaráznom, így megyek is, és iszom egy Märzent. Prost!

KAMPÁNYKONTENT A SÖRPÁRTTÓL, HOZZÁ A FELIRAT: SEBASTIAN, NEM VAGY ÖNMAGAD, HA JÓZAN VAGY. /FACEBOOK
Bukovics Martin

FPÖ: Se Kickl, se Hofer, csak buli

21:20 Bukovics Martin

Így bulizol, mikor 16 százalékot kaptál, de vesz téged a kamera.

Illés Gergő

Itt vannak az előzetes végeredmények!

21:16 Illés Gergő

Már a levélszavazatok nélkül, azokat csak most kezdik felnyitni, és jó egymillió van belőlük. Olyanoknak jár a levélszavazat, akik egyébként nem tudnának személyesen megjelenni a szavazóhelyiségeknél, feldolgozásukkal még az eredmény is változhat majd egy kicsit.

ÖVP: 38,35 százalék
SPÖ: 21,54 százalék
FPÖ: 17,25 százalék
Zöldek: 12,35 százalék
Neos: 7,36 százalék
Jetzt: 1,87 százalék

Bukovics Martin

Úgy ünnepelnek az FPÖ-sök, mintha mi sem történt volna

21:04 Bukovics Martin

Az FPÖ a bécsi vidámparkban, vagyis a Praterben tartja a választási buliját, ahol semmi nem érződik a katasztrofális, csupán 16 százalékos választási eredményből. Alkoholból akad bőven, a hangulat kiváló még annak ellenére is, hogy a körülbelül 800 fő befogadóképességű teremnek a fele-harmada telt csak meg, de aki ott van, az nagyon lelkes. A megjelenteknek Dominik Nepp, a bécsi FPÖ elnöke tartott is egy beszédet – és nyilatkozott az Azonnalinak is –, melyben kifejtette, nincs semmi baj a mostani eredménnyel, hiszen ezt egy átmeneti állapotnak tekintik, és a 2020-as bécsi tartományi választásra újra 20 százalék fölé küzdenék magukat. Ezt a kijelentést óriási üdvrivalgás kísérte.

Este kilencig egyébként a pártvezetésből senki nem mutatkozott a Praterben, Norbert Hofert és Herbert Kicklt este tíz környékére ígérik. Egyébként az Azonnali nem reprezentatív körkérdése szerint a jelen lévő párttagság a keményvonalasabb Kickllel szimpatizál inkább a mérsékelt Hoferrel szemben, Heinz-Christian Strache megítélésében viszont már jobban megoszlanak a vélemények. Az FPÖ-sökkel készített videónkat holnap egyébként meg is nézhetitek majd az Azonnalin!

Illés Gergő

A Zöldek visszafogadnák Pilzet?

20:48 Illés Gergő

Erre utaló nyilatkozatot tett legalábbis Werner Kogler pártelnök, mikor azt mondta, a párt „zöld szívvel mindenre nyitott”. Kérdés persze, hogy a zöld-szakadár ezt Pilz is annyira akarná-e, a politikus ugyanis csak annyit mondott, egyelőre a feleségével utazna el Olaszországba. Az vesse rá az első követ, aki nem ezt nyilatkozta volna le a helyében, miután 2 százalékos eredménnyel esik ki a parlamentből.

Illés Gergő

Kurz nélkül is lehetséges a parlamenti többség...

20:40 Illés Gergő

...már persze ha elszakadunk a realitások talajáról. Ugyanis, ha feltételezzük, hogy a szocdemek összeállnak a Szabadságpárttal és a Zöldekkel, máris kapunk egy 97 fős parlamenti többséget, míg az ÖVP és a Neos maradhatna ellenzékben.

Az SPÖ és az FPÖ ironikus módon egyszer már szavazott együtt: az ők, illetve Peter Pilz pártjának szavazatai segítségével sikerült megbuktatni a Kurz-kormányt az Ibiza-botrány után május végén (akkor a Zöldek még parlamenten kívüli párt voltak). Persze ez nem jelenti azt, hogy a Zöldek vagy a szocdemek valaha is hajlandóak lennének összefogni a szélsőjobbal, de az elméleti lehetőség megvan rá. Ha szeretnél osztrák koalíciós eshetőségekkel matekozni, ide kattints!

Illés Gergő

Time to Say Goodbye

20:22 Illés Gergő

– csendült fel a Peter Pilz-féle Jetzt eredményváróján a régi sláger a pártelnök az osztrák köztévének adott nyilatkozata után. „Azt hittem, sikerülni fog – nem sikerült” – nyilatkozta a pártelnök. A leginkább az osztrák Schiffer Andrásként jellemezhető Pilz két éve még a régi pártját, a Zöldeket kiütve került be listájával a parlamentbe, de az egyszeri sikert nem sikerült meglovagolnia: míg a Zöldek saját támogatottságukat megnégyszerezve jöttek vissza, Pilzék 2 százalékkal estek ki. Time to Say Goodbye – így kell szépen veszíteni.

Illés Gergő

A legmagasabb végzettségűek szíve a Zöldeké, a legkevésbé képzettek a szocdemek felé húznak

20:12 Illés Gergő

Az érettségivel és az egyetemi végzettséggel rendelkezők húzzák fel leginkább a Zöldek eredményét, míg a csupán általános iskolát végzettek inkább a szocdemek felé húznak, mutatja a Sora felmérése.

Ha csak a diplomások választhatnának, a Zöldek 37 százalékot kapnának, őket az ÖVP követné 30, majd az SPÖ 14 és a Neos 12 százalékkal, a szabadságpárt pedig a bejutási küszöbön egyensúlyoz az egyetemi végzettségűek között. Az érettségivel rendelkezők között már kicsit gyengébbek, 27 százalékosak a Zöldek, 32 százalékosak Kurzék, 18 százalékosak a szocdemek, 10 százalékos a Neos, de az FPÖ-re itt is alig szavazna valaki.

Kurz Néppártja leginkább a szakközépiskolai végzettségűek szívét hódítja el, a régi-új kancellár itt 45 százalékot kapna, az SPÖ 21-et, az FPÖ 18-at, a Neos 9-et és a Zöldek csak 6-ot. A csupán általánost végzettek között viszont az SPÖ tarol, itt Pamela Rendi-Wagner pártja 33 százalékot kapna, Kurzék 29-cel, az FPÖ 21-gyel, a Zöldek 10-zel és a Neos 6-tal követi őket.

Illés Gergő

Nem mond le a pártvezetés az FPÖ-nél

19:59 Illés Gergő

„Minden nappal kicsit nehezebb lett a hátizsák” – így magyarázkodik az FPÖ társelnöke, Norbert Hofer a párt katasztrofális, csupán 16 százalékos választási eredménye miatt. Hozzátette, a választási eredmény nem ad felhatalmazást a kormányzásra számukra, inkább a pártot szeretné megújítani – minden jel arra utal tehát, hogy az FPÖ ellenzékbe vonul még akkor is, ha egyébként az ÖVP-vel együtt még lenne is kormánytöbbségük. Egyébként a Herbert Kickl-Norbert Hofer duó marad majd a szélsőjobbos szervezet élén, nem lesz tehát lemondás az eredmény miatt. 

Bukovics Martin

Az ORF már focimeccseket mutat

19:18 Bukovics Martin

Annyira unalmas eredmény született, hogy az osztrák közszolgálati ORF már inkább a Sturm Graz és az Admira meccsének összefoglalóját mutatja. Mi pedig szépen át is megyünk az SPÖ-től a másik nagy vesztes FPÖ-höz a sok jót ígérő nevű Prater Almba!

Bukovics Martin

A bécsi főpolgi elemez

19:15 Bukovics Martin

Ugyan Bécset az SPÖ nyerte 25 százalék körüli eredménnyel, de ettől még nincs okunk ünnepelni – kezdte sajtótájékoztatóját Michael Ludwig bécsi SPÖ-s főpolgármester, aki szerint nem lesznek asztalon személyi kérdések a holnapi elnökségi ülésén a pártnak. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy csak Bécsben 260 ezer levélszavazatot igényeltek, amiket csütörtökig számolnak majd meg. Mivel a levélszavazóknál az SPÖ kifejezetten jól szokott szerepelni, ezért Ludwig arra számít, hogy pártja országos eredménye a mostani állásnál jobb lesz.

Ludwig elmondta, ők már 2017-ben is megmondták Sebastian Kurznak, hogy az FPÖ nehéz koalíciós partner, jól gondolja meg, belemegy-e velük a kormányzásba, de Kurz nem hallgatott rájuk, így megint megismétlődött az, ami anno Schüssel alatt: felbomlott az ÖVP-FPÖ-kormány. „Ebben már-már mintát vélek felfedezni” – kommentálta Ludwig, aki szerint Kurz a mostani kampányban tudatosan ment rá az FPÖ szavazóira, akivel ezért a jelenlegi szociálpolitikai hangsúlyával az SPÖ nem is nagyon tudna versenyezni.

Bakó Bea

Itt vannak a legfrissebb eredmények: a feldolgozottság 92,5 százalékos

19:09 Bakó Bea

+ ÖVP: 37,2 százalék, 71 mandátum

+ SPÖ: 21,7 százalék, 41 mandátum

+ FPÖ: 16 százalék, 30 mandátum

+ NEOS: 7,8 százalék, 15 mandátum

+ Jetzt (Liste Pilz): 2 százalék, nem jut be a parlamentbe 

+ Zöldek: 14 százalék, 26 mandátum

92,5 százalékát összesítették eddig a szavazatoknak, a választási részvétel 75,4 százalékos volt.

Bakó Bea

Itt ünnepel a jövő

19:02 Bakó Bea

ITT ÜNNEPEL A JÖVŐ, HIRDETIK A BULIT A BEJÁRATNÁL A NEOS-OSOK.

A RONDA RÓZSASZÍNRE KIVILÁGÍTOTT TERASZON OLYAN ARCOK SÖRÖZNEK, AMILYENEKET OTTHON LEGINKÁBB A MOMENTUM KÖRNYÉKÉN LÁTNI.

EGYVALAKI BIZTOS KÖRNYEZETSZENNYEZŐ MÓDON JÖTT A BULIBA.
Illés Gergő

Részvételi adatok: nem jó, de nem is tragikus

18:55 Illés Gergő

Ausztriában a parlamenti választásokon hagyományosan elég magas, rendre 75 százalék feletti a részvétel, az 1999 óta megtartott hét voksoláson csak egyszer – 2013-ban – fordult elő, hogy ezalatt maradtak a részvételi adatok, akkor is 74,9 százalékot sikerült összehozni.

Idén a szavazatok 86,9 százalékának megszámlálása után  75,4 százalékos részvételre lehet számítani, ez valamivel alacsonyabb a két évvel ezelőtti, 80 százalékos eredménynél, de nem is lehet mondani, hogy érdektelenségbe fulladt volna az előrehozott voksolás.

Bukovics Martin

Mit mond az osztrák sajtó?

18:54 Bukovics Martin

+ Rainer Nowak, a konzervatív Die Presse főszerkesztője ritka világosan, már a címben az ÖVP és a Zöldek vezetőihez fordul: „Mozduljatok már, merjétek megpróbálni!” Szerinte bár Kurznak az FPÖ-vel lenne a legkönnyebb dolga, de a társadalom részéről semmiféle pozitív visszhang nem fogadna sem egy ÖVP-FPÖ, sem egy ÖVP-SPÖ-kormányt. A két pártot Nowak egyébként a választás veszteseinek nevezi. Így már csak egy konzervatív-zöld kormány marad, esetleg kiegészülve a liberális NEOS-szal.

+ Martina Salomon, a Kurier főszerkesztője Sebastian Kurz lehengerlő győzelméről ír. Szerinte Kurznak megnőtt a mozgástere, ugyanis lényegében bárkivel koalíciót tud most kötni, kérdés, melyik pártnak áll ez érdekében. Az FPÖ-nek például nem, ott Salomon arra számít, hogy a párt Kickllel az élén radikalizálódni fog ellenzékben, Norbert Hofer meg majd ellesz valami kényelmes parlamenti alelnöki pozícióban.

+ Michael Völker, a Der Standard újságírója Peter Pilz be nem jutásának okairól ír. Szerinte Pilz egyszerűen képtelen csapatban dolgozni, és ezt a választók is észlelték. A Zöldeknek ezzel szemben jót tett a kényszerpihenő, Werner Koglerrel az élen nem csak megtanultak csapatban dolgozni, de a témáikat is újrarendezték, és jót tett nekik a sajtó klímaváltozást tematizáló hozzáállása is.

Illés Gergő

A 30 alattiak körében már fej-fej mellett Kurz és a Zöldek

18:48 Illés Gergő

Szintén egy érdekes Sora közvélemény-kutatás: ha csak a 30 év alatti választókat nézzük, akkor a Kurz-féle ÖVP és a Zöldek egyaránt 27 százalék környékén vannak. Vagyis míg a fiatalokat a Zöldek jelentősen jobban, addig Kurzék kevésbé tudják megszólítani, de a 30 alattiak körében 20 százalékos eredménnyel népszerűbb volt az FPÖ az országos átlagánál (16 százalék).

A 60 fölöttiek többségének viszont továbbra is a régi, néppárti-szocdem nagykoalíciók vannak beakadva: ha csak az ő szavazataikat nézzük, az ÖVP-SPÖ-duó a szavazatok háromnegyedét nyerné meg. 

Bakó Bea

A NEOS listavezetője minden kérdésre ugyanazt mondja

18:43 Bakó Bea

Naná, hogy nagyon elégedett és nagyon örül, hiszen a NEOS a valaha volt legjobb eredményét érte el – örömködött az őt körülvevő újságíróknak Beate Meinl-Reisinger, a liberális párt listavezetője. Érthető, hogy örül, hiszen két évvel ezelőtt 5,3 százalékot értek el, most 7,8-at. A jövőre vonatkozó kérdésekre Meinl-Reisinger csak azt ismételgette: az a lényeg, hogy az ÖVP-FPÖ kurzus megbukott, most valami másnak kell jönnie, és Kurzon áll, hogy mit lép.

Techet Péter

Végleges eredmény a leggazdagabb tartományból: a Zöldek a másodikak

18:42 Techet Péter

Megvan a legnyugatibb és leggazdagabb Vorarlberg tartomány eredménye. Valamennyi körzetet az ÖVP nyert. Kurz pártja az országos harminchét százalékot hozta. A svájci dialektust beszélő vorarlbergiek között főleg két párt tarolt: a Zöldek, akik tizenhat százalékkal másodikak, és a liberális Neos, amely tizenhárom százalékkal dupla annyi voksot kapott, mint az országos eredménye.

Az FPÖ itt tizenöt százalékot kapott, az SPÖ fej-fej mellett áll a Neos-szal, de itt a vörösök mindig is nagyon gyengék voltak.

Mint nemrég megírtuk: nemrég felmerült egy svájci politikusban, hogy Svájchoz kéne csatolni az osztrák tartományt. Száz évvel ezelőtt népszavazáson a vorarlbergiak amúgy a Svájchoz tartozásra mondtak igent.

Illés Gergő

A legjobban a szélsőjobbosok rajongtak az előző kormányért

18:38 Illés Gergő

A Sora/ISA az ORF osztrák köztévének készített közvélemény-kutatása szerint leginkább a szélsőjobbos FPÖ-szavazóknak tetszett az előző, türkiz-kék, vagyis néppárti-szabadságpárti kormány, támogatóik fele volt nagyon elégedett a kormányzással. Ugyanezt csupán az ÖVP-sek 29 százaléka mondta, további 60 százalékuk viszonylag elégedett volt, míg 9 százalékuknak nem jött be annyira a közös kormány. Az FPÖ-söknél 42 százaléknyian voltak a viszonylag elégedettek, 5 százaléknak nem annyira tetszett a Kurz-Strache-tandem. 

Az ellenzéki pártok érthetően még ennyire sem rajongtak a jobboldali kettősért: az SPÖ-sök 6 százaléka viszonylag elégedett volt, kevésbé elégedett 44 százalék volt, ugyanez az arány a Zöldeknél 3, illetve 37 százalék. A Neos már nem ennyire egyértelmű eset, itt a választók 35 százaléka viszonylag elégedett volt, 49 pedig nem annyira. 

Techet Péter

A Techetek ősi fészkét is hozza Kurz, de itt erősek a szocdemek is nagyon

18:35 Techet Péter

A Techet-család nagyrészt dél-burgenlandi volt, itt voltak malmaik. Kotezicken (Sárosszék) volt az egyik központjuk, ez ma Mischendorf (Pinkamiske) része. Megnéztem, mik lettek itt az eredmények.

Burgenland eleve vörös tartomány, Dél-Burgenland pláne. De most itt is tarolt Kurz ÖVP-je. Két évvel ezelőtt még az SPÖ volt a legerősebb párt Mischendorfban: az akkori harmincöt százalékukat tudták idén is tartani, de az ÖVP rájuk vert most hét százalékot, Kurz pártja a Techetek földjén negyvenkét százalékkal első. (Mint előbb írtam, ez legalábbis a felmenőimnek nem lehet ellenére, mert egyikük finanszírozta a tartományi ÖVP alapítását, mai rokonaim egy része már nem annyira Kurz-fan, inkább szocdemek és neososok.)

Az FPÖ megfeleződött. A Zöldek (2,89 százalék) és a liberálisok (3,88 százalék) ebben a dél-burgenlandi községben nem különösen játszanak. Kérésemet, hogy Pilzre tessék szavazni, csak heten fogadták meg, ennyien voksoltak Peter Pilz pártjára. Kommunista pedig összesen három van a faluban, gondolom, a helyiek névről ismerik őket.

Illés Gergő

Zöldül a vörös város

18:28 Illés Gergő

Befutottak az első eredmények Bécsből, ahol bár a hagyományosan erős szocdemek még mindig maradtak a legerősebbek, jelentősen visszaestek, a Der Standard élője szerint 30 százalék alá. Két éve még 34,5 százalékot kaptak a fővárosban, most már csak 28,3 jött össze. Ennél jobban örülhetnek a Zöldek, akik történelmi eredményt elkönyvelve 20,7 százalékon állnak, ők Bécsben legutóbb 2006-ban voltak ilyen erősek, mikor 17,4 százalékot kaptak.

Picit javítva 24,1 százalékos a fővárosban az ÖVP, nagyot rontva csupán 12,7-en áll az FPÖ. A Neos is felülmúlta országos eredményét, itt 9,2 százalékot kapott, míg a Peter Pilz-féle Jetzt is erősebb volt itt, mint országosan, igaz, így is csak 3,2 százalékot kapott.

Bukovics Martin

SPÖ: Nem ezt vártuk, de folytatjuk, mert nekünk van igazunk!

18:26 Bukovics Martin

Majdnem fellökött Pamela Rendi-Wagner SPÖ-elnök, ahogy bejött testőreivel és népes, kampánytáblákkal felfegyverzett százfős aktivistakíséretével. Hosszan ünnepeltette magát, majd kiállt a színpadra, és azt mondta, kell annyira őszintének lenni, hogy kijelentse: nem ezt várták, nem ezért küzdöttek. Szerinte viszont pártja a helyes témákért állt ki a kampányban, amelyek nem csak eddig voltak helyesek, hanem bizony azok lesznek a jövőben is, ezért arra kér mindenkit, hogy egyfajta közbülső állomásként tekintsem a mostani 22 százalék körüli választási eredményre, és folytassa tovább az emberségért és szolidaritásért folytatott küzdelmet.

Techet Péter

Mit csinálj New Yorkban, ha nem akarsz elszakadni Ausztriától?

18:23 Techet Péter

Nálam még csak most volt dél. Délutánra, ha meglesz már az eredmény, és én is megírtam az elemzésemet, nem kell teljesen elszakadnom Ausztriától azért.

Például elmegyek a Neue Galeriebe, amely a Central Park közelében főleg német, de elsősorban osztrák műveknek szentelt. Januárig egy speciális Klimt-kiállítás nézhető meg itt. Ajánlom!

Illés Gergő

Nem a Neoson fog múlni a parlamenti többség

18:18 Illés Gergő

A Neos frakcióvezető-helyettese, Nikolaus Scherak egyébként abszolút nyitott az együttműködésre az ÖVP-vel, ezt politikusul úgy mondják, hogy szerinte a párt „kész átvenni a felelősséget”. Valamint azt is hozzátette a Der Standard kérdésére, hogy a legfontosabb, hogy a parlamentben stabil többség legyen a jövőt illető fontos kérdésekről, erre pedig a Neos „rendelkezésre áll majd”. Egyébként ha Kurz mellé az osztrák Momentum beáll koalíciós partnernek, az még nem elég a többséghez: az ÖVP-vel együtt 85 mandátumuk lenne, a többséghez 92 kell.

Bukovics Martin

Összefogott a kis szélsőbaloldali pártok többsége

18:15 Bukovics Martin

Az idei osztrák választás azért is érdekes, mert nagyjából egy listán indul az összes aprócska szélsőbaloldali képződmény, mégpedig a legnagyobb ilyen párt, az 1918-ban alapított kommunista KPÖ vezetésével. (A KPÖ egyébként Grazban kifejezetten erős, az önkormányzati választáson rendre 20 százalék körül szerepel.) A KPÖ 2017-ben 0,78 százalékot kapott. Vajon mennyit kapnak idén?

Techet Péter

Kismarton ismét az ÖVP-é

18:15 Techet Péter

Burgenland fővárosát, Kismartont (Eisenstadtot) magabiztosan nyerte meg az ÖVP. A város persze mindig is a polgári pártra szavazott. Ami meglepetés, az a Zöldek jó szereplése: Majdnem tíz százalékkal kapott az ökopárt a burgenlandi fővárosban, többet, mint két éve.

Az ÖVO 41, az SPÖ 20, az FPÖ 14, a Zöldek 13 és a NEOS 7 százalékot hozott. Van huszonnyolc kommunista voks is, ez egy százalékra se elegendő azonban.

Amúgy egyik rokonom, Felix Techet volt a burgenlandi ÖVP egyik alapítója, finanszírozója – egész vagyonát a pártra hagyta. ☹

Techet Péter

Jönnek a vidéki eredmények: Kurz ÖVP-je eszméletlenül tarol, de erősek a Zöldek is

18:09 Techet Péter

Sebastian Kurz ÖVP-je brutálisan elvinni látszik a vidéki Ausztriát. A nagyvárosokból még nincsenek adatok, de az összes tartományban már gyorsan haladnak a vidéki körzetek feldolgozottságai. Burgenlandtól Vorarlbergig mindenütt egy tendencia látható: az ország türkizkék lett. Egy tiroli falvakban az ÖVP hetven-nyolcvan százalék körül jár. Azonban a nyugati tartományok falvaiban a Zöldek is jól szerepelnek. Vorarlberg vidéki részein az ökopárt húsz százalék körüli eredményeket hoz az ORF információi szerint.

Illés Gergő

A NEOS kéreti magát

18:07 Illés Gergő

Csak abba a buliba megy az ember, ahová meg is hívják, mondja Helmut Brandstätter, a jobbliberális Neos jelöltje, és a Kurier napilap volt főszerkesztője arról, hogy belemennének-e egy koalícióba esetlegesen az ÖVP-vel. Egyébként a párt eredményével nagyon elégedett, jelenleg az osztrák Momentum 7,5 százalékon áll, de ahogy Brandstätter fogalmazott: lesz az még 8 százalék is, hiszen a levélszavazatokat még nem számolták össze. Brandstätter egyébként egy Sebastian Kurzot és Herbert Kicklt egy platformra helyező botránykönyvvel lépett be a választási kampányba, amelyben néha a hatás kedvéért osztrák Orbánként jellemzi a régi-új kancellárt.

Techet Péter

Szakadni fog az FPÖ?

18:00 Techet Péter

A várakozásokat is alulmúlóan rosszul szerepelt az FPÖ. Az Azonnali a magyar sajtóban egyedül írt már augusztus vége óta az FPÖ szakadásának lehetőségéről, amely Kurznak is nagyon jól jönne.

Most Wolfgang Fellner bulvárnapilapja, az Österreich is már ezt véli tudni. A várható pártszakadásnak nem csak az az oka, hogy a párt kormányon ismét csak brutális dilettantizmusát és korruptságát mutatta, de az is, hogy az osztrák bulvármédia egésze beállt Sebastian Kurz mögé. Először fordult elő az is, hogy a korábban mindig a szocdemekhez vagy a széljobbhoz húzó Kronen Zeitung is az ÖVP-t támogatta. Ráadásul mivel az ibizia videó tanúsága szerint Strache eme bulvárlapot akarta volna megvenni, a szerkesztőség nagyon ellenséges volt a szélsőjobboldali párttal szemben.

Az Österreich tehát úgy tudja: elkerülhetetlen a pártszakadás az FPÖ-ben. A párt rossz szereplése után még inkább felszínre fog jönni a mérsékeltebb Hofer-szárny és a náci Kickl-szárny közötti vita, ráadásul Strachéval is kell valamit csinálni. A volt pártelnök, bukott alkancellár egyre mélyebbre süllyed a botrányba, miszerint pártpénzből élt igen csak nagylábon (havi tízezer eurót kaphatott csak a ruháira és lakására, további tizenegyezer eurót kaphatott a felesége havonta a ruhatárára). De nem lehet teljesen letolni a pályáról Strachét. A hírek szerint arra készül, hogy a jövő évi bécsi tartományi választáson önálló listával indul – amely hivatalossá tehetné a várható pártszakadást.

Az FPÖ 2005-ben már egyszer szakadt. Akkor is az ÖVP-vel kormányzott, és akkor is korrupciós ügyekben sülyedt el. Akkor a Haider-csapat szállt ki, és vették át Strachéék az FPÖ-t. Most Haider sorsát élheti át Strache: neki kellhet kiszállnia. Az, hogy a Kickl-féle náci tábor Strachéval tart, vagy alapít egy harmadik pártot, még kérdéses.

Bukovics Martin

Ausztriának új nemzeti színe van

18:00 Bukovics Martin

Kurz Néppártjának türkizkékje, amely Tirolban és Felső-Ausztriában nyert a legnagyobbakat. Az SPÖ szinte csak nagyvárosokban tudott nyerni, de jól szerepelt a rendpárti SPÖ-s tartományi miniszterelnök, Hans-Peter Doskozil vezette Burgenlandban is. Az FPÖ Karintiában, Stájerországban és Felső-Ausztriában maradt erős. A liberális NEOS Vorarlbergben szerepelt az országos eredményen jelentősen felül.

Techet Péter

שנה טובה minden kedves Azonnali-olvasónak! De főleg Kurz úrnak!

17:50 Techet Péter

Ez az év már mindenképpen jól kezdődik az osztrák Wunderkindnek, Sebastian Kurznak. Mivel Ausztriában már a délután ötórai exit pollok is általában elég pontos eredményt szoktak hozni, már kijelenthetjük:

Sebastian Kurz történelmi győzelmet aratott.

A Néppárt a negyven százalékos álomhatár közelébe kúszott fel, miközben a szélsőjobboldali FPÖ teljesen összeomlott, és még a húsz százalékot se érte el.

Kurz hatalmas győzelmét mutatja, hogy szabadon válogathat a koalíciós partnerek között. Folytathatja a meggyengült és várhatóan széteső FPÖ-vel, amelynek már nem kell adnia egyetlen fontos minisztériumot sem. De kiprróbálhatja az első konzervatív-zöld-kormányt is, esetleg bevéve még az osztrák Momentumot, a Neost is. Sőt, ha mázlija van, akár a Neos-szal egyedül is kijöhet egy színtiszta polgár kormány.

Egy valamit már láthatunk: ahogy Kurz nem Orbán, úgy Ausztria sem Magyarország.

Ami Magyarországon a társadalom több mint felének megfelel, az Ausztriában alig tizenhat százaléknak kell csak.

Gut gemacht, Österreich!

Bukovics Martin

Gyorselemzésem: Ausztria nem Sebastian Kurzot, hanem Markus Södert akarta

17:47 Bukovics Martin

Mind az Azonnali szerkesztőségi chatében, mind az SPÖ sajtótermében közmegegyezés uralkodik arról, hogy a következő osztrák kormányt az ÖVP és a Zöldek alkotják majd. Vagyis lényegében Ausztria megszavazta magának Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnök-miniszterelnökének irányvonalát, aki pártját másfél év alatt visszavitte az AfD-vel versengeni akaró migránsellenes pártból egy zöldebb Bajorországért dolgozó nyitott néppárttá, Bajorországot pedig Németország bezöldítésének éllovasává tenné.

Bukovics Martin

Kézműves SPÖ-kampány a választás napján

17:45 Bukovics Martin

A Mariahilfer Straße Westbahnhof felőli végénél lévő Zieglergasse metrómegállót ellepték a postitek, amiken Pamela Rendi-Wagner, a szociáldemokraták kancellárjelöltje arra kérleli a cetliket elolvasókat, hogy az emberség győzelme érdekében szavazzanak.

Bakó Bea

Kölcsönös a távolságtartás az ÖVP és az FPÖ között

17:44 Bakó Bea

Franz Fischler, az ÖVP veteránja, korábbi EU-biztos, aki nemrég az Azonnalinak adott interjúban is már ezt pedzegette, azt nyilatkozta: nagyon örül az ÖVP jó eredményének, és a személyes kívánsága az, hogy az FPÖ-vel ne lépjenek koalícióra. Úgy tűnik, ebben megegyezhetnek Vilimskyvel.

Bakó Bea

Úgy tűnik, az FPÖ ezzel az eredménnyel mégse akar kormányozni

17:39 Bakó Bea

Az eredmény nem felhatalmazás a kormányzás folytatására, ezt „egy újrakezdésre való megbízásként értelmezzük” – mondta Harald Vilimsky, az FPÖ EP-képviselője. Eszerint úgy néz ki, hogy ellenzékbe vonulnak.

Az ÖVP-nek egyébként a Zöldekkel is simán meglenne a többsége, tehát nem szorulnak rá egy nagykoalícióra az SPÖ-vel.

Bukovics Martin

Vannak új számok!

17:39 Bukovics Martin

Igaz, nagy különbség nincs. A szavazatok 56,4 százalékos összeszámlálásakor ez az állás: ÖVP 37,2, SPÖ 21,8, FPÖ 16,0, Zöldek 14,3, NEOS 7,5, Jetzt 1,9. Ebből a legvalószínűbb esetben ÖVP-Zöldek, vagy talán egy ÖVP-SPÖ-koalíció lesz, miután az FPÖ önérzetesen közölte, ellenzékbe vonul. Vajon mit szól most mindehhez Heinz-Christian Strache?

Bukovics Martin

A sör ingyen van az SPÖ-nél

17:33 Bukovics Martin

2017-ben a legjobb buli a rossz eredmény ellenére is a szociáldemokratáknál volt, erre számítok idén is, mivel ingyen adják a sört. A párt egyik fejese a pártközpont előtti sörsátorban arról beszélt a híveknek, hogy nem túl jó a mostani 22 százalék körüli eredmény, de a párt irányvonala ettől még nem fog változni, továbbra is a szolidaritást teszik meg politikájuk középpontjává. 

Illés Gergő

Van mandátumbecslés is

17:31 Illés Gergő

A SORA mandátumbecslése szerint az ÖVP 71, az SPÖ 41, az FPÖ 30, a parlamentbe visszatérő Zöldek 27, a liberális Neos pedig 14 mandátumot szerezhet. A többséghez a parlamentben 92 mandátum kell. Az ÖVP-nek a Neosszal önmagában nem lenne többsége, az ÖVP-SPÖ-koalíció 112, az ÖVP-FPÖ-koalíció 101, az ÖVP-Zöldek-koalíció 98 mandátummal bírna a becslés szerint.

Bakó Bea

Búcsúfotó a Zöldekről az izgalom perceiben

17:26 Bakó Bea

Feszülten várták az exitpollokat. A 14,7 százalékos jósolt eredmény nagyon jó, pláne ahhoz képest, hogy két éve a négy százalékot sem érték el.

Bukovics Martin

Ennyit a zöldekről

17:22 Bukovics Martin

A Zöldek nem tudták összehozni, hogy legyen működő internete a sajtónak, ezért nemes egyszerűséggel áttaxiztunk egy sokkal jobban szereplő párthoz, az SPÖ-höz. Itt vegafasírt helyett virsli, biolimonádé helyett korsó sör a menü. És működő internet is van. Aki ezeket meg tudja szervezni, arra egy országot is rá lehet bízni. A hangulat persze nem túl ünnepélyes, cserébe jólfésülten tűrik a sajtó érdeklődését. Igaz, taps csak akkor van, ha veszi a kamera.

Na, szóval ezt eszik a Zöldek:

Techet Péter

Exit poll: rekordgyőzelem Kurznak, az FPÖ összeomlott

17:16 Techet Péter

Kijöttek öt órakor az exit pollok. Eszerint Sebastian Kurz Néppártja 37 százalékot szerzett, másodikak a szocdemek 22 százalékkal, az FPÖ beomlott, összesen 16 százalékot szerzett. Bejuttottak 14 százalékkal a Zöldek és 7 százalékkal a liberálisok (Neos) is, mindketten több voksot kaptak, mint két éve. Peter Pilz pártja, a Jetzt alulról súrolja a két százalékot, nem valószínű, hogy bejut a parlamentbe.

Bakó Bea

Mennyivel jobb gyerekrajzokkal kampányolni, mint gyerekekkel?

17:00 Bakó Bea

A kérdés akkor ötlött fel bennem, amikor megláttam a zöldek gyerekrajzokból álló plakátsorozatát a Hofburg mellett. Hogy a pártok mit üzennek a plakátjaikon, azt ebben a cikkben szedtük össze.

Bukovics Martin

A bécsi fiákereket egy, csak egy párt tiltaná be

16:53 Bukovics Martin

Ezt szándékosan kihagytam az előző felsorolásból. A Heute napilap kérdésére, miszerint ön betiltaná-e a bécsi belvárosban a lovaskocsikat, mindössze egy párt válaszolt igennel: a Peter Pilz vezette Liste Jetzt, amely az állatvédelmet eleve az egyik fő témájának tette meg. Pilz bulvárlapjában, a ZackZackon is egymást érik a cuki kisállatok elleni könyörtelen gaztettekről szóló cikkek. És nem csak az állatvédelemben jeleskedik Pilz pártja: a Greenpeace összesítése szerint a Jetzté a legradikálisabb zöld program.

Bukovics Martin

Az első exit poll

16:46 Bukovics Martin

Természetesen mint mindig, most is Wolfgang Fellner OE24-médiabirodalma hozta ki az első exit pollt – ezért érdemes is fenntartásokkal kezelni, hiszen 2017-ben se volt valami pontos. Igaz, cserébe ez volt az első. A hangzatos címeiről, a semmiből is botrányt kreálással, a simlis mosolyáról és a politikusokkal való kvaterkázós interjúiról híres Fellner ugyanis ki nem bírná, ha valamiben nem ő lenne az első – azt meg pláne nem, ha valamiért nem ő aratná le a babérokat, ezért is vezeti ma ő a választási műsort egész délelőtt és este saját tévéjén, az OE24-en. Vagyis Fellner olyan, mint egy vérbeli, minden hájjal megkent újságíró. Na de jöjjenek a számai!

ÖVP: százalék

FPÖ: százalék

SPÖ: százalék

Zöldek: százalék

NEOS: százalék

Liste Jetzt: százalék

A hivatalos, APA hírügynökség által készített exit poll 17.10 körül jön majd.

Bukovics Martin

A 2017-es zöld vesztes ma csak ünnepelni akar

16:46 Bukovics Martin

Kicsivel 17 óra előtt megjött a Zöldekhez a párt 2017-es listavezetője, Ulrike Lunacek volt zöld EP-képviselő is, akinek a vezetésével a párt akkor ki is esett a bécsi parlamentből. A sajtónak Lunacek azt nyilatkozta, nem kommentál semmit, a mai nap az ünneplésé.

Bukovics Martin

Miről mit gondolnak a pártok?

16:40 Bukovics Martin

A Heute nevű ingyenes napilap felkérte mind a hat bejutásra esélyes párt listavezetőjét, hogy igennel vagy nemmel válaszoljon meg ötven elgyszerű eldöntendő kérdést. Tanulságos, hogy ki mire nem akart felelni taktikai okokból. Egyedül két politikus, Sebastian Kurz (ÖVP) és Peter Pilz (Liste Jetzt) adott választ minden kérdésre, a többiek pár helyen lapítottak. De ennél érdekesebb, hogy az itthon is fontos vagy épp szimbolikus témának számító kérdésekre ki milyen választ adott. Jöjjön pár!

+ Járt-e ön már Ibizán?

Igen: Sebastian Kurz (ÖVP), Pamela Rendi-Wagner (SPÖ)

Nem: mindenki más

+ Lehessenek-e nyitva a boltok vasárnap, ha a boltvezetés ki akarna nyitni?

Igen: Beate Meinl-Reisinger (NEOS)

Nem: mindenki más

+ Ugyanazon esélyei vannak-e Ausztriában egy nőnek, mint egy férfinak?

Igen: Sebastian Kurz (ÖVP)

Nem: mindenki más

+ Az ember okozta-e elsősorban a klímaváltozást?

Igen: mindenki, kivéve FPÖ

Nem válaszolt: Norbert Hofer (FPÖ)

+ Legyen-e drágább a benzin és a gázolaj a klímaváltozás miatt?

Igen: Beate Meinl-Riesinger (NEOS), Peter Pilz (Jetzt)

Nem: Sebastian Kurz (ÖVP), Pamela Rendi-Wagner (SPÖ), Norbert Hofer (FPÖ)

Nem válaszolt: Werner Kogler (Zöldek)

+ Jól állt-e helyt a 2015-ös migrációs válság során Ausztria?

Igen: Pamela Rendi-Wagner (SPÖ)

Nem: Sebastian Kurz (ÖVP), Norbert Hofer (FPÖ), Peter Pilz (Jetzt)

Nem válaszolt: NEOS, Zöldek

+ Túl sok külföldi él Ausztriában?

Igen: Sebastian Kurz (ÖVP), Norbert Hofer (FPÖ)

Nem: mindenki más

+ Folytasson-e csatlakozási tárgyalásokat az EU a nyugat-balkáni országokkal?

Igen: mindenki

Bakó Bea

A Zöldeknél kezdünk!

16:36 Bakó Bea

Megjöttünk a Zöldekhez, ahol ez fogadott: nincs B bolygó.

Bakó Bea

Azért megy a harc, hogy ki üljön be ide

16:35 Bakó Bea

Ez itt a Bundeskanzleramt épülete.

Vasárnap délelőtt csak gyalogos és fiákeres turistákat lehetett látni a környékén, bár egy-két nyitott ablak az emeleten jelezte, hogy valakik ma is dolgoztak benn – egyelőre még Brigitte Bierlein szakértői kormányának.

Bukovics Martin

Jó estét, jó szurkolást!

16:30 Bukovics Martin

Tudjátok, mi itt az Azonnalinál nem Guardianból meg Washington Postból írunk cikkeket egy szomszédos ország választásáról, hanem egyszerűen fogjuk magunkat, és elmegyünk a helyszínre. Nincs messzebb, mint Nyíregyháza. Egyrészt mert hiszünk abban, hogy az olvasók díjazzák ezt a fajta újságírást, másrészt meg mert miért ne használnánk ki, ha van köztünk német, osztrák és magyarországi német? Ezt tettük 2017-ben is az akkori osztrák választás idején, és ezt tesszük most is: akkor a két nagy párt, az SPÖ és az ÖVP bulijáról jelentkeztünk be, most a lehetséges királycsinálókhoz, a Zöldekhez, a jobboldali liberális NEOS-hoz és az FPÖ-höz megyünk.

Addig is olvasd vissza, mi volt eddig!

+ Szombat délután ott voltunk Sebastian Kurz utolsó választási eseményén egy igazi bécsi borozóban. Másfélperces beszéd, egyórás fotózás, és pár szót még az Azonnalival is váltott a kancellár!

+ Lefotóztuk nektek az összes bejutásra érdemes párt plakátjait Bécsben, csak a Peter Pilz vezette Liste Jetzt nem képviselteti magát a gyűjteményben, mivel ők a listavezető ismertsége miatt nem szorulnak rá arra, hogy ilyen hülyeségekre dobják ki a pénzt.

+ Techet Péter pedig levezette, miért érdemes pont erre a Peter Pilzre szavaznia az osztrákoknak: Kurz eleve biztos befutó, kormányozni valószínűleg az FPÖ-vel fog, ahogy eddig is tette, így aki tényleg watchdog ellenzéket szeretne, az a Jetztre kell, hogy szavazzon.

+ És rengeteg fotónk meg videónk van az Instagramon.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek