Putyin arcával ellátott vudu babákat raktak ki egy japán városban

2022.06.11. 13:51

A népi hitvilág szerint a szalmabábukkal meg tudják átkozni azt, akinek az arca rákerül.

Putyin arcával ellátott vudu babákat raktak ki egy japán városban

Putyin arcával ellátott vudu babák jelentek meg japán templomokban - számolt be a NEXTA. A hírügynökség szerint a bábukat hagyományosan arra használják, hogy megátkozzák vele képen szereplőket. A furcsa figurákról még egy videót is készített egy helyi hírcsatorna.

A Japan Today szerint a baba hagyományos elnevezése wara ningyo - ami szalmabábút jelent - de távol áll egy ártatlan népművészeti terméktől. A figura a vudu baba japán változata, amelyet olyasvalakinek a képmására készítenek, akinek rosszat kívánnak.

A karibi vuduhoz képest a különbség az, hogy a wara ningyo esetében az átok nem a baba megrongálásával hat: a figurát egy sintó szentély határain belül egy fához kell szögezni hajnali 1 és 3 óra között, az ushi no toki mairi, azaz "szentélylátogatás az ökör órájában" nevű szertartás keretében.

A wara ningyo átka elvileg a halál, de manapság a legtöbb gyilkos szándékú ember inkább a közvetlenebb eszközöket választja, így a horrorfilmeken és az animéken kívül ma már elég ritkán látni a babákat.

Ezért okozott meglepetést, hogy május óta a Tokió belvárosától mintegy 20 percre keletre fekvő Matsudo városában hét szentély területén bukkantak fel fákra szögezett wara ningyok. Egy modern csavarral mindegyik baba fejére Putyin fényképét rögzítették.

NYITÓKÉP: YouTube képernyőfotó

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek