Nagyon úgy néz ki, elmarad Vlagyimir Putyin éves betelefonálós műsora

Szerző: Aradi Péter
2022.06.09. 08:46

A Kreml szóvivője szerint július előtt esély sincs rá, de az sem lenne meglepő, ha végül teljesen elmaradna.

Nagyon úgy néz ki, elmarad Vlagyimir Putyin éves betelefonálós műsora

„A műsort ebben a hónapban nem lehet megtartani” – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Ez egy nagyon összetett és kiterjedt esemény. A szokásos előkészületek folyamatban vannak, de csak akkor léphetnek a végső fázisba, ha megvan a pontos időpont” – magyarázta a szóvivő. Peszkov elmondása szerint ezek az előkészületek technikai és tartalmi kérdéseket egyaránt érintenek.

Hogy mikor is tartják meg a műsort, azzal kapcsolatban viszont semmilyen konkrétumot nem tudott mondani. A halasztás nem meglepő, Peszkov már májusban igyekezett mindenkit felkészíteni arra, hogy idén a kérdezz-felelek valószínűleg csúszni fog, ugyanis az orosz sajtó májusi megkeresésére is csak annyit tudott mondani, hogy az előkészületek folyamatban vannak.

Később lehetett ugyan arról hallani, hogy valamikor június 15-18 között, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum alatt tartják meg, de mint látjuk, nem így lesz.

A műsor arról szól, hogy az oroszok több órán keresztül kérdezhetik telefonon vagy interneten az elnököt, aki

élő adásban válaszol a kérdésekre

az orosz televízióban.

Az első kérdezz-feleleket 2001-ben rendezték meg, azóta 2004, 2012 és 2020 kivételével minden évben megtartották.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint már az első alkalommal is több mint 400 ezer kérdés érkezett Putyinhoz, a következő években pedig egymillió és 1,5 millió között volt a kérdések száma. A rekordévet 2015 jelentette, amikor állítólag 3,25 millió kérdést küldtek az oroszok Putyinnak.

A 2012-es kérdezz-felelek állítólag azért maradt el, mert az elnök stábja attól tartott, hogy

élő adásban eldurvulhatnak a dolgok,

miután 2011-ben százezrek vonultak az utcára, hogy a választási csalások ellen tiltakozzanak.

Mint emlékezetes, mivel a 2008-as oroszországi parlamenti választásokon Putyin nem indulhatott, mert az alkotmány szerint miniszterelnököt egyszerre csak két ciklusra választhatnak az oroszok, úgyhogy az általa is támogatott államfő Dmitrij Medvegyev vette át a helyét, ő maga pedig beült Medvegyev székébe. 2012-ben aztán visszacserélték a pozícióikat, ami sokaknak nem tetszett.

A 2020-as műsor pedig a találgatások szerint a koronavírus-járvány miatt maradt el. Peszkov akkor azzal magyarázta a dolgot, hogy szerintük az elnök akkor már hónapok óta közvetlen kapcsolatban volt az oroszokkal, úgyhogy túlzásnak tartották volna, ha hagyományos formában is megtartják a műsort.

A két példából az látszik, hogy Putyinék általában akkor szeretik elhalasztani a kérdezz-feleleket, amikor valami súlyos gond van.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin / Kremlin.ru

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek