Ukrán nagykövet Orbán Ferenc pápának adott tippjéről: Tudjuk, hogy a partnereinknek sokszor több információja van, mint nekünk

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.03. 13:44

A magyar miniszterelnök Ferenc pápának mondhatta, hogy május 9-én véget ér a háború, ezt az ukrán fél meglepve hallotta kedd reggel.

Ukrán nagykövet Orbán Ferenc pápának adott tippjéről: Tudjuk, hogy a partnereinknek sokszor több információja van, mint nekünk

A lengyel kormány Magyarországra is eljutott Stop Russia Now plakátbemutatóján Lengyelország magyarországi nagykövete mellett ott volt Ukrajna nagykövete, az elmúlt hónapokban nagy ismertséget szerzett Ljubov Nepop is, aki kiemelte, ez a kampány azért fontos, mert ezzel is el tudják mesélni az embereknek az orosz agressziót.

Mi azonban nem erről kérdeztük röviden a nagykövetet, hanem arról a két kedd reggeli hírről, ami alapján Orbán Viktor akár többet is tudhat a két hónapja zajló ukrajnai háborúról.

Ferenc pápa azt állította, Orbán Viktor azt mondta neki személyes találkozójukon, hogy május 9-én véget ér az ukrajnai háború. Önökhöz eljutott hasonló információ?

Mi is reggel olvastuk ezt a hírt, és fontosnak tartottam, ezért találkozót kezdeményeztem.

Tudjuk, hogy sokszor a partnereinknek több információja van mint nekünk, és nagyon fontos lenne, hogy mi is megkapjuk őket, hiszen fontos lehet a háború befejezéséhez, hogy tudjunk hasonló tervekről.

Azt mondhatjuk problémának, hogy ezek szerint a magyar miniszterelnök tudni vél valamit egy háború befejezéséről hetek óta, amit nem osztott meg az érintett féllel?

Ezért szeretnék információt kapni. Én hivatalos forrásokra alapoznám a tudásomat.

Nemrég megjelent Magyarországon a hír, hogy korlátozás nélkül tudnak ukrán sebesült katonákat fogadni, közben mi hivatalosan azt az információt kaptuk, hogy negyvenhatot.

De arról is jelent meg hír, hogy az ukrán gyerekek az anyanyelvükön tanulhatnak, a hivatalos tájékoztatásban már az állt, hogy ez a magyar nyelv megtanulását jelenti. Csak a hivatalos forrásból tudunk dolgozni.

Olekszij Danyilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője hivatalos forrásnak számít? Ő a minap azt mondta, Vlagyimir Putyin előre tájékoztatta a magyar kormányt Ukrajna megtámadásáról.

Pontosan ezért is mondtam, hogy találkozót kértem, mert információhoz akarok jutni. Tudom, hogy ezt nem mindig lehet nyilvánosságra hozni, de jó tudni.

Kapott már visszajelzést kormánytagtól a találkozóra?

Reggel kezdeményeztem, egyelőre nem jött meg a válasz. A külügyminisztériummal együttműködünk, néha kapunk találkozót, néha nem.

A háború elején találkoztam Pintér Sándor belügyminiszterrel, és most is lesz találkozónk, gyakorlati kérdéseket beszélünk meg, hiszen ők felelnek a határral és a menekültekkel kapcsolatban is.

NYITÓKÉP: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek