Fotók: nyolc kilométeres olajfolt úszott a Dunán, egy svájci hajó a felelős

Szerző: Kósa András
2022.04.28. 14:50

Egy svájci hajóból kezdett el folyni a gázolaj még szerdán, emiatt a bősi zsilip forgalmát is le kellett állítani.

Fotók: nyolc kilométeres olajfolt úszott a Dunán, egy svájci hajó a felelős

Súlyos környezeti szennyezés történt szerdán a Dunán – írta a Parameter.sk. A szlovákiai magyar hírportál szerint a bősi vízlépcső zsilipjénél egy svájci turistahajóból kezdett folyni a gázolaj, nyolc kilométer hosszú olajfoltot okozva ezzel a folyón.

A szlovák vízügyi felügyelők az esetet rendkívüli vízkárosodásként kezelik és most azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a további olajszivárgást, és eltávolítsák a szennyeződést lebontó anyagok segítségével.

A svájci hajót, amelyből a bősi vízerőműnél szivárgott az olaj, szerdán feltartóztatták a zsilipben, és leállították a forgalmat. A környezetvédelmi minisztérium szerint a helyzet stabilizálódott. A felelős 165 000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható a szlovák jogszabályok szerint.

NYITÓKÉP: a zsilip Bősnél (illusztráció), fotó: Eric Cleves Kristensen/Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek