Egyes lapértesülések szerint Putyin állítólagos szeretőjét már az amerikaiak se merik szankcionálni

Szerző: Aradi Péter
2022.04.25. 15:41

Azért úgy tűnik, mindennek van határa.

Egyes lapértesülések szerint Putyin állítólagos szeretőjét már az amerikaiak se merik szankcionálni

Az amerikai pénzügyminisztérium már előkészített egy újabb Vlagyimir Putyinnal és Oroszországgal kapcsolatos szankciós csomagot, azonban a Nemzetbiztonsági Tanács az utolsó pillanatban közbelépett, és kérte, hogy vegyék le Putyin állítólag szeretőjének, Alina Kabajeva nevét a listáról.

A Wall Street Journalnak nyilatkozó egyik tisztviselő azt mondta, a Nemzetbiztonsági Tanács szerint ugyanis egy Kabajeva elleni fellépés már annyira konfrontatív lenne, hogy

végképp meggátolná az ukrajnai békére irányuló, egyébként sem valami jól álló tárgyalásokat.

Mindezt azok után mondják, hogy szankciókat vetettek ki nemcsak Putyinra és az oligarchákra, hanem Putyin két, eddig ismert lányára, Marija Putyinára és Katerina Tyihonovára is. Utóbbit egyébként nem ismerte még el a Kreml, de a közvélemény tényként kezeli.

A taskenti születésű Kabajeva egyébként az ország egyik nemzeti büszkesége, ritmikus gimnasztikában a 2000-es sidney-i olimpián bronzérmet, 2004-ben Athénben pedig már aranyérmet szerzett. Ezen kívül, ahogy az egykori Origo írta róla, 18 világbajnokságon és 25 Európa-bajnokságon szerzett valamilyen érmet.

Az orosz elnök, bár a kapcsolatukat soha nem ismerték el, állítólag

2013-ban Kabajeva miatt vált el akkori feleségétől.

A viszonyuk akkor már – szintén csak állítólag – öt éve tartott, és – megint csak állítólag – több közös gyerekük is lehet.

Az amerikai tisztviselők szerint Kabajeva Putyin legbelsőbb köréhez kötődik, és azt sem tartják kizártnak, hogy kapcsolata miatt rögtön az ország egyik legbefolyásosabb embere is.

Alekszej Navalnij képviselője már április 6-án sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy vessenek ki szankciókat az egykori tornász ellen, mert állítólag ő segíti elrejteni Putyin személyes vagyonát. De nemcsak Navalnijék, hanem az ukránok is folyton arra szólítják fel a Nyugatot, hogy lépjenek fel Kabajeva ellen.

A Wall Street Journal azt írja, az ukrán parlament

áprilisban még levelet is írt a svájci kormánynak,

hogy tiltsák ki az egykori tornásznőt az országból, és foglalják le minden tulajdonát, mert a gyanú szerint az övé az egyik Genfi-tó partján álló, helikopter-leszállóval rendelkező kastély. A svájci kormány erre úgy reagált, hogy szerintük semmi jele nincs annak, hogy a nő az országban tartózkodna.

NYITÓKÉP: Putyin és Kabajeva / Kreml

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek