Hatalmas halmokban állnak az éhen halt állatok tetemei Európa legnagyobb csirkefarmjának udvarán Herszonnál

Szerző: Kósa András
2022.04.10. 21:50

A katasztrófa a világ tojáspiacára is hatással lehet, az ukrán gazdaságot pedig különösen súlyosan érinti.

Hatalmas halmokban állnak az éhen halt állatok tetemei Európa legnagyobb csirkefarmjának udvarán Herszonnál

Összesen négy millió csirke halt éhen Európa legnagyobb csirkefarmján a délkelet-ukrajnai Herszon városa mellett az orosz agresszió következtében. Az állatokat a tojásukért tartották. A Wall Street Journal közölt cikket a katasztrófáról, ebben azt írják, a

kombinát évente egymilliárd darab tojást állított elő, ami jelentős kiesést eredményez még a világpiacon is.

Ukrajna számára pedig még súlyosabb lehet a helyzet, ugyanis a cég az egyik legnagyobb adófizető vállalkozás volt. A lapnak Andrij Csirkov, a cég menedzsere elmondta, hogy amikor Herszon és környéke orosz megszállás alá került, a katonák a telepre is elmentek és közölték velük, hogy a létesítményt „lefoglalják”. Ezután azonban nem történt semmi, de a harcok miatt leállt a csirketáp szállítása a kombinátba.

Mivel csak két napra elég tartalék volt, Andrij Csirkov és egy társa két teherautóval maga indult el a tápért, de útközben rájuk lőttek az orosz katonák, így nem jártak sikerrel. Ezután ingyen kezdték osztogatni a tojást és a tojókat is bárkinek, aki felkereste őket.

Majdnem 1,5 millió tojást és 90 ezer szárnyast tudtak szétosztani, de mintegy négymillió állat így is elpusztult.

Andrij Csirkov most attól tart, a bomlásnak indult tetemek még a környék ivóvíz bázisait is veszélyeztethetik, ezért sürgősen el kellene földelni őket. A háborús helyzet miatt ugyanakkor egyelőre nem tudnak markolókat szerezni a munkára.

NYITÓKÉP: Flickr

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek