Hadházy szerint nem szabad beülni a parlamentbe „díszellenzéknek"

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.04.04. 09:27

Szerinte nem elég összefogni. Megújulni és ellenállni is kell, és az utóbbiak egyáltalán nem sikerültek.

Hadházy szerint nem szabad beülni a parlamentbe „díszellenzéknek"

Hadházy Ákos parlamenti képviselő egy hétfő reggeli Facebook-bejegyzésben osztotta meg gondolatait a választási vereséggel kapcsolatban. A Zuglóban újraválasztott képviselő úgy véli, ahhoz, hogy a Fidesz leváltható legyen, nem volt elég összefogni ellene, hanem megújulás és ellenállás is kell.

Hadházy szerint elcsalt választás volt a vasárnapi, és ezzel nem elsősorban a szavazás napján történt visszaélésekre kell gondolni, hanem arra, ahogyan a rendszer tizenkét éve felépül.

„A propagandagépezet, a Fidesz pártkatonává besorozott polgármesterek, az EU-s támogatásból fizetett kegyencek és a pincsikutya szintjére süllyesztett »független« intézmények, mind hozzájárultak a tegnapi eredményhez”

– írja, hozzátéve, hogy a legnagyobb csalás az, hogy öt percet beszélhet az ellenzék négy évente az állami televízióban.

Szerinte ugyanakkor nem szabad erre fogni a vereséget, hiszen a csalások nagy része ismert volt már a választások előtt is, és

ő már régóta azt gondolja, hogy ilyen körülmények között nem szabadna indulni, de reménykedett, hogy nincs ebben igaza.

Szerinte az összefogás csak egy lépés a háromból, ami a Fidesz legyőzéséhez kell a megújulás és az ellenállás mellett, utóbbi kettő nem sikerült egyáltalán.

„Voltak részeredményeink, de az összefogásban valahogy mindig fontosabb volt, hogy mindenkinek, aki eddig ott volt, ezután is meglegyen a széke. Az előválasztás jó eszköz volt, érdemes megtartani hosszabb távon. De a pártok egyezkedésével és azzal, hogy a lista összeállítását már nem bízták a választókra, azért azt is sikerült elintézni, hogy bizonyos szereplőknek biztos helye legyen, akiknek nem kellene ott lenni”

– írta Hadházy.

A képviselő úgy véli, legrosszabbul az ellenállás dolgában áll az elleznék, azaz szinte sehogy.

„A parlamenti szereplés helyett sokkal fontosabb lett volna aktív ellenállással fellépni a propaganda ellen, megvédeni sajátjainkat, illetve megszervezni azokat az erőket, amelyek ellent tudnak tartani a fideszes nyomulásnak. Ez nem sikerült, ez mindannyiunk hiába, így az enyém is”

– sommázta a politikus.

Hadházy levonta a tanulságot is: „az első és legfontosabb, hogy ki kell mondani, sőt, a tetteinkkel megmutatni, hogy ilyen körülmények között még egyszer nem szabad elindulni”.  

Szerinte az Országgyűlés alakuló – a választások eredményét hitelesítő – ülésén csak akkor szabad részt venni, ha az ellenzék garanciákat kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét (például konszenzusos közmédia vezető, ellenzéki javaslatra kötelezően felálló parlamenti vizsgálóbizottságok, a képviselők szabad belépési jogának visszaállítása a közintézményekbe stb.). Ameddig erre sor nem kerül, addig a bizottsági tisztségekről megállapodni nem szabad!

Kiemeli, hogy ha valaki az felsorolt jogosítványok biztosítása nélkül a parlamentben külön fizetéssel járó tisztséget vállal (jegyző, alelnök, bizottsági elnök stb.),

az hajlandó elvállalni a díszletellenzéki szerepét, és lemond a közös kiállás, érdekérvényesítés politikájáról.

 „Ki kell mondani: aki interpellálgatni, az elcsalt választáson hatalmat kapott kormány törvényjavaslatairól vitatkozgatni ugyanúgy kollaboráció lenne, mint ahogy Putyin parlamenti »ellenzékének« munkája is csak Putyin hatalmának legitimálására elég. A mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna. A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást és megszervezzük magunkat” –

írja.

NYITÓKÉP: Hadházy Ákos/Facebook

 

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek